[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
未請就要拎相都on9
生得靚/醜有bias啦實會
方丈你好 本身HR MAJOR 畢業 做咗3年銀行工如果想重新由HRO 做過expected salary 15-18K 會唔會好難有offer 人工我已經預咗會少啲
因為我expected講低左 (加10%都冇)睇下有冇空間升一級然後拗埋個人工 好過直接拗人工
你以為自己係咩? 跨國高層唔等你唔得?
人揀工 工揀人
如果我係個HR 直接Decline 你個Offer
⋯⋯ 大家唔好咁嬲住
我講多少少background
其實一月出嘅個offer 前題係公司當時我同公司講返到工嘅時間梗係鬆啲 我六月考完試咪話七月 咁而家佢問我六月返唔返到咁解
有冇人試過apply完一份工之後又見到間公司再出job ad請同一個位
咁係咪即係代表自己已經冇機會
有時直頭見到hr再係linkedin出po 都唔知好唔好email問下progress好
都一樣好多好多人, 簽埋約, as 員工都反口唔去
你有更好offer 你都會反口
咁點解公司唔可以?
公司都同你講好左的.
俾錢, 新公司肯buy 就OK, 唔肯, 你都可以自己俾, 你係0 bargain power yes.
可以寫一路都有做 (part time) XXXX

會當空白, 但係唔會最差, 因為真係有做野~

稅個啲同埋支票OK 的~
可以有好多, 唔好諗咁戈
找到先走, 反正該唔好意思既唔係你
抱抱 (我真絲, hope that you are a girl too )
會jumpy 但係唔recommend 同下家講
可以話工作內容同interview 有出入?
人地都未Ready 請一個未ready 既人
出黎做野咁耐, 老seafood 提提你, 公司係唔會係你個邊諗
佢係客, 係買左你奴力既客
你係FG, 一街都係既FG

係, 奴性好重, 但係我唔知有咩方式可以提你個posible cost.
看benefit 同 gratuity
係, 唔洗over interpret
唔會, 因為都係好明顯, 你反口
好奇怪, 佢要你前公司address?
即係唔洗理佢找下份
開心仔~~~~~~~~~~~~食下良心店慶祝啦~
答應左做住先再quit 都得, 唔會有得完美拖, 最多拖2-3 日MAX
有啲老派啲, CV 錯字都可foul
有得comply, 多數做足好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞