[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
唔岩就唔好勉強
1/7 on the paper, 但係公司可以同你講Waive 你notice 等你早啲走咁
請左佢可以extend 你last day, 不過多數都唔搞咁多
唔講人地唔會知
你一係就interview 都照追空白, 改口反而仲鬼
講明點都Take, 都係有前冇後, 袋左罷就
幾百個-ve 都唔會過到多半年bonus
say no, 講真的
即係一過去即加一倍?
係,但係將來要入返top tier嘅公司可能會難啲
完約搵番幾個月工再加profile爛左,我覺得多半年唔化算

如果有兩年contract就唔同講法
方丈點睇fg做HRO但人工都係同hra starting point 14/15k一樣
咁個一倍就係買你career path
入返Top tier再升難, 定係平Title 入都難?
去得就係外國搵埋工啦...
唔知點解, gut feeling 一年
我同你Share similar view, 肯定唔Renew, 而家個份又唔係太Cam, 何苦
即係title a bit inflated.
平title都有可能入返top tier嘅,不過要拎幾年經驗,但如果留都未必上到一個職階,所以好struggle
做緊marketing assistant , 早排個阿姐又走咗 而家公司淨係請返個marketing executive, 變咗學唔到野 係咪可以轉工
方丈你好,我2021FG,八大尾BBA但唔係major HR,之前睇完你介紹HR條片有啲興趣想試下。但我本身冇Intern, 得份番左3,4年嘅PT賣衫sales同啲私補,又冇啲咩特別野寫落CV。咁我暫時想搵啲中/小形嘅公司試下報。

想問下:

1. 會唔會連screening 都過唔到

2. 想問下我咁嘅情況可以點Sell自己/HR呢個位需要啲咩性格特質? 咁我都BBA都有讀過HRM或啲management 相關嘅科,咁我就諗住用我學過嘅野再加埋你條片介紹HR嘅職責show下我對HR嘅了解。再加上可能講下我有番過份長Pt證明我唔Jumpy / 知道一間店鋪嘅基本運作or 人手分配嘅重要之類。想你比小小意見

3. 咁我冇經驗又唔係HR major,加上市道麻麻,應該都會比人壓價?咁我開12-14K係咪算正常?

求方丈指教
方丈hello
有個白痴問題
簽約嘅時候係咪只要整齊就得 冇話一定要咩衣著
方丈妳好,想問吓如果發現cv上面嘅就職年份寫錯咗(eg 2015-2016寫咗2015-2017) ,但係已經約咗interview,應該點樣update hr佢哋會唔會好介意?
方丈你好
我啱啱轉咗新工 返咗半個月
但覺得成間公司好無系統 唔鐘意成個文化
所以想轉 但想知可唔可以寫落cv度?
因為我之前份工人工太低
我想再嗌高啲價
係如果application form 有, 解CV 冇, 人地問你1. 空白, 2. 做咁短, 3. inconsistent 你而家個做法係3 個都要答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞