【互動故】【芒亨】各位獵人,歡迎嚟到神火村!

631 回覆
68 Like 10 Dislike
Y
y
Y
Y
食埋飯岀
【往遠方嘅戰船殘骸進發】

獵人係喺刀口上討生活嘅職業,每個委託每個任務都係險象環生、九死一生。時間耐左,就開始有啲流言蜚語呀,都市傳說呀之類咁嘅野走岀黎。

寒冷群島作為一個群龍聚居嘅獵龍熱點,自然都唔例外啦,啲老獵人話個到曾經一條成座山咁大嘅古龍,阻擋住所有船集嘅去路,遇到呢條古龍嘅船,一去無回頭,無一例外。

當時嘅獵人公會為左討伐呢條「移動天災」,動用左一整共五團調查軍團,結果古龍係消失左,但係調查軍團一個人都無再岀現過。後來人類總算係寒冷群島建立左基地,先搵到當時調查軍團所用戰船嘅殘骸。

傳聞重話邊個可以搵到戰鑑嘅遺物,就會得到天大嘅祝福,唔知係咪因為黎到寒冷群島咁耐,事事都不似預期唔太順利,你帶住班仔慢慢行去搵呢個傳說之地,希望能夠沾下旺氣,順利大賺一筆。

戰船殘骸位於寒冷群島嘅島中心,主島中間有個內湖,中心有塊巨石,上面就遍佈戰船擱淺後嘅殘骸。對於身手敏捷嘅獵人,要爬上去絕非難事,不過嗰度偏偏就係翼蛇龍嘅聚居地,而且每個曾經挑戰去殘骸尋寶,最後不謀而合空手而回嘅獵人,返到黎總會喃喃自語:

「無可能㗎!一定係怨魂嘅詛咒!」

你為左壯膽,開始哼歌,旋律同風聲係你耳朵碰撞又整合,你聽到一把天籟之聲,感覺好熟悉,好似係邊到聽過咁,你回頭一望,居然見到溫柔體貼嘅火芽同你招手,面上掛住每日如昔嘅甜美笑容。

你上前想去打聲招呼,腳一滑,便向前滑倒,蹌踉之際打算扶着火芽穩住身體,點知手竟然穿過左佢嘅身體!你唔信邪再試,乜都捉唔到,好似係一層濃濃嘅霧入面!

你知道自己岀現左幻覺,可能就係獵人口耳相傳嘅怨魂搞鬼,你嘅處境非常危險,必須盡快清醒過黎,你把心一橫決定:

A:大力掌摑自己
B:大聲呼喚班仔 上前協助
X:係崖邊跳落去
Y:使用九郎比你嘅歸還果實
X
B
b
Y
命仔緊要,都係返歸啦
X
道具消耗左就無㗎啦
之後危險就麻煩
依家咪危險
中撚咗幻術
依家唔用等幾時
B
B
【大聲呼喚班仔 上前協助】

「班仔!班仔!」你大聲呼喚自己嘅隨從。

可惜得唔到回應,眼前火芽嘅幻影仍舊未消失,你一咬牙,決定跳落懸崖,希望可以令自己清醒過黎。

你三步併作兩步,眼看就要一躍而下,就係腳尖快要離地個時,你感覺到有啲野卡住左隻腳,失去平衡嘅你,向前仆左個大筋斗。

你嘅頭重重撞上雪地,頓時感到天旋地轉,不知自己身處何方。

「嘿⋯⋯嘿⋯⋯」一把忍住忍住嘅笑聲。

原來係危急關頭,係班仔用力捉住你嘅腳爭,你先無係懸崖上跳落去。見到你狼狽不堪嘅樣,班仔有啲想笑但又唔敢放肆,表情十分趣緻。

「噗!吱!」反而係你先忍唔住笑左岀黎。

「哈哈⋯⋯哈⋯⋯哈~」班仔見你無嬲,都笑埋一份,一人一貓就咁攤左係雪地上面,揚天大笑。

是夜,天空清澈,萬里無雲,抬頭仰望,就見天上繁星閃爍。大自然有種平靜人心嘅魔力,會係不知不覺間令人想傾吐心聲。

「班仔呀,其實點解你會做隨從嘅?」你望住天上嘅星星,脫口而出。

「做隨從得意啲麻,唔通一世係到做咕哩、整團子咩。」你估唔到班仔都有屬於自己嘅夢想。

「咁主人呢,點解你又會做獵人嘅?」

係呢,點解兜兜轉,你又會做獵人嘅?

A:都係搵啖飯食
B:想搵返失去左嘅記憶
X:想追逐名利
Y:自由發揮
A 現實就係咁
咁你想呢?理想呢?
A 我嘅訴求就係返工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞