澳洲移民 你問我答 (20)

1001 回覆
19 Like 2 Dislike
有offer 黎緊會apply 482攞exemption 入境,去vic regional, 大唔大機會攞190vic / 189? Thanks 🙏🏾
Allied health pte79+
做夠6個月可入VIC 190 ROI,有機。
不如你明年年中返黎問,依家好難講。

按現時政策黎睇的話,189比SW應該無咩可能。190/491的話,一係你試下去NSW regional試下先。再唔得先考慮去SA/QLD regional甚至VIC regioal搏下。
https://www.nsw.gov.au/topics/visas-and-migration/skilled-visas/nsw-skilled-occupation-lists
原來SW 上咗NSW 某D regional lists
就連之前有人問嘅accountant 都上埋list
都算有機
之後諗住讀master of it。。。
巴打可摸以share多d個邊搵工既野
可以等佢 list 番上去/轉州/轉地區
或者轉行
skills assessment 搞掂咗?
咁就得啦 IT 始終有需求
輪下 189 190 491 啦
其實佢而家係煲緊個wage rise個壓力出嚟
過往就係乜都求晒出面
搞到人工推唔到上去
Training又唔做好
而家迫佢地要加人工同train人自己員工
Big4 consultant已經有2間話要加1/3 人工嚟留人

而家根本係迫d公司經歷戒毒過程

Coalition 唔係短視而係有意為之

不過最後有無效就不得而知
未搞skill assessment, 唔係要1年工作經驗咩
或者 professional year
讀緊UWA
應該暫時長住perth
第時搵到份工有無望
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞