[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
即係講完電話唔講"得閒再約"
1. 人地叫左你都唔做, 你話呢
2. 怕佢自己冇mark 唔記得
3. 唔坐主席位就OK, 可以起身但唔洗握都得
唔洗quit, 你唔講冇人知, 自己低調
病假紙唔寫病因可以叫佢寫medical condition
唔計我覺得更大可能既人地Client 唔要你
你點可以Ensure //知邊間公司請人,老闆叫乜名// 就等於佢有put forward 你CV?
似係你CV/ jobsdb d data 冇fill 好?
未必係一個最好既decision, 但係決定左就go for it!, add oil!
咁得啦, Second > third 先煩啲啲姐, 小事
真咩
但已經講好左請
多謝你
Hi 方丈,

想請教下現識公司兩個月通知, 合約有寫quit 後一個月內除非有公司consent 否則唔可以任職 competitor post.

而我有收到competitor confirm offer , 不過等唔到兩個月,想我提早兩星期on board, 而家上司表明唔會批我waive notice period, 一定要我坐夠兩個月.

咁我應該點同兩邊HR 傾? 因為新offer 對我黎講好吸引, title upgrade 左而人工都升40%, 所以好想快d 過去, 如果最後上司都係唔放人既話 buy out 係咪唯一出路? 但係competitor 條款係咪都要守? 咁我好似冇乜bargaining power 同現識公司既HR 傾....

心好煩, 希望高人指點下, 謝謝
方丈姐姐你好, 其實我有個問題
就係我搵咗大半年都未有全職工作,一直都係做緊啲event散工,或者一啲一星期返兩日嘅兼職工作。但呢d工同我本身做開個行無咩關連嘅。

其實, 我好努力咁搵返自己本行個d工,又有準備面試,然而好多都冇回音 。其實我呢一段時間,會唔會當係空白期 ?可否將而家做緊個d工寫cv, 等僱主知道我都有兼職,亦都有一直搵工?

另外,如果個d project 散工無工作證明,只有支票或者報稅表可否當係證明咖?
謝謝幫忙~
自己補錢早2星期走。咪咁早2星期完個期
咁你真係有空間早d番
你諗番堅持7月先返對你有咩好處
反口係pk,不過唔犯法
賠兩星期錢short notice走
唔係
見左幾多round都可以唔揀你
想休息下 啱啱先考完試就要開始返全職 心理上未ready啊
唔明 啫係好小事?
如果試吓透過問佢地會唔會考慮我title 加senior去切入人工個問題 會唔會比較可行
收到見工電話要兩個非親屬地址,係咩原因?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞