[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
完全兩回事
同埋冇話咩好唔好
你要諗邊方面適合你
邊一個前景好d
科學園?
其實我覺得試得過
況且入左行先啦
唔係啊
hello方丈 又係我,份工突然有offer(n手飯?) , 但竟然得12日AL, 差唔多係而家嘅一半但hr話可以幫我叫高d糧補償 ...

前文:
話說我二月中見工,三月尾先有個2nd interview(西人 scenario test), 又過多一個月個hk hr先打黎問我feedback, 仲有無興趣等等

我有禮貌地問幾時知offer, 係咪management批緊,佢答:仲要時間等等 而家係放你入candidate pool , 又要我apply多次份工(但唔洗再in)

其實係搞緊乜
又問多次
方丈答過
冇乜特別 講真
職能都有話前景好啲架咩?
唔適合你能力 就算份工有幾好都對你冇用

打個比喻西瓜好食有益
比寒底的人食會屙到仆街
比熱底的人食就會好舒服

講左乜自己參透下
唔係問,我純粹update下 nvm
請問俾人問介唔意去大陸做野應該點答?(如果唔想)

利申in細公司 大陸好多分部.. 唔知會唔會俾人咁問
請問俾人問介唔意去大陸做野應該點答?(如果唔想)

利申in細公司 大陸好多分部.. 唔知會唔會俾人咁問
方丈你好 想請問一下 我依家base有30k一個月 計埋季度bonus averaging 一個月搵到45k左右(bonus 係過往10季8季都好穩定) 想問下如果第時轉工 依家呢個pay mix係咪好不利? 因為感覺出面好多工bonus都係annually地出 變相對自己個flexibilty好似低左 如果轉工的話 你認為上面個數打幾多discount轉工會比較合理? 謝謝指點
百幾人有3個hr其實算唔錯
佢哋好efficient 好helpful
有咩問題都好快搞掂
幾好
點解要discount人工
傻架?
唔想就答唔想
如果轉同類型工作,我覺得最少total cash要平手
好彩唔係話我入黎搗亂
因為覺得依家個base 由30叫到36 以轉工黎講都已經成20%加幅 感覺已經好頂盡下 而且其他firm既bonus據我了解都比較浮動 所以感覺自己係轉工上處於一個好被動既狀態 始終我依家個status Bonus佔既比例太重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞