[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
方丈你好 第一次問問題!

我仲係大學生,有一啲返工合約問題想請教

本身我同一間公司簽咗part-time合約,但係暑假有一間大公司俾summer intern offer 我。

本身part-time間公司知道我暑假會想去其他公司做intern,佢哋都冇乜所謂。問題係我需唔需要通知summer intern 嗰間大公司我本身同第二間公司有part-time合約?

定係要辭咗part-time份工先?放完暑假我仲想返去part-time

佢話我知邊間公司請人,老闆叫乜名,又有詳細JD,咁都會呃人?
其實呢 唔洗咁介懷
處之泰然
偷偷地贏
請教方丈🙏
點解JobsDB 搵工按apply now 冇一份打黎叫我in? 係咪㩒錯制,有咩要訣?
定係要去返官方網站度找email 先send cv?
咁你幾時完sem?
正常
佢send過去,個客考慮見唔見,兩日未有feedback好正常
更何況個客未必有興趣見你
方丈
其實都唔係幾開心,只係冇初頭感覺咁差
不過諗左成個星期,我都係唔留啦,差唔多時間要逼自己再踏前一步
希望7月有新工返啦
點解你唔帶相?

辭職原因唔寫都會問,你寫左佢facilitate到佢問,咪快d問完

唔好坐主席位,預番interviewer係你對面,佢可以望到房門

主動起身,覺得疫情唔適合握手就自己講明
你唔講人地唔知,唔駛搞到咁複雜
可以直接比hr

都係擔心比公司知咩病,咪去搵另一個醫生睇下會唔會有傷風
同佢講左5月尾
成個月notice, 未必咁快做野住
唔怕, 一時黑仔姐
可以google d template 改, 好多的俾你挑選的~
照寫而家個個
係.
唔會啦, unless hon 都唔同埋
等人用有咩問題 人地唔係一定要等你的, 如果真係急要人, 有第個就會反口唔要你
即係人地公司唔要你, Sales 見Sell 唔到你就頭也不回
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞