澳洲移民 你問我答 (20)

1001 回覆
19 Like 2 Dislike
由我巴 點睇border 係咪有排都唔開(最快都一要下年年中)
代日本朋友問,如果STSOL仲要冇得行香港人pathway 係咪機會好微?
又唔一定既,要睇返個人係邊,同埋係咩occupation。就咁得咁少info好難比advice。
慢慢黎吧
又唔一定,要睇埋有無固定資產係澳洲。
再移過民囉 你有 Australian experience 應該比呢個po 唔少人都易搞
Good luck
佢而家係QLD讀緊pharmacy final year,首選係番QLD偏遠地區搵工先,亦都有去SA嘅打算
我同我老公申請491,我地都覺得偏遠地區好難搵到53900
由我巴你好
我而家25歲 幾年前係Uni Melb商科畢業
當時畢業之後冇留低亦都冇拎過Temporary residence
直接番左香港做野
番黎之後做銀行工到而家已經3年左右
近期計劃緊番澳洲讀一個master degree
知道自己做緊個行係個邊難搵工 計分亦都冇著數
所以睇緊IT related 既course 比較有興趣係以下呢一個Data Science既masster degree
https://www.adelaide.edu.au/degree-finder/2021/mdsc_mdatasc.html#df-acc-admission
我睇左你建議有關於IT 既course入面冇乜點提過data science
想問下你會唔會知道呢一科係澳洲既就業情況?
同埋而家好多因為澳洲維持封關 international student過唔到去
好多course標榜話係香港online 讀可以照計係澳洲當地讀書既16個月既時間 再加落計分個度 想請教下你點睇?
就業情況唔清楚。

可以,只要係開學前申請攞到澳洲學生簽證的話係香港讀就可以計入加分。
收入水平都係另一個問題。同一份工係metro有60k年薪,係regional可能只係值45k。
Pharmacist如果係QLD regional係畢業後攞到skills assessment同有份工都可以有機會搞491,不過都要取決之後QLD個州政府擔保個職業清單。
Tks由我巴,意思即係如果QLD個清單pharmacist繼續都係STSOL機會就好微?
一年半前喺WA完成咗Econ 同Marketing major 嘅大學degree,依家返咗香港做緊prop tech marketing.

想問如果想未來移民返去澳洲嘅話,有啲咩建議或者路可以行

Thanks 🙏🏻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞