[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
啲offer 可唔可以accept 完 之後有
再reject
一日未開工一日都可以Reject
想問如果個job ad寫住at least 4 years exp但最底又寫fresh grad welcome咁唔夠3年究竟可唔可以apply
corp comm
唔會, 可能人地interview 得好啲, 醒啲
三大只係代表考試叻, 唔等於其他大學就一定差啲
唔會, at least 對我唔會
呢個正路
多謝你
去啦, 唔錯啊, 你又冇exp ~
多數等你quit 左先做現職的, 下次唔好寫~
我指你interview skills 同人地一樣?
親身經歷試過一早講無咗個offer
當然你唔講到時放一星期假,佢對你都唔會有好嘅評價
睇你緊唔緊張佢封reference letter
睇片啦伸手黨
照apply 等人地諗哩個問題

「如果你舊舖會同你續約,你會prefer轉工定留舊舖?」
我個陣答左「我自己都prefer轉工既,因為每間公司既behavior 可能有啲分別,我自己處於事業上昇期,都會想prefer睇下唔同公司既唔同嘅地方去比較下咁樣。」
>> 哩個唔明, 你係Agency contract 定點, 轉舖定轉公司??
點解仲有人覺得三大係人中之龍 笑撚左
咁即係都OK 啊, 等authority 姐
好乞丐
要人餵
可以啊~
sorry missed your question
係, 當無發生過就OK~
其實一間大公司
會唔會請番一個十年前炒過既人
但唔同職位?

定係炒過都係永不錄用?
10 日少係真, 但係入左行先其他都假
學唔學野睇下公司size 同埋老細點教你, assign 咩俾你
但我估generalist, should be fine
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞