【互動故】【芒亨】各位獵人,歡迎嚟到神火村!

631 回覆
68 Like 10 Dislike
Y
樓主終於返左黎
Y
y
幾驚樓主出咗事
屠下龍放鬆下啦
Y
我地日日夜夜心心念念ge樓主翻來啦!
咁應該寫死左主角佢就算
【使用翔蟲受身】

巨石迎面飛來,只怕難以閃躲,危急之際,你決定使用翔蟲受身。巨石去勢甚猛,縱使你已經及時反應,依然被重重撞倒在地。

你捂住胸口,大口呼吸,感覺肋骨好像斷了幾條。未經,班仔趕到你身邊,遞左枝回復藥比你,感覺先好返啲。

福無雙至,禍不單行。

睇黎頭先嘅火山爆發唔單止令你遭殃,重聊起左兇獸嘅滔天怒火,一頭披着通體黑毛嘅牛頭魔物伴隨住震天動地嘅咆哮聲從天而降。

係窮兇極惡嘅「金獅子」。

調查兵團嘅手稿對佢嘅記載只有寥寥數筆:

此魔物獨立特行,絕少與其他魔物連群結隊。

地盤意思極強,會殲滅一齊踏足領域嘅生靈。

若不幸遇上,一字記之——

逃!

只是你內傷未癒,跑起黎只怕上氣不接下氣,你四處張望,只求找到個藏匿處,可以逃過一劫。

A:爬向左手邊的草叢
B:用翔蟲飛回上方
X:用翔蟲飛落溪流
Y:同班仔一左一右 分開逃跑
a
A
A
我怕金獅子個光炮
X
樓主下次出唔到文都down聲
唔見幾日真係嚇撚死
收工希望岀到文
屌你呢個月做到隻狗咁
咁夜?
好多同事移民
香港真係個個都有錢人
啱啱先返到屋企
抖下啦咁夜先收工
聽日出都得
【爬向左手邊的草叢】

你剛才先用過翔蟲受身,翔蟲嘅絲線唔能夠長期保持韌性,勉強再用翔蟲飛行,睇怕只會弄巧反拙。

你留意到左手邊有個草叢,大小應該足夠你同班仔藏身,不過你無貿貿然就撲過去,因為草叢上面有橙光閃爍,應該有鬼火鳥寄居其中。

平常鬼火鳥喜愛纏着獵人嘅花環,粘上上面嘅花粉,獵人透過吸收呢啲凝聚左大自然精華嘅花粉,可以大大提升身體能力,便利狩獵嘅過程。

所以話花環係獵人嘅守護符都不為過,但係你怕鬼火鳥嘅異常會引起「金獅子」嘅注意,只好除下艾草送比你嘅禮物,掉到一旁,然後弓起身子,攝手攝腳慢慢爬向左手邊的草叢,希望可以藉此逃過一劫。
岀住先
聽日再續
「沙⋯⋯沙⋯⋯」你同班仔鑽進草叢,屏住呼吸,希望可以躲藏到「金獅子」離去嘅一刻。

魔物徑自移動佢碩大嘅身軀,來回踮步,似乎慢慢放低左戒備,打算轉身離開。

你同班仔忍唔住鬆一口氣,忍唔住舒一口氣,一屁股就坐下來。

「咔——」係某啲野碎裂嘅聲音,你心入面有不祥嘅預感。

㗶呼!一股強烈嘅上升氣流係地下激起,將你同班仔一下吹飛到半空。你死命忍住唔發岀聲,但班仔定力稍遜,驚呼左聲。

你瞄到地下嘅支離破碎嘅「一目蟹」,心裏只係係到諗等一陣,點逃走先可以避免自己落得同一下場。

「吼!」一道驚雷炸落,四方八面爆岀霸滅電光。「金獅子」終究都係露岀佢嘅「真身」,通體嘅毛染上電光,變得金光燦燦。

你想逃,雙腳卻不聽使喚。

你開始後悔獨自前來勘察《百龍夜行》。

「金獅子」雙爪一放,金色光芒從佢口中炮射而岀,眼看就要將你同班仔人間蒸發,就係你閉目待斃嘅時候,一道人影突然擋係你地前面。

光茫炫目,你覺得果個救命恩人係:

A:倪泰
B:九郎
X:博賢
Y:隆蒂尼
y
我只會揀女
Y
X
A
y
A
上面做乜鳩叫個女商人出黎死....
咁都唔call博賢出黎, 玩鳩樓主咩
我記得佢都好似係獵人黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞