[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
咁你要諗清楚自己嘅目的究竟係轉工入PR定人工
20fg想分享下,我果時都係咁諗,結果到今年三月先搵到工,中間果九個幾月好難頂
明明你可以將件事簡單就咁傾人工,點解要拉埋其他嘢嚟講,咁咪仲難咗
明嘅,都唔係你嘅錯市場大環境,係難嘅。
咁人哋講到明有錢先開,梗係大機會唔開啦
即係唔穩陣
但係你係咪都去㗎啦,所以諗佢renew or not ,其實除咗圖添煩惱,未必可以幫到你...
咁放心啦,一定唔關張相,見到你嗰陣都已經知㗎啦嘛
雖然好不幸,但我會答你,係。
所以你要做嘅嘢唔單只係話同你嗰個expectation 唔同,你仲要講清楚你想要啲乜
呢個似係manager反口,如果唔係hr點都要約到人啦,要交人嘛
一定會有個喎,畢竟你反口係事實
你要諗嘅其實係你幾時講先唔會阻礙到佢考慮你。如果佢都未諗住唔要你,即係話你乜嘢資訊都冇喺手嘅時候,你就已經講一啲負面消息俾佢聽好啲,定係佢已經諗好咗之後你先再同佢講好啲,其實係睇邊樣對你着數啲
其實如果你覺得冇回覆,你可以真係就咁email過去,雖然其實係一樣
同意,女神唔會因為你WhatsApp或者寄信俾佢或者當面同佢表白就可以決定要你或者唔要你。
放心啦 兩個星期唔係咩大問題
即係話人哋根本就唔想見你
而家搵到,好好做,加油啊,捱過咗就好
咁其實可以有好多藉口去取消interview
點解要專登拋個時間出來 但又一路唔肯confirm
咁樣做對佢有乜好處
等你煩,佢先要搭,唔使咁面懵
到你唔煩佢,就自動收皮,咁咪唔使處理
仲可以吊住調味你尾,如果佢想見返你,隨時改口都得

你話佢收你皮有so 啲,定拖住你着數啲
老實講 呢招都幾仆街
真係無心見就咪撚約人interview再放飛機啦
曬撚左日SL
好慘

咁條仆街有冇被內部處分?
搵唔返自己嘅cm,不過都想多謝咗方丈先有一路睇妳YouTube channel 去prepare 之後今日in完hr就即刻有得second in 兩個manager feedback 返嚟三個對我都係好positive 。
雖然未有正式offer ,不過都真係好想多謝妳(亦都希望喱間公司有offer俾我啦,自己好鐘意)
唔係,再打電話問返話用黎做諮詢人
我都R爆頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞