[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#16

1001 回覆
17 Like 11 Dislike
olivia garden

但佢係圓梳同排骨梳樣
綠洗頭
黃護髮素黎
可以 但睇髮質同漂到點

同一把頭髮上出現既話

反而唔係用直療會比較好

有隻韓國藥水係for 漂用

漂完 電,然後再上色
去黃
只係等佢正常甩 而唔會變到好金

如果你日後會轉其他色,用去黃好d

如果你keep,住染差唔多色系

上色可以
我主要係前陰有一個area會生白髮,其他位置都無。因為都要染得密,所以我每次都只係染嗰個位置,其餘頭髮都算幾黑下。平時會自己溝,唔係用銀盒,但都用到N4(超深),配返我本身黑頭髮。

我亦都係因為做嘢唔可以染淺色,索性唔染其他部份。所以宜家都唔太知應該繼續用,定用其他染好?有咩咩建議唔該曬
想問下普通長直頭髮到心口,可唔可以做到耳圈染?定都係中長比較合適? 番工直髮,出街我有時都會用捲髮棒

我想整果隻類似呢種↓

同埋如果唔漂可唔可以做到耳圈染?(唔一定要呢隻色)
其餘頭髮都算幾黑下

唔係用銀盒 用到n4
配返原生髮
係咪都係果隻色

咁做咩要染果d 頭髮。。。

highlight 漂得係無問題

只係怕or底色做唔到太淺

其實要試先知,畢竟係自已染

無話搞唔掂 但要用後面一執上漂或一執係 正常普通高lv 既col,推唔推得郁個 n4

再決定 點做

或者照highlight 但極深色底

好多種做法既 不過結婚札頭,有highlight 係靚d
唔漂係做到耳圈

唔漂既色無咁特別

就成件事變左普通好多

佢咪正正你講心口既長度
其實用護髮素/髮膜有冇話一定要過水過到好乾淨?
以前頭髮好易打cake,髮型師就叫我唔洗過得咁乾淨有冇話啲嘢殘留喺頭髮度反而會唔好
如果又貼又高額又量唔夠
應該留長電 定係 剪短
呢個真係睇牌子

不過過剩好少好少問題不大
睇下邊個襯

其實短都電到

電係幫助造型 鬆d 拋d 自然d
咁當然睇點電。
額唔高係咪唔適合剪瀏海?
我見而架好興八字瀏海 但我又想遮額頭
頭髮天生厚(變厚>>>>頭髮變長嘅速度),係咪一定要定時剪同做treatment先可以解決?
男仔 而加灰色 想電返芯
係咪要慢慢等佢生黑色 剪走哂灰
可以既 睇髮量

咁見少少額都可以既

定時剪 同埋要識剪

重點係

厚黎講

偷薄完可以搵返偷薄過既地方

先唔會重複剪左新既頭髮

偷薄既依然偷薄緊

而唔係 free hand
最好

但而家漂其實都電到
但要睇點漂

如果唔肯定的話

當然 最好剪走曬佢先
點解噴spray都hold唔到…用緊你推個支

噴完初初硬 但之後就散哂
巴打想問下啲頭髮之前整到冇乜力咁
之後電完髮每次出街都會用wax 打底同 gel 頭
再用 hairspray 噴下
但噴完 spray 啲頭髮會好似粘埋左一齊咁既感覺
搞到 gel 完個頭啲線條同層次又變返一 pat 野咁
有冇話應該點做好?
我都唔係話好近咁噴 or 噴勁多
會唔會有邊支 spray 可以推介?
係咪關個頭髮又乾又傷傷地事?
唔落 spray 又 hold 唔實 好難搞
男 gel既話其實點分好定唔好? 推介既話係咪都係跟返頭post個幾款?
咩情況用 同埋 你係點用

果枝野 唔算硬 你講灰色果枝麻

硬spray,有第2枝

果枝係soft
如果你講緊bad head 果枝 就係硬dd

果枝就無理由唔硬

但如果你要噴到成個頭唔識郁果d 咁你噴多d 都會既
bad head

同埋

輕身好用易洗 但唔係極硬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞