【互動故】【芒亨】各位獵人,歡迎嚟到神火村!

631 回覆
68 Like 10 Dislike
「啞呀~啞~呀」你比一陣雀仔嘅叫聲嘈醒,慢慢咁睜開眼,發覺周圍嘅景色同自已屋企完全唔同。

你身處係一間古色古香嘅和風建築入面,牆上掛住唔同嘅畫,入面畫左好多唔同生物嘅神貌,有啲覺好熟悉 ,硬係好似係邊度見過咁,但又諗唔起,越諗個頭就越痛,你忍唔住放棄。

你望到房嘅角落放住一個大鐵箱,箱後邊嘅牆,掛住左唔同嘅武器:一把造型古雅長鐵劍、一個似係用動物皮甲製成嘅錘、一把用飛鳥羽毛整嘅弓⋯⋯

「Chop!」突然有啲怪聲吸引咗你嘅注意,你轉頭一望,見到有個黑影飛緊係屋入面嘅橫粱上面。

「呼~」破風之聲隨即響起,有異物迎面飛黎。你決定:

A:嘗試徒手接住
B:向側面翻身避開
X:扲起掛喺牆上嘅武器防備
Y:用生命值硬接

揀最快嘅留言
y
會唔會即刻完故
A
Rz : 用口咬實,發覺係三粒兔兔糰子
ZL + X 避開
【Y:用生命值硬接】

堂堂男子漢,怕咩人偷襲,你不閃不避。

「啪!啪!啪!」你無中到招,不過身後嘅牆就多左三串團子。

啲團子同你所認知嘅和風團子好大岀入,啲色奇奇怪怪咁,而且有半個圈頭咁大。

「依呀⋯⋯嘩」你聽到有把女聲係到怪叫火星文,唔似你聽過嘅任何一種語言。但奇怪嘅係,你又理解到佢講咩。

「你啱啱先醒返!唔準亂咁走呀!」黑影從橫梁跳左落黎,係一個嬌滴滴嘅少女。

你比佢拉返去床邊,佢拔起插係牆上嘅團子,示意你快啲食,你決定:

A:乖乖就範食曬佢
B:淨係食上面點左沙糖個串
X:堅持到底 唔食
Y:挑逗佢:我想食你多啲喎

Y
Y
yyyyy
【挑逗佢:我想食你多啲喎】

你托起少女嘅下巴,擺岀你最自信嘅chok樣,「但係我想食你多啲喎。」

少女聽到呆左呆,有啲臉紅,慢慢將個身埃近你。

你不防有詐,一手將佢攬入懷內,打算慢慢將佢「魚肉」。

「轟呀!」你聽到一下唔似人體可以發岀嘅聲響,然後你感受到腹部傳黎一下強力嘅衝擊,就失去左意識。

係意識彌留之際,有篤口水噴左係你塊面,入面好似夾雜住啲豆容咁。

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

「依夏⋯⋯啩啩⋯夏⋯⋯」你慢慢醒返聽到幾把聲係到討論緊啲野。

「你上次係大社遺跡執返黎個𡃁仔神神化化咁,搞唔掂喎。」係一把成熟嘅男人聲。

「對唔住呀,村長,我唔知佢會咁大膽非禮艾草㗎。」另一把男人聲顯得好慌張。

「你都唔係唔知最近我地幾霉㗎啦,佢再係咁,我都保佢唔住。」成熟嘅男人沉聲道。

你想繼續偷聽佢地嘅對話,了解多啲自己嘅處境,好死唔死,呢個時候你鼻敏感發作。

係呢個就快爆嘅moment,你決定:

A:死忍
B:直接打「黑痴」
X:放個屁蓋住啲「黑痴」聲
Y:自由發揮(第一個自由發揮comment)
b
除褲打個飛機
【直接打「黑痴」】

你忍唔到了,決定直接打個「黑痴」岀黎,去勢非常強勁。

你啲鼻涕直飛左去你面前一個勁裝打扮嘅男人臉上,係飛到佢臉前個時,有多光茫閃過。

「鎗~」金屬嗚音響起,你嘅鼻涕居然倒射返去你臉上,射到你一臉都係。

「不知所謂!」你聽到果個男人厲聲喝道。

男人轉身離去,留底錯愕嘅你同佢嘅手下。

「點呀你?哈哈」着住忍者服嘅佢,拍一拍你背脊,搞到你啲鼻涕飛到周圍都係,唯獨佢嘅衣衫滴水不沾。

你察覺到呢位人兄一定身懷絕技,你決定:

A:「師傅!請收我為徒!」
B:除佢件衫睇下有咩秘密
X:討好佢,了解下呢到嘅情況
Y:返屋企沖返個靚涼
x
B
【討好佢,了解下呢到嘅情況】

「大哥身手不凡,小弟對你嘅景仰有如滔滔江水連綿不絕⋯⋯」你連珠發炮,不停刷佢鞋。

「哈哈,有咩想講呀你?」忍者男保持住佢爽朗又有啲戇鳩嘅笑聲。

「實不相暪,其實呢到係咩地方黎嫁呢?」

忍者男無岀聲,向天空掉左舊發光嘅野,有條線扯住佢向上飛,佢騰出一隻手拉住我。

「!!!」成個城鎮一覽無遺,城入面無乜高大建築物,村民大多都係作紅衫打扮,頭戴斗笠。

最顯眼嘅係,之前係牆上嘅掛畫入面嘅生物,居然隨處可見,由一啲貓貓狗狗,運送佢地嘅屍體。隨行嘅重有一班戎裝嘅彪悍之徒。

驚魂稍定,你發現自己同忍者男停住左係半空,原來係一隻飛蟲嘅絲線係空中吊住你地。

忍者男發現到你成身震曬,於是就帶你飛返去地面。

忍者男見你魂不守舍,知你一時間好難消化咁多野,指住遠處嘅一間茶館,叫你聽日去個到搵佢。

分別之後,你決定:

A:四周圍行下
B:跟蹤忍者男
X: 去搵啲貓貓狗狗傾計
Y:返屋企沖返個靚涼
X
【去搵啲貓貓狗狗傾計】

你一向愛心爆棚,見到呢到啲人居然勞役動物,叫佢地運送體型巨大嘅怪異生物,於心不忍,決定搵啲貓貓狗狗傾下計。

你沿住大街行,好快就見到其中一行運送怪物屍體嘅貓貓狗狗。

「你地咁樣唔攰嫁咩?」你向佢地搭訕,唔知點解,你好自然就覺得呢到嘅貓同狗係識聽人話。

「呢位主人,你過獎啦。」有隻似係領頭嘅貓接話。

「你地係到做緊啲咩?」你追問。

「呢位主人,我地送緊啲魔物去解體呀。」貓貓始終都係保持謙卑嘅態度。

「咁多時間傾閒計,不如行快d啦。」有把好西嘅男人聲響起,佢背後面咩左把高過人嘅大刀。

來者不善,你決定:
A:有禮貌咁叫佢收皮
B:拉走貓貓去另一個地方傾計
X:有大食大,緊係巴結大刀佬好過
Y:大丈夫能屈能伸,走先

(為左多d人可以參與投票,選擇改為最快有3票個option)
A
a
A
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞