[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
如果平title 入得返, 咁唔係太怕的
做左幾耐~?
由apply去到傾都係寫manager
由冇話應承啲乜 不過去到final in先講有deputy呢個位
11個月
1. 會, 但係想試都要apply 下, BBA 都算唔係太farfetched 了

2. 不如你話我知你覺得做HR 囡咩性格, 你又有啲咩性格?

3. 14 啦, 12 堅奴工
係咪踩緊我底線係邊
同你返工咁上下就OK, 唔好casual 啦
哩個錯對你有冇著數先, 會唔會俾人覺得你作大?
2 個星期冇用的
真心, say no 啦, 個位又degrade, 個人工又壓, 有哩個offer 都唔會開心做
方丈 , 上星期五見左final interview,佢地話當日會有decision. 我而家都仲未有電話係唔係GG 左
可以啊~ apply 到搵到就閃~
唔係, 係想慳錢, 想縮位
而家14k 下一份可以叫幾多
等到聽日啦, 但係今日都已經好去Apply 其他
你咩background?
大公司retail in-house marketing
方丈方丈
其實轉工傾人工
用咩策略最好
點樣答expected salary?
上網見話唔好一開始銀碼
反而答benchmark to peers in similar position 或者問佢what’s budget range for this role 好唔好?
16 都唔過份啊~
方丈你好
如果in果個post係 Senior Officer/ Assistant Manager 位
我本身expected salary係以Senior位去填
假若最後公司offer我做AM嘅話 係唔係可以同佢理論返salaryTHX
你可能諗住一人行一步,唔堅持title但唔放棄人工
但係職位同人工其實就互相對應,對方嘅諗法會係兩樣一齊加或者兩樣一齊減

與其唔會傾到大家滿意嘅結論,不如早d搵下一份
等咗兩個禮拜都冇offer 佢job ad 都收埋 係咪可以疊埋心水
Linkedin job ad個applicants數目不停變代表咩? Apply左幾份工留意到啲applicants數目不停升升跌跌,代表hr screen走左某部分applications?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞