澳洲移民 你問我答 (20)

1001 回覆
19 Like 2 Dislike
有料offshore拎到190就唔洗靠讀master啦😂😂
理論上讀書190批佐可以轉local學費
拎到 PR 仲讀乜 master
由我巴,想請教下你

我係做GP的 (ANZSCO 253111)
計過分而家頂多得75分
就算再谷埋PTE去79+ 同考埋CCL 都係得90分
所以應該要用482 去澳洲

想問下係咪大部份人落咗地之後都要另外再申請其他Visa
例如189 / 190 / 491?
如果真係要申請,你有無特別推薦申請邊款好啲?
189 我估90分都要等好幾年
190 同 491 如果夠分,會唔會又要等好耐?
同埋假如老細好人,夠3年肯sponsor 我轉191,但嗰一刻491又批咗(假設真係要3年咁耐),咁我係咪無得彈弓手話唔apply 491 ?始終491真係批咗,又要再等多幾年先可以再轉PR

感謝
喺香港做緊physio 考慮緊移民澳洲 想問下有冇多啲資料
482 pathway to PR 應該係 186
191 係 491 嘅 pathway to PR
189 同 190 無衝突可以同時入 EoI (分開幾個) and 符合資格幾時都可以入

如果你搵到 employer sponsor 你咪 r 下佢肯唔肯幫你做 186
喺你同佢打緊工嘅同時亦幫自己加緊 local work exp 分
如果你同佢周旋嘅同時有 189 190 就唔洗求個 employer 啦

既然你都會考慮 189 190 491 呢 d 計分路線嘅就合埋眼去考哂所有可以幫你加分嘅試啦

PTE 考考試技巧多過英文
做得 GP 幾本上應該都對考試麻木哂架啦

考埋佢啦唔好諗
想問下software dev家陣大概cutoff幾多 家陣大概75左右 如果夠可能仲快過partner visa
定係都係partner visa穩陣d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞