[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
女神話: "牙兵~~~ 我都幾ok 你, 做我男友好開心架~ 我啲Friend 都話你好人~ 不過我未想同你一齊住先, 唔啱我遲啲答你? "

即係so far so good, 找住下份等, 佢乜都冇講過
要看佢本身點同你傾
點知會唔會有N手offer 要俾你
女神一日未嫁都唔會收啲兵皮...
DONT THINK TOO MUCH~~
中型都有的
如果你想之後再有用啲, 個人Recommend starting from C&B
見個陣可以問問, 都係同dept?
各specialty 都有M Grade
真心, 好師傅最緊要
哩個問題問agent, 佢應該已經到你八左返黎
同埋個Range 咁大, 公司同冇講一樣......
30+ for am, 但係計埋bonus 你唔太低的, 係pay mix 唔太好
找住下份咁等, 唔洗過份解讀佢講個句~
爭少少, 做夠一年啦
Thanks~!
明白晒
我想問hr 揀人in其實係睇有咩準則。
我個fd second low grad , 無額外進修過相關course, 兩年經驗但並唔係做相關嘅公司,但卻有得in 仲請埋。
我second up grad 突登去報左d course 成60個鐘去進修,都係兩年經驗,仲要係做相關公司,連in 都無得in.
但佢又繼續係到請人。我開價都係同我個fd 一樣,好懷疑人生
你好想問下如果之前apply左一間公司既position A,但過左3-4星期都未有interview,而我又對另一個position有興趣,其實建唔建議咁短時間內再apply?唔該
邊行?
想問吓方丈同大家意見:

我有個offer 出到25% 加幅。但其實job nature 同industry 我都係中意依家份工多d。本身諗住留低。但今日再同新公司傾,佢話我個依家個pay 係好低,如果有25%加幅係咪正常都會走?

同埋我依間公司只係做咗一年半,如果走會唔會好jumpy?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞