【互動故】【芒亨】各位獵人,歡迎嚟到神火村!

631 回覆
68 Like 10 Dislike
x
A
【前往甲板探索】

休息左一陣之後,你覺得自己嘅狀態已經恢復得七七八八,決定起行到甲板探索。

由於戰艦損毀嚴重,船體變得支離破碎,你花左好一啲時間,先搵到甲板嘅位置。

作為一艘探索未知領域,要係魔獸橫行大海中馳騁嘅戰艦,甲板配備左各式各樣嘅武器:有火炮、弩槍、連射炮等等。不過,久歷風霜之後,佢地睇落都殘缺不堪,木板上除左厚厚嘅積雪,重有一啲烏黑嘅火藥痕跡。

你行到船體嘅前端,發現有兩枝巨型嘅生滿鐵鏽嘅長矛,上面沾滿住魔物嘅血污,種種跡象都顯示船員係生前同魔物殊死搏鬥嘅兇險。

到底係一種幾霸道嘅生物,先可以令呢團準備充足嘅精銳全軍覆沒呢?你心裏面浮現左呢個疑問。

「主人,你快啲過黎睇下!」班仔嘅聲音係旗杆上方傳黎。

你順住佢嘅指示,望向岩壁,發現左好多奇怪嘅符號,清一式都係幾何圖案,似係一啲宗教儀式咁。

你睇唔明上面所記載嘅故事係啲咩,石壁符文一路向上延伸,直指向寒南群島南面嘅一座山峰,一切疑惑似乎都可以係個到搵到答案。

你沉思片刻,決定:

A:前往山峰調查
B:繼續探索戰艦
X:離開巨坑 繼續狩獵任務
Y:返回神火村報告發現
B
A
b
B
a
y
【繼續探索戰艦】

你望住岩上嘅鬼劃符,狗屁不通,心裏住罵左句。

呢到有住滿船嘅寶物,咁難得黎到,無理由唔將呢到搜刮一空。至於壁畫嘅事,關你咩事呀。

於是,你叫班仔從桿杆下來,一齊撥開重重嘅厚雪,睇下會唔會搵到啲咩寶貝。兩三下功夫,就掘岀幾把造功甚好嘅弓同弩。

你不禁皺眉,就算呢到有幾多好武器都好,你同班仔一人一貓,加埋都係四隻手,呢啲又大又重嘅金屬製品又點搬得走,有得睇無得食。但下次唔知幾時先有咁嘅機會上到黎呢到,無理由空手而回嫁。

天寒地凍,你同班仔嘅長時間暴露係空曠嘅甲板之上,難免瑟瑟發抖,隨手就拎起一件依在旁邊團員遺骸上嘅大嬲,披上身上。

噠的一聲,係硬物碰上木板嘅聲音,一個手掌大小嘅深褐色檀木盒子從你剛剛拎上手嘅大衣掉落。木盒上面有精緻嘅雕花,描繪住一隻外型奇特有如末世火山嘅魔物橫渡大海嘅情形。

上面有幾道封條,寫住密密麻麻嘅咒文,不過係歲月嘅侵蝕之下,紙條已經變得霉霉爛爛,你估計木盒入面應該收埋住價值連城嘅禁忌之物。

你即緊張又興奮,今次撿到寶了!話唔定賣左入面嘅野,以後都唔洗再過餐風露宿嘅日子。

你忍唔住好奇,打算一手撕開木盒上面嘅封條,就係呢個時候,紙條上面嘅符文發岀耀眼嘅奇異紅光,然後離奇地自燃燒成灰。

褐色木盒兀自打開,一顆拳頭大小、晶凝通透嘅美玉靜靜咁放在係入面繡上金色花邊嘅紅色絲綢之上。美玉琉璃着七彩幻光,炫目嘅光芒彷彿唔屬於呢個世界,將原本黑沉沉嘅深坑映照得亮如白晝。

正當你嘖嘖稱奇,世上竟有如此寶物嘅時候,周圍嘅魔物都注意到呢到嘅異變,野獸咆哮鳴叫之聲不絕於耳。

毒狗龍、眠狗龍係暗處慢慢迫近,翼蛇龍係上空盤旋,虎視眈眈,前無去路,後有追兵,你只好:

A:上前迎擊地上嘅魔物
B:拎起弩槍射擊天上嘅魔物
X:專心逃跑 離開深坑
Y:使用歸還果實
Y執到寶就拿拿聲走佬先啦
Y+1
Y
Y
【使用歸還果實】

你望住前後夾擊嘅魔物,睇黎今次插翼難飛,只好拎岀之前九郎交比你嘅歸還果實。雖然九郎話救援嘅隨從隱密隊收費不菲,但呢到滿船嘅物資應該都可以抵上好一部分。

你將青色嘅歸還果實揑碎,入面嘅汁液四射,發岀刺鼻嘅氣味,使魔物難以在一時三刻靠近。你用火把燒起果核,橙黃色嘅濃煙徐徐升起,發放求救嘅信號。

「嗚⋯⋯噢⋯⋯嗚⋯⋯」

遠方吹起低沉震耳嘅號角聲,天上隨即飄起幾個黑點,係隱密隊乘住風箏前來搜救。佢地飛得唔快,冷風一吹,風箏被扯得左搖右擺,但又恰好穿過翼蛇龍嘅重重包圍,果然有啲料子。

你捉住佢地放下嘅麻繩,跟佢地搖下搖下,唔經唔覺就返到神火村。

XXX XXX XXX XXX XXX XXX XXX XXX XXX X

返到神火村,天色已暗,你發覺街道上冷冷清清,平時人來人往嘅商業街都了無人煙。

你一路走一路搵,睇下村民究竟去左邊,終於係吹踏鞴廣場見到村民聚首一堂,似係商討緊啲咩咁。

「各位,就係剛才我收到消息,魔物們最近有異常嘅活動,開始慢慢聚集起黎,睇黎好快就會開始《百龍夜行》⋯⋯」村長係廣場上慷慨陳詞,似係有啲非比尋常嘅事發生左。

不過你無乜心機聽,因為火藝同水芽兩個美人胚子就企係佢隔離,你顧住昅女,咩都聽唔入耳。

「有無勇士願意接受呢個重任呢?」村長橫視四周,眾人面面相覷。

雖然你完全唔知村長頭先係到講緊乜,但你感覺到火芽同水藝好似用期待嘅眼神凝視住你咁,自古英雄難過美人關,你會:

A:毫不猶豫 毛遂自薦
B:扮睇唔到
X:厚住面皮問多次村長係咩任務
Y:轉身離開
Y
X
A
a
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞