[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
想問下宜家send application仲需唔需要比cover letter 定email直接轟份cv就算?
有17.8k offer
但前景有如NGO 咁shit
無前景嘅工真係唔駛諗
唔怕, 打左怪, 升左level, 下次見得更好, 加油
其實嘛....簽左約你都可以反口, 公司都可以彈弓手, 次次轉工都係gamble
出offer 再傾
FG, HRA, 你想幾多
其實呢, apply 左無回音都係一個回音了
你想唔等於佢覺得你啱
我覺得不過不失, 如果係文科出黎入到HR role, 算係唔錯, 咁當然要睇埋benefit, but in general 一定合哂格
email = cover letter, embed 入去即可
咁你就明點解佢肯出17.8, 多左2 千幾一個月買你career path 啊
Thanks方丈
一直keep住搵hr post
大公司又冇咩interview
In完又冇offer
條路唔知點行好
好似樣樣野都好黑仔
做咩都失敗
Google幫到你
以為有18k
樓主你好

想問下:

合約寫左 3個月通知期 加 3個月試用期, 如果一個月內辭職就7日通知,其後就跟合約通知期

如果做左兩個月想走 係咪都要跟足3個月通知期。
Hi方丈
我係21fg 已經有Offer 但嗰間公司最近係咁問我可唔可以早啲返工⋯ 一開始已經有共識7月正式返 我都同佢講未完sem 起碼要7月先返到 佢仲chur我問可唔可以6月返
我都堅持唔想⋯ 佢真係咁等人? 一個月都等唔到嗎 咁樣拒絕佢其實有冇問題?
經獵頭搵工,電話傾咗一輪話我好啱要求,佢話會send 我cv去間公司,但隔咗兩日都冇消息,正常嗎?
係一間大型headhunt公司搵我黎
第一次Second in完,3個大粒野都冇講叫我等消息
請教方丈
呃你cv跑kpi姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞