[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
25 Like 2 Dislike

即係已經請左人
方丈大師,我上事有個早上final interview 大粒老闆,下晏無啦啦hr 打黎問我得唔得再黎多round interview with 大老闆手下、如事姐又loop 多次見埋另外一個dept head,之前冇左影。 我岩岩打左去問HR, HR 話佢地對你feedback 好正面但仲in 緊其他人, 叫我等多一陣,其實係唔係我點都落選?
In完成功有冇得再講價

做緊個份工話升職 我叫緊20% promotion

如果另一份見緊既工都得既話 可唔可以再多5-10%
(雖然我好想走)
似未想做決定
搵住其他工先
見緊中途加價一定有難度,亦有機會因此無左個offer
其實我手上已經有個offer. 但驚accept 左返左新工佢先黎offer. 感覺好仆街。
唔驚得咁多
依d位點都係諗左自己先
如果上星期五in完
Hr話得唔得都會當日通知我
但到今日星期一都未有update
好唔好搵hr問一下
不過好似先一個工作天又太急咁
最好係諗左自己目標價先, 唔好太多心理drama
即係同你而家個份overlap 左?
方丈第一次搵intern 佢同我約second in我有啲咩要凖備first in個陣我有煲你個面試系列夠未
都會見埋, 不過會覺得鬼鬼地
唔覺得係test 其實, cut 咁多, 接左都唔開心啦
不嬲見完都keep 住搵
代表唔洗理佢
你指接左offer 再R?
即係拖緊你, 找下份
咁你想做邊個多啲
聽日打返去
可以啊, 你做左功課知間公司做咩未架?
大概知道咁 但係想請問second in流程多數會係點架
都係好奇問下方丈做左咁耐有冇覺得邊個job board好用啲?例如界面清晰啲咁,唔係做hr / recruiter 我諗呢世人都未必會知到呢啲job board係點運作 你講jobsdb條片幾好睇
如果好想入去應唔應該打電話去問下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞