【互動故】【芒亨】各位獵人,歡迎嚟到神火村!

631 回覆
68 Like 10 Dislike
Y
【先去艦長室】

調查兵團係國家戰力同技術嘅最高標準,佢地嘅戰艦自然唔例外,係人民智慧嘅結晶品。當上呢艦船嘅艦長,呢個舉足輕重嘅位置,必定係一位有能之仕。

戰艦能夠係汪洋大海裏面恣意馳騁,靠嘅唔單單係船堅炮利,更加需要一個經驗老到嘅好艦長。

見過大風大浪,先可以係呢個變幻莫測嘅世道,乘浮桴渡海都安然自若、處之泰然。

你相信係佢嘅房間會搵到唔少有用嘅野,徑自就推開殘舊嘅木門,黎到艦長室。

點起房間內嘅油燈,環視四周,你發現艦長室即使係調查兵團全軍覆滅後仍然保存得很好,沒有受到太嚴重嘅損毀。

房間中心有一張大木枱,木枱上堆滿左如小山丘嘅札記、地圖、手稿;木枱左邊有兩個大書架,上面面厚厚嘅藏書散落一地,滿屋嘅文字圖鑒彷彿都係到印證呢到嘅艦長為此行付岀左幾多努力。

你隨手翻起木枱上嘅手稿,發覺有唔同地形嘅勘察報告,記錄住唔同魔物岀沒嘅位置,甚至連佢地各部位嘅肉質同弱點都記錄落黎。每一筆都充滿住作者嘅血汗,唔經歷過一次又一次死裏逃生嘅驚險,絕對得唔到呢啲咁寶貴嘅情報。
你忘我咁係到研究手稿上嘅內容,貪婪咁吸收上面記錄住嘅知識,連班仔悶得滯偷偷溜走左都唔知。

唔知過左幾耐,你突然聽到房間外面傳來怪聲,好似木板破裂嘅聲音咁。

「救命呀,有魔物追緊我呀!」

班仔嘅求救聲穿過木材,係走廊迴盪。

你收好手稿,連忙走到外面尋找班仔嘅身影,不過走廊黑麻麻,你根本咩都睇唔清。

「救命呀,主人!」

你唯有靠聲音判斷班仔嘅位置,應該就係倉庫附近,果然比你係通往底層嘅樓梯口搵到佢。

「咜⋯⋯嘶⋯⋯」

你聽到魔物發作類似蛇嘅呼吸聲,佢地光滑嘅皮膚反射岀微弱嘅光澤,照啱啱艦長嘅手稿記載,佢地應該係「毒狗龍」。

估計係倉庫內嘅裝住藥物嘅器皿都打爛曬,經過化學反應變成毒藥,吸引左呢群不速之客來訪。

呢到空間狹窄,狩獵笛難以施展,你留意到倉庫入面有金屬反射岀黎嘅暈光,你唔敢輕舉妄動,慢慢後退,卻發現後腳踏住左一個調查兵團團員嘅遺骸,佢手上都握住武器。

毒狗龍烏着身子,雙腿畜力,轉眼就會撲到面前,你決定:

A:借調查兵團成員嘅遺物(片手劍)一用
B:衝入倉庫睇下入面有無用得着嘅武器
(輕弩)
X:嘗試強行使用狩獵笛護身
Y:轉身逃跑
依家咁寫
寫白啲啲設定
會唔會太中二病?
定感覺好似會更加似rpg 代入感反而強啲呢?

大家中意邊種寫法多啲?
最快有3個A
a
我覺得宜家咁幾好,btw想要太刀
x
A
B
a
留名先
順手比個正皮啦
A 片手 即刻用JR
【借調查兵團成員嘅遺物一用】

你心裏抱歉,暗叫一聲得罪了,便從調查兵團手中借走佢嘅遺物,係一把由魔物素材製成嘅片手劍同埋盾牌。

劍身呈墨黑色,只有單邊開鋒,護手為獸爪形狀,塗上金漆,刀柄則係用暗紅嘅段錦包裹住,典雅嘅造型加上久未打理仍舊鋒利嘅刀刃,睇得岀係岀自一流工匠之手。

盾牌造型就更顯奇特,盾身用合金打磨而成,中間刻有魔物嘅象形圖騰,以此為軸,左右有數片利爪形狀嘅刄片嵌在盾面,令盾牌兼備攻守之能。

你提劍舞左幾朵劍花,手感比平時用開嘅狩獵笛輕上不少,刀身實際重量似乎比外觀嘅質感要輕。雖然唔算係稱手嘅武器,但馬死落地行,你嘗試用片手劍迎擊魔物。

毒狗龍離你一丈有餘,你身上嘅劍劍身不長,必須拉近距離,先可以造成傷害。魔物緊盯住你,尾巴低垂,戒備你嘅一舉一動。
狹路相逢勇者勝!

你不再猶豫,提起尖盾,衝向毒狗龍。佢側身勉強避開,但礙於走廊太過狹窄,幼長嘅身體都係比你盾上嘅利刃割傷左。

魔物吃痛,轉身揮舞長尾,有如鞭子掃向你雙腿。你見狀一躍而起,避過攻擊,舉劍劈落毒狗龍嘅頸,本打算一擊致命,可惜片手劍嘅刃身不長,無辦法將佢嘅頸一刀兩斷。

然而,你嘅飛劈都對佢造成唔少嘅傷害,佢轉身就想逃走。你豈會放過呢個機會,踏步上前,想要乘勝追擊。

趕狗入窮巷,通常都無乜好下場。

毒狗龍慌亂之間噴岀毒霧,殺你一個措手不及。一陣惡臭攻入你嘅鼻頭,你頓時感到天旋地轉,膝蓋發軟,整個人搖搖欲墜。

魔物乘住呢個機會逃走左,你被佢嘗左發顏射,呼吸困難,再無餘力去追。班仔見你虛弱嘅樣,顯得好擔心,着你服下隨身攜帶嘅解毒藥。

你服過解毒劑,沉重嘅呼吸慢慢得到舒緩,睇黎中毒唔深,你邊按摩住自己嘅太陽穴,邊作打算:

A:去倉庫搵下有無其他藥物
B:追上毒狗龍
X:前往甲板探索
Y:前往引擎房探索
X
B
B
x
y
A
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞