【互動故】【芒亨】各位獵人,歡迎嚟到神火村!

631 回覆
68 Like 10 Dislike
今晚ot
屌你老母
幾時有工見
好撚地獄
日日都飛的返屋企
聽日放假重話要返去做
啲人係咪有撚病
在村裡的隨從廣場經營著交易窗口的女性。
乘船從遙遠的國度遠渡重洋來到神火村。
從那英姿煥發以及威風凜凜的舉止,似乎不太像是交易商人的樣子。

唔係普通商人嚟
唔開心就寫故啦
開心都可以寫故
樓主?
【隆蒂尼】

白茫閃動,一道短髮飄爽嘅倩影擋在係你同班仔面前。

身影嘅主人穿着咖啡色皮革外套,外翻嘅花邊白色衣領比人一種清爽嘅感覺,下半身則着住黑色皮褲同長靴,上面有唔少沙泥污積,睇黎呢個人係風塵僕僕咁趕黎。

你擦擦眼睛,認岀佢就係成日徘徊係隨從廣場嘅奇怪商人——隆蒂尼。

雖然呢個女仔成日口邊都掛着異文化交流嘅藉口,做埋曬啲蝕本生意,但明眼人一睇佢修長健美嘅體態都估到,佢嘅背景一定唔係咁簡單。你甚至懷疑艾路貓嘅頭領「秋風」要長駐係附近,根本唔係為左率領成本效益極低嘅隨從隱密隊,而係為左監察呢個可疑嘅女商人。

你嘅懷疑相當合理。隆蒂尼係你面前舉住同佢等身高嘅巨盾,擋係你面前,臉色凝重卻不慌張,睇黎見過唔少大場面。
翔蟲嘅絲線纏住湖水藍色盾牌上嘅尖角,一路伸延到地上,穿入土壤。

縱然做足萬全嘅對策,「金獅子」嘅能量光束仍然將你地慢慢擊退。隆蒂尼四肢發抖,眼看就黎撐唔住。

你同班仔連忙上前幫手,用手撐住佢嘅後背,抵抗快將呑噬你地嘅金色光芒,巨力之下,你地嘅腳印係地上留下兩條長長嘅深坑。

唔知過左幾耐,光茫慢慢減退,你聽到機關運作嘅聲音,蒸氣係隆蒂尼手中嘅盾牌流洩而出。
「呼——」

你聽到隆蒂尼深深嘅吸氣聲,佢將右手嘅短劍插入盾牌,盾牌慢慢變岀一個凹槽,將劍身收入盾牌,左右兩翼向前伸出展開,滋滋作響,係大量電荷集中,令到空氣嘅粒子通電嘅聲音。

女獵人高舉雙臂,弓腰沉身,就像蘊藏住開山劈地嘅能量。你認得呢個準備動作係充能斧「高壓迴填斬」嘅特有蓄力姿態,呢個招式雖然威力強大,但係要將武器嘅能量裝填完畢需要唔少嘅時間。

呢條空檔係隆蒂尼最脆弱嘅時候,你決定幫手引開「金獅子」嘅注意,為同伴爭取更多時間。

你吹起口哨,班仔心神領會:

A:飛到高空 繞到魔物後方
B:吸引魔物注意 等班仔趁機設置爆炸筒
X:掉岀閃光彈 吸引《百龍夜行》中的魔物
Y:喝下鬼人藥 上前力戰
a
y
x
Y
搏命啦
B

多謝大家支持
B
2Y 2B,
決定性一票 Y!
X
A
文呢
【喝下鬼人藥 上前力戰】

獅吼震耳欲聾,地上嘅沙塵都隱隱作動,嗜血嘅魔物一擊未能得手,感到異常煩躁。

「咬~吼!」金獅子發作低吟聲,雙腳微蹲,隨時就會上前發難。

隆蒂尼手中嘅充能斧仍在運作,似乎未做好作戰嘅準備。

你唯有從懷中拎岀一瓶冒住氣泡嘅紅色藥水,
張口咬岀瓶蓋,將倪泰交比你嘅「鬼人藥」一口乾盡。

藥水有如強酸,刺激着你嘅喉嚨,火燒般嘅痛楚令你全身嘅神經變得異常敏感。你雙眼佈滿紅筋,視角縮成小點,只能聚焦於前方醒目嘅魔物。
金獅子雙拳捶胸,砰砰巨響聽得人驚心動魄,彷彿下一秒就會比佢轟成肉泥。空氣被震得嗚嗚低鳴,係你耳邊迴盪。

心煩氣躁!你一個箭步就衝上前,想好好教訓魔物禮儀嘅重要,等佢唔好亂哇亂叫。

金獅子肌肉墳張,輪起拳頭就來個橫掃千軍,幾個拳影不分虛實,從四方八面向你襲來,恐怕沾上半下,都得交岀半條人命。

若果係以前嘅你,多半都會暫避鋒茫,退開再等魔物力竭才上前進攻。只是,「鬼人藥」令你充滿攻擊性,滿腦子都是破壞與殺戮的慾望。

你向前一踏步,直劈岀片手劍,砸在金獅子通紅嘅手臂,一下子就被彈開。魔物的奪命連環拳招式未老,一𣊬間又從右則襲來。
藥物嘅作用令你動態視力得到大幅提升,你望清來襲嘅重拳,微微往後一躍,金獅子嘅攻擊被你恰好避過。

「呼~」你深吐一口氣,丹田漸漸有道氣旋流通全身,你感到身輕如燕,好似有用唔盡嘅力量湧岀黎。

你無白費到呢幾個月嘅時間,透過鑽研調查兵團嘅手稿,掌握左呼吸蓄力嘅方法。獵人舉手投足、揮舞兵器都需要消耗巨大嘅能量,但若果配合吐納功夫,便可事倍功半。

你看準機會,就要賞金獅子一個迎頭盾擊。
「讓開!」

一聲嬌斥傳來,隆蒂尼將長如人身嘅巨斧高舉過頭,上面嘅電氣張牙舞爪,忽明忽暗嘅電光映着女生英氣嘅娥眉,教你看得入神,大意左一下。

高手過招,少少嘅疏忽都會致命。

金獅子雙拳轉眼就來到眼前,你決定:

A:使用翔蟲技:《風車》
(使用後會動彈不得)
B:使用翔蟲技:《滅。昇龍擊》
(有機率失敗)
X:退開 為隆蒂尼讓岀空間

(是次只有三個選項)
B
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞