[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
大家都無野做?
問題係你之前兩份太短,你呢份起碼一年
如果無野做係因為未開好權限,咁你就好好enjoy依兩個星期
人地都未必有咁多paper work分到出黎
總之比人知你係隨時可以幫手就得
香港office細,但係外國嘅規模點?

揀做同唔做嘅話,其實可以go,對你再搵下份hr工點都有幫助
有無野學真係要入到去先知
好depends個上司係咪有識之士

10日al係少,睇番你個人工一日都係值5百幾者
而且今年都唔likely去旅行啦

你take起碼可以入左行先
最多出年諗番駛唔駛轉工
咁可能因為你串錯字
modern
方丈你好呀
想問Expected salary問題

因為我上一份工係double pay再另外加bonus 前後大約14個月糧

不過依家好多公司係12個月糧 我填expected salary時考慮埋就會搞到好似加幅好大 會唔會影響到佢請唔請我

同埋呢個情況點寫expected salary好
多謝巴打意見
巴打係咪做開hr?
如果係,有冇啲建議俾我去增值下hr skills同knowledge?我本身諗住去讀奴工法
方丈!有嘢想問呀
我早幾日個offer accept咗 但只係加咗10%人工
因為而家份工個大佬會走 之後會升另一條team嘅大
之後而
方丈!有嘢想問呀
我早幾日個offer accept咗 但只係加咗10%人工
因為而家份工個大佬會走 之後會升另一條team嘅大佬
但佢係屎忽鬼!已經預見到將來好難頂
但之後而家呢份工話7月可以加25%比我
我可唔可以同新工嗰邊個hr用原本間公司肯加我25%呢個offer嚟r佢比個高啲嘅offer我
好似可以寫annual salary as a package咁 直接除返開比佢
外國人都係講annual salary唔會講monthly
但有啲人就會因而覺得寧願base salary高都好過double pay
你有道理 我好多時都係除返開monthly再加返d 不過就會俾interviewer質疑做咩monthly賬面上要加咁多

我係怕有一部份開頭己經filter走咗我

我cv 有grammar 同錯字 check 架
咁你係咪遲過佢報 可能係roll basis?
可能之後有人reject offer要重新搵過之後先重新登
驚cv出事的話可以fb比方丈比建議
你真心想走就唔好喺新公司扭
講左奴工法先
其他可以返左工再睇邊範常用/有興趣先再學
如果monthly高左但annually平手甚至少左,咁你係咪ok先?
唔係嘅話你根本無選擇
想問電話話有offer之後一般要幾耐先有email,等咗五日係咪正常?
就係心大心細緊,因為始終都差成3000蚊。
如果繼續留喺而家呢度嘅話,人工高啲但係要執啲煩到西咁嘅手尾,嚟緊將會升條友又伏,雖然好似我唔會直接跟佢,因為會請個人返嚟lead返住我哋條team,但因為唔知嚟緊條友咩料所以都驚驚地,如果又係伏嘅咁就仆街了,咁就上面嗰兩個都伏
新公司係外資嚟,係一個見識下嘅好機會,但佢人工開得真係有少少低。
雖然明魚與熊掌唔可以兼得,但人係貪心。如果有機會可以扭下嘅話就想試下。但如果係咁係咪對自己比人個印象會好差
accept左之後再反口要加,印象一定差

如果留低加左25%之後你係真係留低定會加完再搵工?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞