澳洲移民 你問我答 (20)

1001 回覆
19 Like 2 Dislike
You are not required to be currently, or previously, employed in NSW in your occupation to be eligible for NSW nomination.

字面上你係NSW做野同住 已經符合佢個POOL既條件
伴侶係491 subsequent entrant嘅話
轉PR係跟main applicant轉就自動轉
定係要自己都fulfill到 53900 requirement?
估計係兩條路都可以。
過6-9月睇下到時情況。
點解要official transcript先可以申請student visa?
唔係做M記就可以,要同你既nominated occupation相關,無記錯係part-time都可以。
因為未搞到unconditional offer
未有full offer點樣開學?
由我巴 想問下做estimator可唔可以報返qs呢個category去apply 移民?
其他state起碼都有plan先
WA... 可唔可以俾啲消息...
等到心攰
冇㗎啦,澳洲今年都唔會全面開關
為咗攞個防疫成績嚟打飛機,澳洲聯邦政府會傾向唔會批啲開關 plan
要睇下 AIQS 認唔認你嘅工作經驗啦
不過上個月我睇 NT 官網,似乎Estimator 中咗 NT list, 反而 QS 唔中,好奇怪
明白 因為我驚讀完qs之後去左做estimator會變左行另一個occupation😢
(但以我認知estimator嘅工作都屬於qs @@)
我估你指 312114: Construction Estimator?

做個skills assessment,pass到就可以。FYI呢個occupation係VETASSESS評估。
233213 QUANTITY SURVEYOR 寫住Registration or licensing is required。係咪考咗牌先可以apply?

如果係MELB讀同做嘢,係咪只可apply 189/190?

tks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞