[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#16

1001 回覆
17 Like 11 Dislike
想問下
黑泥係咪你置頂個隻?

另外巴打 覺得呢隻話係台灣出既泥好唔好
台灣 ORIEN'T Clay Pomade 零光澤啞光髮泥

同置頂個隻比 邊隻適合 我呢d幼髮又易塌既頭髮??
btw 唔該哂巴打解答問題
想問吓電頭髮 啲攣頭髮差唔多冇晒 有啲雜毛應該點樣處理 仲有點樣先可以變返冇電之前咁順滑 又唔想拉直 係咪應該要剪多啲頭髮
盡做 前陰可以短既話 會厚d
留長 覺得頭骨位好厚

其實知你留長 明既會自動波解決。。。
濕髮搽d ats 抗熱 如要夾
除左shiseido..其他兩個都還好

其實睇髮質同技巧 藥水係緊要。
但唔係主要

例如咁講

假設佢係一個粗硬髮質
天生鬈
想做soft 既自然效果
我會用shiseido 熱燙去做
貪shiseido 整完個鬈唔係好實得黎自然

咁你都要睇你既效果同髮質

我好少比人簡牌子 因為睇效果同埋都唔應該

同埋我無用雜牌 除左少量保養品
鐘意實d 濕gel 烘罩。。
鐘意散d 就咁吹乾然後gel

鐘意自然d 黎唔好太散 又唔好太實
細風風咀慢慢吹

gel 起手 你會feel,到佢無咩電既feel

無咩既捱多一排先電
下圖我電。
架仔feel 係排位上有 地方保留左無電

而且有d 位又會電曬

係咪鬈得劑 或者散 你唔太滿意既地方
可能你某d,位無咩頭髮

btw 咁chemical 或多或少有影響 但唔係禿咁誇

咁撻曬頭皮又唔個用咩漂 咁唔奇既
打底吹鬆

會緊要d

黑泥 post 內有 比較通用
開盒睇上手先知

不過 你岩岩講台灣仔果隻

同黑泥 既性質都相近 係偏啞

至於幼底易塌。
不妨睇下post 內有條吹頭片

幼髮質 唔係打底 吹就靠電

當然我都唔太喜歡打底

所以吹要比小小心機 同落dd spray

利申:我幼 頭髮
雜毛係電既部分同自己天生既周圍bb 毛

本身有無用護髮素

以前係幼 直髮質?

剪走多d
想問點解我洗完頭想吹個中分,但吹完好似吹過咁,一開始全部向後吹,之後再拱起頭頂兩邊頭髮吹,但前額d陰過兩秒就跌番落黎,頭頂又係,點解一d效果都可以冇? thx
你d,髮質係咪粗 直 硬 彈。

同埋試下個形 維持耐d 比少少力 同埋熱

hold 住
之前髮型師話我都唔算係,如果吹耐d,一part要吹幾耐到?
想問佢呢個髮型要點同髮型師講,同埋啱唔啱高額頭嘅人架

呢個係咪幼直髮質
如果想做呢種稍微內彎
咁洗唔洗電架?
定係用風筒/捲髮棒都做到
髮質:幼 軟
有乜鹽水同粉推薦
鹽水我仲用緊藍色f字頭個隻
完全唔好用
鹽粉就用緊黑色猩猩頭個隻
又係唔好用
另外想問下男仔短頭髮點落護髮素
枝少少用把梳梳曬成個頭咁岩唔岩?
問埋個髮型師點吹

因為就算唔電stylist 都處理到

呢d 好難文字教

但正常唔難教 係打底
直接相

高額係怕量唔夠同好明顯

但都剪得既 睇實際情況
睇唔到 但肯定個頭一舊舊 個layer都有問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞