[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
員工都唔多, HR 點解要咁多人
我估可能係有shared service, exposure 會有限啲姐
statutory holidays = 奴假12 日
bank/ public = 17
少少, 除非你係blind search/ 有特別情況
between 係咪保險公司?
你想要既係咩?
咖哩好定係牛扒好, 唔識答
你想入HR, 而家個份人工又唔高, 仲要no pay, 新工HR 又有人工加

冇得驚太多的
個陣拖你
而家你waiting list 中左
中意先去啦, 人工唔高的話, 非真愛唔洗諗
下次小心~~
我會建議講真話
真係有offer 但要勁去強國, 你到時點算
你問我interview skills 如何嘛
因為我覺得當in 都唔 in 時 咁interview skill 都show 唔到出黎, 好同差對方都唔會知,所以死因一定唔會係哩到。
因此就覺得你所問嘅係cv 上嘅 present 方面,我先咁答你我cv 用template 整,因為多數d template都有顏色,咁會唔會個感觀唔多好。
誤會左唔好意思。
我蠢左無知道details 就verbal 接受左10% increase 既offer😢
用返annual salary * 1.1 左右叫價, 到時都要問新工bonus 點計
佢地*13 咁先算, 你最少都叫monthly (45k*12/13 * 1.1) 大約平返45k
到時佢同你negotiate, 比如佢地bonus 高啲咁
未有個邊bonus 數, 未知你而有冇under/overpaid , 答唔到你實數
係好好LOL 一個HR 睇幾百個都有
如果base 加到CLS, 但係total 少啲啲, 我可能都會要
你答啲野我好多都同意啊, 正路用心分享好事黎~
唔係個個HR 都西
所以你諗total take home 先
你啲bonus 好stable, 對家bonus 都stable 先開始計
no show 可能真係突然忙, 你係中意都要照見架啦
私人原因~
4.5 多數~
搵住咁等加人工啦
你慌加得多咩, 平均$200 一年...
你不如FB 排隊我同你睇啦
問返清楚啦~~
我叫佢出個Official Offer俾埋個benefit and welfare details😂,如果之後再negotiate 會唔會好pk lol
我經過呢次經驗真係要久唔久見下工同HR 玩
唔該方丈,咁我問清楚佢先

Thank you
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞