【互動故】【芒亨】各位獵人,歡迎嚟到神火村!

631 回覆
68 Like 10 Dislike
B
A
b
B
A
唔表現下點溝女?
X
【毫不猶豫 毛遂自薦】

美女當前,兩雙水汪汪嘅眼睛遠遠凝視住你,無理由退縮㗎。你自告奮勇,將手舉到直一直。

「嗯!」

你意料之外嘅行為令村長有啲驚訝,佢饒有深意咁笑左笑。

「很好!咁呢個任務就交比你啦!哈哈哈哈!」眾人跟住村長嘅笑聲起哄,無幾耐就一哄而散。

不過,呢啲野都係後來班仔話返你聽嘅。點解?因為啱啱你排眾而岀,接下呢個神聖嘅任務個時,火芽同水藝對你嫣然一笑,你個腦當場空白一片。任務好危險?唔緊要啦。為搏紅顏一笑,上刀山落油鍋又有咩所謂。

「喂,你掂唔掂㗎?」有隻手係你眼前揖揖揚揚,打破左你左擁右抱嘅綺夢,係艾草。

「咩呀?」你有啲唔耐煩。

「你甩皮甩骨咁嘅樣,真係可以去狩獵怨虎龍咩?」艾草語岀驚人。

「下?咩話?乜唔係去狩獵河童蛙整下機關炸咩?」你大驚失色。

「哼。」艾草冷笑一聲,臉上盡是輕蔑之色。

「你之前已經任務失敗過一次,今次再衰我怕你再無立足之地炸。」艾草雖然口裏講住狠話,但邊講邊除下手上嘅結花環。

「你拎去啦,我唔係獵人,我用唔着。」佢將身上嘅結花環塞到你身上,轉身就走左。

你呆站住原地,竟然有啲不知所措。
第二朝,你一早起身,打算岀發去野外訓練,為不久之後狩獵怨虎龍——呢個兇險萬分嘅任務做足準備。

岀發之前,你見重有少少時間,你決定去搵一個人傾下計先。

你會:

A:搵猊泰
B:搵村長
X:搵火藝
Y:搵艾草
聽日會進入新一章
Y
x
火芽定水藝
X
A

btw火藝即係兩個打孖上?
火芽冇得輸
我分析下:
A:搵猊泰 - 可取,多個幫手都唔錯。

B:搵村長 - 可取,問下有咩建議有咩情報有咩支援都可以。

X:搵火藝 - 可免則免。出發前溝女想立幾多旗?任務本來都已經兇險仲做d gum ge野真系死有餘辜。

Y:搵艾草 - 同艾草搞到gum彊好似都唔好。一系起出發前同距道歉順便問問個花結環點用?
A
A
好有心機好感動
多謝
唔係
水藝之後會有其他劇情
你寫得有心我讀得投入加油

我ge目標係姐妹丼
放工先岀到文
文呢
【搵猊泰傾下計】

你最後決定搵猊泰傾下計,畢竟佢身神火村嘅獵人教官,一定可以比到有用嘅建議你。

「哈哈你要走啦。」猊泰一貫爽快嘅笑容。

「嗯。」

你憂心忡忡,明明心裏面有千萬個念頭湧現,卻一句說話都講唔岀。

「你重記唔記得上次我狩獵「青熊獸」嘅過程呀?」
猊泰突然拋出無厘頭嘅一句。

你有啲疑惑咁點點頭。

「你覺唔覺得我個時嘅動作好快、好有力?」
倪泰故作神秘。

你努力回想當時嘅情景,佢揮舞雙刀嘅時候,身體好似散發住紅色嘅蒸汽咁。

「呢樽好野黎嫁。我私人醒你㗎。」

倪泰眨眨眼睛,將一樽冒住氣泡嘅紅色液體交到你手上。你估呢樽神秘藥水就係倪泰可以如鬼人般強大嘅秘密。

你將藥水收好,就此同倪泰別過。

你沿住吹踏鞴廣場岀發,天色尚早,街道上無乜行人,所以你比平時留意到更多神火村嘅唔同地方嘅小細節。

原來團子店比村裏面所有舖頭都要開得早,天未光隨從艾露就忙進忙出;原來刀紋師傅嘅磨刀店生意如此興隆,等待打磨嘅素材甚至滿瀉到街道上;原來小蜜賣蘋果糖的小攤,裝生果的器皿竟然是米缸⋯⋯⋯⋯

你誓估唔到呢啲日常光景,竟然係你之後係野外求生最懷念嘅光景。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞