澳洲移民 你問我答 (20)

1001 回覆
19 Like 2 Dislike
佢地可能會話一直有人返緊黎,唔係真正封關
香港夠比人入啦
有case都係個幾單
老美打針人數多好多
大家想入境就去加拿大啦
大機會 credit transfer 到啲嘢
枱面講到有幾嚴謹

事實上一路不停有人進進出出
咁大個國家根本冇可能完全封關,學支那鎖國食草咩

其實問題唔係有無人出入,問題係啲人出入有冇做好檢疫

車人去隔離個司機都可以唔戴口罩,入境幾嚴都死啦

根本唔覺得政府有真心重視過疫情

懶係嚴謹咁 但係實行出嚟就求求其其
我都係聽澳洲啲fd講,唔知佢講邊個機場

講真,防疫如果做一半唔做一半,不如學英國,適者生存
唔係唔想同隻病毒共存,係政府唔會呢個時候講,或者要等到大選之後

但唔好唔記得澳洲都好多深度防疫L,一聽見同病毒共存/當風土病處理,一定發癲
由我巴你好! 想請問巴打你有冇收到風話澳洲政府會幾時出485visa to PR details未定直接當無講過..
等左成年都無消息好失望..
由佢公佈實牙實齒話有pathway到上次彈出彈入已經感覺上比佢過左棟 雖然我知佢有係人情無係道理 但移民依件事真係需要認真計劃
佢啲政策日變夜變 叫大家點決定下一步..sigh
利申onshore 485 holder
防疫撚同弱感冒果啲都係麻撚煩
澳洲其實係咪訂疫苗訂得慢?
睇實睇返五眼聯盟裡面
英美加都有一定程度既人打左疫苗,所以依家先有資格逐步放寬
雖然話英美都係自已製作疫苗
但加拿大都係訂返來
澳洲反而同其他東南亞國家一樣,接種率唔高,只能繼續封關,冇得好似英美咁逐步放寬...
依家倒返轉頭諗,澳洲係咪訂得太遲?還是澳洲人民情同英美大不同?相了解下
政府all in咗az
咁你原本去讀書係諗住點移民

按返你原來個計劃咪得
鳩估佢開關 or 大選後先會講detail. 依家當一般技術移民草下分plan住先啦
本身當年讀係無諗住要移 之後情況有變嗰時咁啱澳洲政府就announce左依個方案 咁就決定跟住依條路
因為我讀accounting基本上跟技術移民機會好微..
我目前只係打算等多政府半年至一年 再無風聲就可能會睇下有無其他機會..
不過夾埋讀書已經喺澳洲差不多7年 已經有啲歸屬感 真係唔想走
希望澳洲政府唔會空口講白話..
Account 喺NSW 用技術係咪無乜機會
之前問過啲agent話100分都無乜機..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞