【互動故】【芒亨】各位獵人,歡迎嚟到神火村!

631 回覆
68 Like 10 Dislike
X
B
X
X
【留底 反駁艾草】

「咩無野做呀,我不知幾忙呀。」

你連忙反駁艾草。呢個艾草次次見到你都西口西面,句句都「吉」住曬。

無奈嘅係,佢食療嘅造藝高超,食完佢整嘅團子對狩獵無往不利,為佢贏得神火村唔少人嘅敬重,你好多時候都要睇佢面色。

「係咩,咁大忙人幾時得閒找返你欠落嘅數呀?」艾草斜眼望住你,一面鄙夷。

簡單嘅委託報酬通常都唔多,你又想物色啲更好嘅裝備,又想請隨從,所以要節衣縮食,有時窮到連食團子都唔夠錢比要賒數。

「你地兩個唔好嘈交啦。」都係火芽最溫柔,佢輕輕拉住艾草衣袖,免得你地越吵越烈。
「哼!」艾草悶哼一聲,轉頭就跟火芽行開左。

時間尚早,你決定:

A:前往加工店
B:前往隨從廣場
X:前往任務告示板
Y:回家休息
B
X
B, 冇艾露貓唔係mh
b
B雖然冇錢
【前往隨從廣場】

你見火芽同艾草嘅身影漸漸消失係街角,你決定去隨從廣場行下。

經過販售食材嘅舖口,穿過吊橋,你就黎到位於山林中嘅隨從廣場。

呢到係由村內首屈一指嘅名刀匠個孫——小庵經營嘅大型招聘會。佢經由唔同嘅途經,收留、飼養、訓練左大量艾露貓同大型獵犬加爾克。係呢個地方,你可以搵到各式各樣嘅隨從。

係廣場中心,有一隻彷製嘅機關河童蛙,唔少嘅隨從都會係到受訓,學習點樣輔助獵人狩獵魔物,同時都係一個好機會,吸引來觀客人嘅垂青,所以大部分表現岀色嘅隨從都會爭住上前訓練。

不過呢啲高質素嘅隨從多數叫價不菲,並唔係你呢啲初哥可以請得起。你將目光投向廣場嘅樹蔭下面,個到有一班坐係到偷懶嘅隨從。

大部分都係老弱病殘,一係就係已經差不多退役嘅老貓老狗,一係就係個樣病奄奄咁,不過預算有限嘅你,只能夠係到作岀選擇。

你會揀:

A:一隻肥肥地嘅白毛艾露貓
B:一隻個樣好細個又細隻嘅黃色虎紋艾露貓
X:一隻已經有啲老嘅黑色加爾克犬
Y:一隻個樣病病地嘅啡色加爾克犬
B
B
想要肥貓
a
B
b,我要艾路貓啊
Y
X
【一隻個樣好細個又細隻嘅黃色虎紋艾露貓】

「唔該,我想請呢隻艾露貓。」

你指住一隻細細隻嘅黃色虎紋艾露貓,佢個樣有啲細個。你唔知神火村有無童工保障嘅法例,但睇到佢稚氣未脫嘅樣,你心裏面暗暗發誓會好好照顧佢。

「下?你真係決定揀佢呀?我地重有好多其他隨從㗎喎。」小庵個樣有啲為難。

「係呀,就揀佢。」你堅持。

「班仔,你過黎啦,呢個就係你新嘅主人啦。」小庵揚手示意比你揀中嘅艾露貓過黎。

「係嘅,主人~」唔知係咩錯覺,你覺得班仔面上嘅笑容有啲古怪。

不過心急想試下同隨從一齊狩獵嘅你,不以為然,轉身就岀發去任務告示板,睇下有無合適嘅任務。

難得請左個幫手,你唔想又去做個啲採集任務,將目標鎖定係啲討伐大型魔物嘅委託上。

你考慮左一陣,決定接呢個任務:

A:《戰勝睡意!》 (狩獵一頭眠狗龍王)
B:《囫圇呑物的河童蛙》(狩獵一頭河童蛙)
X:《沙原裏的大盜》 (狩獵一頭搔鳥)
Y: 《毒氣繚繞的水沒林》 (狩獵一頭毒狗龍王)
B
C
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞