[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
如果你完全唔考慮放棄bonus,咁6月尾先開始搵
你依家搵都唔會等到你8月先遞信
講到口臭
2-4 星期都正常, 人地公司唔會咁早reply
銀行過左數先搵工
accept 左先乜都假
咁點解要去B
你要8月1 先俾到信, 最早9 月1 喎...
你part time 讀緊?
因為會short notice 公司賠錢早走
所以唔想太遲先開始搵
Contract 同 perm 位其實係咪好大分別...

依家做緊份二線嘅日資corp bank trainee, perm但人工低同埋唔會加得多, 而且暫時唔係做緊我想要嘅position, 不過上司同事都對我好好;

嚟緊大機會拎到份差唔多tier嘅法資trainee contract offer, 人工會加大約30%, exposure多過依家嗰份少少, 但大機會冇得轉perm 聽聞人事都唔錯

咁嘅situation係咪都應該搏一搏轉去法g嗰間?
咁apply完等佢約,約得黎又幾日後見,可能要見幾round,再加等佢出offer,仲要未必見一份就成
咁肯定拖到個零月到bonus過數
方丈想問下
已經決定做夠1年辭職 搵唔搵到工都好
咁假設我7月中先夠1年 當20號啦
等唔等夠6月21先遞信 叫做足一年
因為自己想6月頭就遞 個十零日都唔想捱
你既然決左熬就唔洗計,一年左右唔會計太多,多少一個月又唔會變得多
我都想知,點解唔比我自己提供?呢個私隱黎,唔係方便hr 做野
B 無offer 你會點?
可以照同B講有offer,但你想做B希望佢加速process
方丈你好呀
請問如果做左4-5年marketing,而家做緊officer想搵senior但冇乜opening,試apply AM會唔會好難好似未夠水準咁?
已經祼辭遞左信,未搵工未有offer,上司留左幾次,為左好黎好去所以我暫時會留到交接完先走,但佢最近又話可能嗌下有冇得升職加少少人工問我會唔會諗住留……
雖然都係想走,但聽落咁樣好似保險啲,只係唔想人覺得係跳草裙舞,同埋留低都冇咩幹勁,又忙到冇精力去搵新工真係好糾結
見工根本唔應該收身份證副本

有d人費事對會寧願自己copy
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞