[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#16

1001 回覆
17 Like 11 Dislike
wax 濕頭髮落 烘乾
如果隻wax 正常 你已經會一束束,而且可以直接spray

講緊吹完再落styling 反而仲平面左

應該係你落得唔好 或者 隻wax 唔岩用 做唔到你想要既一束束

正常既手勢gel,法,wax....都無咩可能做唔到你講既野
拎起少少 噴 上手 順住頭髮既方向
而家,仲邊有人會因為白頭髮做來做去或染到深架

先唔講highlight 大把配搭 都可以係根深尾淺

或者成個頭一個tone,但都唔會係因為白髮
有無其他笠唔笠既問題

先前用緊咩洗護
mibon
lebel
dr junior
lazulite

你搵d repair 既 就ok 如果唔肯定可以再問題
head 乜so,打果個?

如果你用緊既係超市 轉啦
因為都聽聞過 剩係用果隻先無事
搞到好似吸毒咁,
剩係用佢都唔緊要
但最終愈洗愈有其他問題 (eg甩

因為有個識既朋友就係呢種情形

但原來捱過左頭頭果段 用返岩就無問題
之前用咩洗護既

後枕沖返乾淨少少
但有機會係呢幾日勁熱 出汗 葉住?

可先試 lazulite 綠色
可以 但我通常好早叫人用
如果想染灰
應該用去黃定補色洗頭水?
或者應該咁問
幾時用去黃
幾時用補色
Hi 巴打 想問漂染得多 幾傷下
有咩家用treatment 焗油 推介
thanks
試左拎起d 頭髮噴好似ok thx
但gel 之前洗唔洗掃勻哂d 頭髮先?
會唔會搞到 d 鬈亂哂
出完街個頭會幾笠,先前用緊老母買開嘅沙宣,無用開護髮素
因髮型師喜好同牌子既 可以問幫你搞果個

如果我既話

我會問埋佢家用洗護係咩 如果係超市野。。

我一開始就會叫佢用

補色 最有效或者最覺 係可以金黃
但我認為 一開頭或 洗兩次之後再用都ok

去黃 一開始用 或見黃都可以

咁樣答好似好廢
主要原因係
對比起家用超市既 佢地一定優勝dd
不如講呢兩樣野既特點同會發生既野

上色洗頭水 日後轉色或再上色 可能會有卡色或會好受洗既時侯唔均勻既影響 btw 有d 色系 都唔會好怕你唔均勻 eg 紅色,(暖色系一般問題不大

所以我覺得 唔係冷色系真係唔太怕

如果,去黃洗頭水黎講 因為佢上色既能力唔夠 相對你洗得唔勻 或卡色既情形無咁嚴重 日後要調整都相對易好多 主要我會建議冷色系既人用

所以再視乎你係一位咩既人

如果你好鐘意成日轉色 好坦白講

靚既洗護間去黃用 因為以免日後 再轉色d 頭髮好惡搞

有d 人興 格一陣先用去黃

我就興 頭幾次用 中間轉返正常一陣 最後就間住用

原因係 漂染係頭一個星期甩得最多最快

我個人認為 果刻如果係可以即時都有d 補充 而令色佢偏差度唔大 就真係無咩所謂

當然 都因應返你個人 同幫你整既髮型師既建議 因為呢d 真係好個人

亦有我認識既客人

將個上色洗頭水可以洗到 好似人地幫佢染咁勻

有d 可以hea 到剩係好似洗左一邊咁 一野轟果個位度。。。。

洗頭其實都係有學問

先係手 有水 係手度起 然後捽開 再上頭
但好多就一野係個頭度先 其實 剩係講呢個步驟,都可能好多人唔知

你再細分d 亦可以將個頭分一半 咁樣去做

用同等份量 係左右去撈 咁樣就very good

lebel
milbon
dr junior
olaplex
x treatment 家用洗護
lazulite

簡返主要係repair 系列 唔肯定可以問我 thanks
可能 c 朗都無用呢

我都唔知佢代言邊隻

lazulite 綠色或者lebel,lycomit 透明紅色

轉其他都要轉得岩洗。。。
gel 之前係指 邊個部分

如果係濕既時侯

一定唔怕

其實乾都唔怕,你整亂左,可以整返整齊 輕輕用手

只要係你吹既時侯 唔係吹到佢散曬或者好過份

其實正常黎講佢都係整齊
試左lazulite 綠色或lebel lycomit 透明紅或綠先

lycomit 綠 薄荷感重d
想問巴打點睇施巴洗頭水?
溫和 ph5.5
好敏感既人 容易對某種洗頭水敏感既人都幾好

但清潔力一般

或朝早起身洗下 ok(前題夜晚有洗頭
thx
Hello 巴打
我星期三嗰日染咗babylight
之前有漂底所以髮尾係好乾
同埋髮尾有啲散
之前五月做過一次b5 treatment, keep 左兩個星期之後,頭髮鞋返同乾返
但係而家都keep住有日日用homecare
洗頭水就係用緊灰色樽ATS 護髮素就係用緊essential
請問你會推介咩洗頭水/護色洗頭水/護髮素/同treatment
唔該晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞