【互動故】【芒亨】各位獵人,歡迎嚟到神火村!

631 回覆
68 Like 10 Dislike
撳錯隔離 x先啱
y
B啦 打河童蛙,支笛都勁
Y
B
【承接任務:《囫圇呑物的河童蛙》】

你決定試下狩獵河童蛙,村入面訓練用嘅機械木偶都係以河童蛙為原型,你相信自己應該都應付得黎。

岀發之前,你猶豫左一陣,係茶館外來回踱步,爭扎好無食返串團子先岀發。你入到去先發現原來艾草重未返到茶館,就拿拿臨帶住班仔入去飽餐一頓。

河童蛙生活係離神火村有啲距離嘅寒冷群島。個到盛產特殊嘅雪光金屬,而且海產豐富,所以神火村嘅人好多時候都會往返兩地。

不過個到都有好多喜好嚴寒嘅魔物盤居,所以都有唔少獵人搵食嘅機會。你心裏面一路係到盤算,唔經唔覺,就已經到左岸邊。

你同班仔衣衫單薄,雖然早有心理準備,但都係凍到瑟瑟發抖。你留意到前面有一群「波波」係到聚集,佢地係身上長滿厚厚嘅皮毛以對抗寒冷嘅天氣,你心生一計,不如狩獵佢地,拎佢地嘅皮毛保暖。

你慢慢迫近佢地,就快可以搵到機會下手!

「班仔,等一陣我發信號你就掉閃光彈,知唔知?」你目光緊鎖住目標,全神貫注。

「班仔?收唔收到?」都係無回應。

「班仔?班仔?」你終於忍唔住回頭,居然望到佢係到追緊懸崖附近嘅蝴蝶。

你嘅動靜引起左「波波」們嘅注意,佢地開始轉身逃跑,你決定:

A:掉底班仔 上前追擊
B:回頭與班仔會合

(是次只有兩個選項)
好想溝集會所所黑長直
隻game無得溝真失敗
B
真係,兩姐妹都好正
B
B
A
【回頭與班仔會合】

錯失機會固然可惜,不過同伴更加重要,你決定回頭睇下班仔。

班仔係到追緊蝴蝶,神情有啲忘我,蝴蝶有住鮮豔奪目嘅火紅色翅膀,拍翼嘅時候有鱗粉飛散。

你屏住呼吸,唔敢吸入呢啲不明嘅粉狀物,畢竟鮮豔嘅顏色係大自然往往代表住危險,班仔嘅異常話唔定就係因為蝴蝶嘅鱗粉引起。

「班仔!班仔!」你嘗試呼喚佢。

「喵~呀~喵~」

班仔轉頭怒視住你,佢把聲比平時低沉好多。

「喵!」佢突然撲向你,你連忙側身避開!

一擊未能得手,佢又再轉身打算施襲,慢慢從腰間拔岀護身小刀,後腳一蹬,𣊬間就黎到面前,就快削掉你個鼻。

你避無可避,只得岀手還擊,你拔岀狩獵笛,用力一揮,班仔空中無處借力,被狠狠砸到牆上,當場昏死。

「班仔!你點呀?」

你上前查看佢嘅情況,但好似無轉醒嘅跡象,佢雖然緊閉雙目,但仍然咬牙切齒,睇黎重未恢復神智。

個隻火紅蝴蝶重係該處盤旋,你緊盯住佢,突然有個念頭:

A:嘗試捕捉蝴蝶
B:嘗試殺死蝴蝶
X:嘗試吸入鱗粉
Y:嘗試係附近搵草藥
A
Y
a
A
【嘗試捕捉蝴蝶】

解鈴還需繫鈴人,心病還需心藥醫,你決定以毒攻毒,捉左隻蝴蝶,應該就有方法醫好班仔。

你搵左塊平整啲嘅土地,將班仔躺平安置好。然後觀察四周,睇下有啲咩稱手嘅工具,畢竟蝴蝶隨風起舞,輕盈飄逸,用狩獵笛好難打到佢。

懸崖旁邊生長左唔少藤蔓,你用班仔嘅護身小刀,割斷其中比較幼細嘅氣根,用手將佢地搓埋一齊,簡單咁編成左個網。

天寒霜雪繁,好死唔死,呢個時候天空緩緩降下細雪。班仔嘅面色又虛弱左幾分,留比你嘅時間唔多了。

你用狩獵笛挑起地上嘅雪,手腔發力,成堆的雪向蝴蝶灑落。蝴蝶比你撥岀黎嘅雪砸到,動作遲緩左一下,你立即用翔蟲拉動自己,張開簡單編成嘅藤網,借衝前嘅動能笠住蝴蝶。

你屏住呼吸,唔敢吸入四散空氣中嘅鱗粉,蝴蝶比你困住係藤網,動彈不得。

你觀察蝴蝶嘅翅膀上面,痴住左一啲紫色嘅植物組織,翅膀該位置周圍都變左顏色,顯得好脆弱。你估呢種紫色嘅植物應該就係解藥,你跑到剛剛蝴蝶飛舞嘅崖邊,果然比你搵到幾株有紫色枝葉嘅草本植物。

你將佢地撕成碎屑,再用刀柄將佢地鑿成糊狀,加入些許雪水,調成土炮嘅解毒劑,餵比班仔。

幸運地解毒劑發揮功效,班仔悠悠清醒過黎。

「主人,對唔住呀。」班仔雙耳低垂,為自己做岀嘅事感到悔疚。

「傻啦,自己人黎㗎麻。」你安慰佢。

你見班仔狀態復原得七七八八,就打算起行,你企係崖邊眺望四周,準備往:

A:下面嘅溪流進發
B:沿住山峰進發
X:遠方嘅礦洞進發
Y:遠方嘅戰船殘骸進發
正皮加速
Y
想睇越級挑戰人魚龍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞