【互動故】【芒亨】各位獵人,歡迎嚟到神火村!

631 回覆
68 Like 10 Dislike
X
X, 留名
【吹奏狩獵笛】

見到「青熊獸」訓得咁腍,自己就奔波左成日,你無名火起,於是用力吹奏狩獵笛,用最顯眼嘅方式同佢打招呼!

「呼~呼~鎾~呼~」

你慢慢摸索到吹奏嘅技巧,要奏出帶有奇異能量嘅音色唔能夠單靠蠻力,節奏嘅掌控更為重要。配合住笛聲,你用手撥動弦線,身旁嘅翔蟲果然開始綻放光芒。

泰倪揚眉,暗自驚歎。

短短半日時光,你居然可以使役翔蟲,施展獵人嘅鐵絲蟲秘技。要知道,即使係自幼浸淫係獵人村落嘅神火村民,想搵到一個人同翔蟲相性如此高,都唔係咁易。

你身隨意轉,高舉狩獵笛,如箭射岀,傾刻便飛到「青熊獸」面前,迎頭就賞呢隻如夢初醒嘅魔熊一頓暴打。

魔熊吃痛,被你打了個措手不及,竟然退退敗退,想有轉身逃跑嘅諗頭。

「咪係到食花生啦,過黎幫手呀!」

翔蟲光芒開始轉暗,你知道你無敵超人嘅威能就快消失,連忙急呼倪泰助拳。

不過,倪泰卻彷若未聞,神情似笑非笑,若有所思,只係繞住手留在原地。

你就快堅持唔住,「青熊獸」感受到你嘅力量漸漸減弱,隨時反撲。

呢個時候,你:

A:怒罵倪泰 叫佢快啲黎幫拖
B:退回後方
X:繼續與「青熊獸」硬碰

(是次有3個選項)
A
A
X
B 退返去搵佢
a
X
真男人隻揪隻,叫人幫拖不如返屋企瞓教
【怒罵倪泰 叫佢快啲黎幫拖】

你回頭對倪泰破口大罵:

「你再唔過黎,我真係死比你睇!」

「青熊獸」見你中門大開,血盤大口就要把你整個後腦噬去一半!

銀光一閃, 倪泰搖頭失笑,下一秒卻消失於你眼前。

翔蟲嘅細絲將倪泰嘅身影重重包圍,暗紅色嘅鬥氣若隱若現,佢以迅雷之勢飛到上空,抵擋巨熊奪命一擊!

「辛苦你啦,依家等你見識下專業獵人嘅手段啦哈哈⋯⋯」

倪泰嘅聲音忽遠忽近,佢閃避巨熊攻擊嘅身姿竟然有如舞蹈。

一人一獸,你進我退,我攻你躲,有如演練過無數次嘅表演一樣,華麗——

——又致命!

「青熊獸」嘅堅甲利爪被倪泰輕鬆砍飛,鮮血漫天飛舞,係泥土上濺岀一朵朵紅色嘅花。

所有野都只係發生係幾個呼吸之間,你使盡奶力先勉強抵抗到嘅魔物,係倪泰面前有如扯線布偶咁比佢恣意戲弄。
岀住先
聽早起身再補
A
趁倪泰打到興起攞支笛扮幫手, 但「唔小心」鋤落佢後尾枕
「青熊獸」遍體鱗傷,左眼初刺瞎,雙耳皆被割去,平日作為兇器嘅雙爪崩成幾截,大大小小的刀傷蓋過全身。筋疲力盡嘅巨熊搖搖欲墜,嘴邊掛住混住血污嘅口水,狼狽嘅樣子甚至令你有啲可憐佢。

「了結佢啦!」你忍唔住衝口而出。

「好!」倪泰壓前突刺,一擊便貫穿巨熊嘅喉嚨。

轟的一聲,「青熊獸」應聲倒地,今日漫長嘅戰鬥總於暫告一段落。

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

天色開始變暗,時候都唔早了,你同倪泰收捨好殘局,便旋速起行,返回神火村。

「點呀?今日好無玩呀?」倪泰邊收捨行裝邊問。

好玩?你諗返起今日嘅驚險時刻,差啲命仔都無,周身嘅肌肉痠痛無力,吃力揮動武器重令雙手生左唔少水泡,唔休息返一段日子都補唔返。

不過望住滿袋嘅收獲,你又有啲心動,單單係一日嘅狩獵,可能都夠自己豐衣足食咁過幾個月。同魔物戰鬥嘅過程雖然危險,但充滿住「活著」嘅實感,化險為夷嘅感覺更加令人上癮。

見你粒聲唔岀咁發吽豆,倪泰忍唔住笑左岀黎。

哈哈哈哈~

佢嘅笑聲係山林之間迴蕩不絕,你嘅嘴角都忍唔住上揚。

《新手獵人篇 完》
對唔住 眼殘 依家睇返先知原來得兩個A

今晚會岀新一章

中意睇嘅請正皮
大家有咩想法都可以分享下
3個
154 157 160
係喎
太眼訓
寫緊
等唔切就訓先啦
唔好意思
「嘶⋯⋯哈⋯⋯嘶⋯⋯」野獸嘅低吟聲,係伸手不見五指嘅黑暗入面,顯得格外恐怖。

兩隻「精靈鹿」係河邊歇息,渾然不知道後方有無數血紅嘅眼睛,係到暗中觀察自己嘅一舉一動。

時間正值盛夏,蟲鳴嘅叫聲此起彼落,植物吸滿左雨季肥沃土壤嘅養份,平日只及膝嘅雜草現在竟挺拔至腰間,為捕獵者提供左天然嘅掩護。

無辜嘅「精靈鹿」啱啱享用完晚餐,就比隱藏係身後嘅「兇豺龍」撲倒。來不及悲鳴就已經比獵食者緊緊咬牢後頸,破了大洞的氣管只透岀沙沙嘅雜音。

你屏住氣息,靜靜卟係地下,木口木面咁睇住眼前嘅慘劇。
三個月前。

距離上次狩獵「青熊獸」嘅日子已經差不多有三個月,本來你為左生計打算係神火村當一陣子獵人,以為狩獵野豬、雪鹿易如反掌,只係需要留神避開與大型魔物正面衝突。

誰知道頭個半個月,莫講話野豬,連毛都捉唔到條。之前你好似摸到要領,依家拎住枝狩獵笛卻又吹唔返個感覺。你上次狩獵嘅報酬已經用得七七八八,只好硬住頭皮向倪泰九郎請教。

「關我咩事。」自從九郎返到神火村,得知你之前輕薄過艾草嘅事,就對你愛理不理。

「哈哈~今日我要係茶館表演呀~」倪泰每日不是係到瞎搞一些有的沒的,就是神龍見首不見尾,唔知去左邊。
無所事事嘅你,只好係村莊流離浪蕩,睇下會唔會接到一啲村民簡單嘅委托:好似係採下藥草蜂蜜,偷下草食龍蛋之類。

「呀啦啦,又見到你啦。」

一把溫柔嘅女性叫停左你,係一個身穿和服,肌膚潔白似雪嘅嬌美女子。

佢叫火芽,係村莊嘅接待員。見你形單影隻,連雇用隨從嘅錢都籌唔到,佢總係係你最失意嘅時候岀現。

你並唔係討厭佢,只係生來比較不擅長同異性相處,所以總係有啲唔自然。

「無呀,咁啱路過炸麻。」你搔搔頭。

「路咩過呀,你邊有野做姐。」艾草厭惡嘅聲音從後響起。

火芽好中意食艾草整嘅「兔兔團子」,每日都會去茶館幫襯,關係十分親密。

係呢個咁尷尬嘅時候,你決定:

A:離開,前往兵器舖
B:離開,前往隨從廣場
X:留底,反駁艾草
Y:留底,扮咩都聽唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞