[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
唔洗的, 等即可
Thx方丈
你好方丈。

想問下6-month contract 同 12-month contract 對搵下份工黎講影響大唔大。因為最近有agent搵我,見還掂宜家份工淨返半年,試下in成功左之後就take左個offer 半年約。人工就加左20%多d。因為見人講半年約會有伏咁,但我自己就諗住返正半年後都唔續宜家份約搵新工
其實呢, 都係interview weighting 重好多, 哩啲係reference only
半年有啲太短, 如果你本身有長約, 走就成本有啲高,
因為短約人工高啲係正常
人地會覺得你哩半年學唔到野
本身一年約,續左次返緊第二年,但只係加左3%,同埋叫associate
今份就就搣甩埋associate咁,project based 我諗都要interview present得好d證明有學左野
本身都算underpaid
轉入in house加咗15%到 呢個時勢應該算少?

btw多謝方方幫手睇cv 改完真係多咗interview
咁可以喎, 年半轉, 我以為你一年約, 做左半年, 轉份新半年約
唔算太少了, inhouse 多人爭

聽到你地覺得改CV 有用, 我都好開心
我都睇左3次
佢話可唔可以係面試期間問hr對佢另一個post有興趣
你好方丈

想知道關於做銀行intern
background checking 個到緊唔緊?
我cv無報假野但想知多啲check牌照個到係咩意思
eg for what purpose?
會唔會我冇報我有個牌 但主動check我有冇果個牌?
會唔會主動去check我有冇簽咗其他公司which我冇報上去既?
同埋通常check到唔啱既通常會點處理
唔該曬!
唔該哂
唔該哂方丈
梗係有啦
方丈你好

前排見緊一份工,應該夾埋有3 round interview嘅。喺約1st in前同埋1st in後,HR都有好快打嚟keep warm,又問我覺得間公司點 / in完有咩感覺 / 同其他公司in到咩stage等等,又話覺得我好有potential。跟住2nd in完後,HR就冇再打嚟keep warm,又冇約我3rd in

因為真係對份工好有興趣,我send email問個HR依家我嘅application status係點,佢咁答我:

咁係咪姐係已經婉轉地reject咗我

我仲有繼續搵工嘅,唔係淨係等呢份工嘅消息但都係有啲失落唔該哂方丈

方丈啲片好好睇,啲題材越嚟越多元化撞正就嚟母親節+呀媽生日,方丈條送禮指南出得好合時
個人認為你可以搵定另一份

佢意思一係唔請,一係覺得你未夠好,會有人好過你
方丈 你好👋🏻
我喺Fg 啱啱收咗一個做酒店L&D嘅offer
想問如果做咗一兩年L&D,之後想轉返做recruitment同HR generalist,會唔會相對比較難轉?
唔該巴打我都係咁諗

如果個HR可以直接啲講「We have decided to move forward with other applicants whose qualifications more closely meet the needs of the team.」仲好
如果佢咁講就太絕,冇留後路比自己
佢呢下可以話係帶頭盔
一但真係冇Better candidate
咁就會搵返你
仲有樣野唔記得左問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞