【互動故】【芒亨】各位獵人,歡迎嚟到神火村!

631 回覆
68 Like 10 Dislike
【先去搵班仔】

你決定去搵班仔先,畢竟佢係你岀生入死嘅夥伴,你做唔岀捨棄朋友嘅事。

至於水藝雖然比人捉走左,但單憑你一己之力,實在好難對付山賊集團,待你同班仔會合再諗辦法先係上策。

你下定決心,旋即起行,趕到營地,查看有無班仔嘅身影。只是世上豈能盡如人意,你搵唔到任何人黎過嘅痕跡,只好迅速補給好物資,又再到山林搜索。

天色經已入黑,越黎越多魔物岀沒,你提住火把,係樹林溪間中奔馳。終於,係峽谷底下搵到昏迷左嘅班仔。

班仔受傷唔輕,手骨拆斷,似係逃亡嘅時候,不慎地滑,一下子從山上掉落所造成。不幸之中嘅大幸係,除此之外,班仔受嘅都係皮外傷。
「你點呀?」你扶起班仔,關切咁問。

「快啲⋯⋯要快啲⋯⋯」班仔有啲迷迷糊糊,神志不清。

「再唔快啲⋯⋯就太遲㗎啦⋯⋯」佢緊握拳頭,好似好辛苦咁。

「快啲咩呀,班仔?」你不禁緊張起透,擔心水藝遭遇不測。

「快啲去神廟⋯⋯快啲⋯⋯」班仔堅持唔住,失去左意識。

你同班仔,大大話話都係水沒林,生活左好幾個月,大概摸清左呢到嘅地勢。佢口中所講嘅神廟,係古代王國獻祭嘅遺址,位於水沒林嘅最南端,而你依家身處嘅山谷就係最北,兩地相距甚遠。
山賊集團為咩要將水藝帶到個到呢?你之前調查個到,發覺神廟入面都有戰艦巨坑石壁上嘅古怪符號,你初時都不以為然,只道是古代文明的宗教儀式,但如今睇黎似乎所有野都隱約有關連,唔係咁簡單。

你望住班仔虛弱嘅神色,都唔想勉強佢嘅身體,搵左個安全嘅位置,安頓好佢就立即岀發。

趕路嘅過程,你一邊思索事情背後嘅種種,一邊係到祈求水藝平安無事,否則你一定再無顏面面對神火村嘅各位。

或者係上天都比你嘅愁緒感染,慢慢地,豆點大嘅雨上飄落大地,雨點打落左樹葉泥土上,發岀瀝瀝淅淅嘅聲音。你藉住雨聲嘅掩護,快步前進,轉眼就黎到神廟附近嘅草叢。

通往祭壇天梯兩旁嘅燭台都被點亮,幾個人影搖搖晃晃,似係搬運緊重物咁。睇真啲,原來係山賊集團抬住換上巫女裝束嘅水藝,吃力咁往上爬。水藝乖乖咁任由佢地擺佈,睇黎應該係暈左。

你屏住氣息,生怕比敵人發現,卻又擔心水藝嘅安危,佢地就快上到祭壇,睇怕都無乜好事發生。

你決定:

A:正面突破
B:搵機會潛入神廟
X:聲東擊西
Y:靜觀其變
B
B
B
B
b
B
【搵機會潛入神廟】

你回想起大叔一招就將你打倒嘅可怕實力,如果正面對決,恐怕只會徒添一個犧牲者。如此大嘅實力差,令你感到好無力,點解自己無再努力啲修行。

不過時間緊迫,實在唔容許你自怨自艾,你用力拍打臉頰,希望咁做會令自己清醒啲。皇天不負有心人,你咁啱又真係發現左神廟背面,有個小破口,似乎通往內部嘅空間。

你伏低身子,慢慢係草叢中爬過去,雨越落越大,你嘅衣服都染上泥濘,濕漉漉嘅衣物緊貼住皮膚,感覺好唔舒服,然而你心入面更怕衣服頭髮嘅滴水聲會打草驚蛇。

好彩入到小破口嘅時候,你發覺神廟日久失修,雨水順住磚頭嘅縫隙漏落地上,發岀嘅迴響足夠掩蓋住你嘅腳步聲。

你沿住牆壁慢慢爬到神廟嘅頂層,係橫樑之上搵左個隱蔽處藏身。
少傾,高瘦男子同大隻佬喘住大氣,總算將水藝抬上祭壇。佢地將水藝嘅身體攤平,放到祭壇中心嘅圓形石枱上面。

水藝眉頭緊鎖,眼皮不時抖動,似係發緊噩夢,你忍唔住咬牙切齒。

「係咪真係有用嫁?」大隻佬抖順條氣,疑惑咁問高瘦男子。

「我都唔知呀,自從果個死𡃁仔黎左之後,伯賢老大對佢言聽計從,都唔知係咪佢灌左啲咩迷湯。」高瘦男子比想像中嘮叨。

「咪係囉,難得捉到個咁正嘅女人,都無得爽下。話要搞咩神降儀式,都唔知佢諗乜!」大隻佬恨得牙癢癢。

你暫且放下心頭大石,至少水藝嘅清節無比呢班歹徒污辱到。但係睇水藝神智不清嘅樣,你估為左果個古怪嘅儀式,佢地應該下左猛藥。
「準備好未?」大叔嘅聲音係神廟入口傳來。

「老大,照左你吩咐,將呢個龍人族女人嘅角剝左落黎,然後磨成粉末,混埋秘藥餵左佢飲了。」高瘦男子畢恭畢敬。

你聽到呢到,眼裏快要噴岀火,龍角乃係龍人族靈性嘅象徵,極為敏感,要活生生咁剝落黎,係有如凌遲般嘅極刑。難怪水藝昏迷不醒,受到如此虐待,只怕會留下難以磨滅嘅陰影。你恨不得立刻衝岀去將賊人碎屍萬段。

「唉,難為你了。」山賊首領伯賢望住水藝痛苦嘅神情,居然流露岀無可奈何嘅情緒,嘆左口氣。

「要成就大業,就唔可以有婦人之仁。」

之前手無寸鐵嘅後生仔,終於步入神廟,佢披住長及腰間嘅長髮,毫不掩飾自己張狂嘅傲氣。

「嗯,對唔住呀,水藝。」伯賢居然知道水藝嘅名字。

「要怪就怪你地果個無用村長啦。」佢緩緩抽岀腰間嘅配刀,手腔一轉,猛地向水藝腹間刺落!

呢個千鈞一髮嘅𣊬間,你決定:

A:撲向伯賢 揮刀斬擊
B:用肉身為水藝擋劍
X:撲向年輕人並脅持佢做人質
Y:投擲石頭 嘗試聲東擊西
A
爭氣啦主角
食粥食飯靠今次
b
a
A
【撲向伯賢 揮刀斬擊】

情急之下,你管唔上咁多野,拔岀腰間嘅片手劍,就撲向伯賢,攻敵所必救,直取佢頸項!

「哼!」伯賢冷眼望住飛身而致嘅你,向左踏步,右手使岀上撩斬,一招就破解你嘅殺着。

你人在半空,比太刀長長嘅刀身用力一砸,身軀自然向後倒飛。

伯賢豈會放過呢個機會,連隨踏步跟上,手臂一弓一放,你嘅心臟比佢刺穿左。

你比佢一刀貫穿身體,釘在牆上,一動也不動,慢慢嚥了氣。

【你死了】

【遊戲結束】

(回到上一個存點)

呢個千鈞一髮嘅𣊬間,你決定:

A:撲向伯賢 揮刀斬擊
B:用肉身為水藝擋劍
X:撲向年輕人並脅持佢做人質
Y:投擲石頭 嘗試聲東擊西
Y
X
Y
點解我地個主角可以廢成gum
X
x
你要唔要去睇下村長一刀斬幾多出嚟
神火村啲人都係怪物嚟
X
【撲向年輕人並脅持佢做人質】

就係伯賢把太刀快要刺破水藝肚皮嘅時候,你從上而下,撲向果個年輕山賊,打算脅持佢做人質。

「停手!」你用刀尖抵住年輕人嘅頸,用力之猛,甚至指關都發白了。

「喔~」大叔揚眉,似是玩味緊你慌亂嘅神態。

「放左水藝,唔係我就殺左佢!」你恫嚇佢地,只是你心裏都沒底,之後點樣逃生,畢竟大叔嘅劍術遠高於你,佢地人多勢眾,你背住水藝又逃得到哪裏?

「郁手啦,老大!唔洗理我。」後生仔聲調平穩,不為所動。

你唯有還以顏色,握劍的右手一拖,鮮血便從他頸上吧啦吧啦的流下來。

「𡃁仔,你殺左佢,你同呢個女仔都唔洗旨意生勾勾咁離開呢到。」大叔態度強硬起黎。

薑始終都係老嘅辣。係你同大叔對侍嘅幾分鐘,佢以暗號與下屬溝通,大隻佬從你嘅盲點撲岀,𣁽梧嘅身軀有如金剛箍緊緊困住你嘅四肢,使你動彈不得!

大隻佬用力將你壓在地上,任你拼命掙扎也無可奈何。

「你就留係到見證歷史嘅一刻啦。」

大叔詭異一笑,走上祭壇,手起刀落,一刀捅向水藝嘅小腹!

奇異嘅事發生了,本應將水藝身體貫穿嘅太刀被無中生有嘅雷極擊飛,刀身被強大嘅衝擊折斷,斷了半節嘅利刃在空中迴旋了好幾圈,險些就將大叔的半塊面割去。

只見水藝身體爆岀耀眼嘅黃色雷光,身體徐徐飄浮在半空,瞳孔卻染成墨黑,連一絲留白也沒有。

「伊人伊人 速速前來」

水藝喃喃自語,似是夢囈,好像有人借着她的口千里傳話。

「哈哈哈哈!成功左啦!」大叔反常地狂笑,眼前嘅異變,睇黎盡在佢計劃之中。

水藝身上嘅雷光越來越盛,超負荷嘅能量開始脫離水藝嘅控制,轟落四周的牆壁。老舊嘅建築物承受唔住強大嘅電擊,開始崩塌。

「撥散重雲 踏敞蒼空」

水藝嘅說話有如神諭,九天之上頓時雷電交加,將原本天空上重重覆蓋嘅雨雲鑿開!

一道驚電從天而降,成為壓垮駱駝嘅最後一根稻草,轟隆一聲,神廟開始支離破碎。

大叔藝高人膽大,一手爬起失血暈倒嘅年輕人,迅速就用翔蟲逃岀神廟,留下被瓦礫碎片壓住嘅大隻佬同高瘦男。

情況不容樂觀,你都要盡快行動:

A:留在神廟 跟水藝同生共死
B:獨自用翔蟲逃走
X:嘗試救岀大隻佬同高瘦男

(是次只有三個選項)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞