[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
你講annual package咪得囉
hr識計架啦
一定硬性講monthly base salary架咩

做人轉下膊啦
所以係轉工上好糾結 因為d firm都係話not gurantee (雖然我都明白) 但變相轉工就好似睇到時bonus開大定開細咁開細就姐係蝕住轉
咁巴打你又岩 或者我應該再試多幾份 因為坦白講始終唔想做太依賴呢種pay既工 呢個時世真係今日唔知聽日事
我不知幾羨慕有咁多b仔
其實係同一舊數拆出黎
b仔仲要係at risk可以減甚至無
要壓價咩都可以講
你真係出開同算穩定嘅話真係要企得硬d
最多咪搵多幾份
係呀 同埋 業績呢樣野再given依家個大環境 怕到時跌落黎叫價能力更差 但同時又比existing既野吸引住 好矛盾
咁又係多謝巴打指點迷津我再嘗試下先
冇b仔啊我
interviewer係見工既時候no show是咪唔值得去呢間公司做了
另外有工話呢個職位未必適合你,想推薦你見另一個職位,咁又係咪去apply第二個職位個機會大d呢?如果2個位都係同一個dept同一個interviewer in
看你想想做HR, 次次轉工都risk, 咁聽覺得C&B 真係少啲掂到, 但係人工同埋exposure 都吹到下既~
等第日再打
打返去追
會, 未計學歷係硬傷
我同你對答左幾次, 可能係我偏見啦, 我覺得你有少少捉唔到人地問乜講乜

如果見都唔見, 應該係死左CV
咁係咪真係應該等依家公司加埋人工先走因為我依家份工做得唔係咁開心 人工又低
用公司統稱, 唔好自己作好啲~
有, 啲人既來去, work culture 同埋pay structure 都好唔同下
你係口講定係CV 寫?
佢可以唔記得的, 冇mark 低
少少啦, 覺得煩多啲, 你問啲都係正路野
你個portfolio 有冇放啲highlight 係CV, 有冇坃過比賽?
自己作, 但要搵人approve~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞