【互動故】【芒亨】各位獵人,歡迎嚟到神火村!

631 回覆
68 Like 10 Dislike
梗係b啦 呢集笛勁啊
【一枝用樹木造成嘅巨大嘅笛】

你最後決定揀個枝用樹木造成嘅巨大嘅笛,你氣運丹田,用力一吹。

雖然你不諳樂理,不過通透嘅笛聲令你精神一振,有種體力充沛嘅感覺。

《獲得狩獵笛:龍之怒吼》

你跟隨住忍者男,爬過幾座山,幾經辛苦,終於黎到一個大樹林入面。

「你點唔點咖,行得咁慢。」

「你知唔知呢個樹林入面住左好多大到你唔信嘅「魔物」㗎?」

「咯哥咯谷~」忍者男係旅途中不停咁撩你傾計,一路同你介紹返你住個條村嘅種種。

神火村係一個獵人雲集嘅地方,獵人會狩獵「魔物」,然後將佢地解剖,用「魔物」嘅身體製成武器同裝備,有剩嘅話就會賣比村入面嘅商人。

「哈⋯⋯呀⋯⋯哈⋯⋯咁除左做獵人之外,重有無其他方法維生㗎?」行山都喘曬氣嘅你實在唔想搵命駁,想打聽下有咩門路。

「咁就難少少啦,神火村嘅人比較怕生,外人除左做獵人好難有其他岀路哈哈。」倪泰尷尬一笑,你終於知道忍者男個名。

「所以今日我特登帶你黎呢到,教你狩獵嘅技巧㗎!」倪泰手指遠方,個到有隻山咁高嘅巨熊。

話音未落,倪泰就一手扯起你,飛到最近巨熊背後嘅灌木林。

可惜你唔識輕功,撻落地個下巨響引起左巨熊嘅注意。

巨熊張開血盆大口,仰天長嘯,眼看就要撲過黎。

你決定:

A:轉身狂奔
B:推倪泰上前送死
X:拔岀狩獵笛應戰
Y:坐以待斃
Y
y
y
Y
y
【坐以待斃】

未見過大場面嘅你嚇到隻腳軟曬,倒坐地上,眼看就要成為巨熊雙爪下嘅亡魂。

「小心啲呀!」倪泰千鈞一髮之祭只好將你踢開,然後自己借力,飛去相反方向,避開攻擊。

好可惜,倪泰始終都反應唔切,遲左一步,你嘅胸口比巨爪擦過,爆左三條血痕,血如泉湧。

「吼!」巨熊咆哮聲震耳欲聾,風雲變色。

鮮血嘅味道刺激住巨熊嘅嗅覺,巨大嘅身軀慢慢迫近你。

你幾經辛苦,爬左起身,決定:

A:拎岀狩獵笛吹奏
B:跑去最近嘅掩護物
X:衝上前正面對決
Y:轉身逃跑
Y
隻game有咁嘅情節咩
多謝
a
Y
Y
【轉身逃跑】

你自問自己唔係咩戰鬥嘅材料,屠龍呢啲重任都係交返比專業人士好啲。

「倪泰!救我呀!重食花生!」你拔足狂奔。

只見倪泰又再借翔蟲之力,飛上高空,係腰間拔岀雙劍,旋腰斬落巨熊頭部。

佢嘅身法有如一個高速轉動嘅陀螺,斬擊之勢連綿不絕,巨熊由頭到尾嘅堅甲爆岀大量火花!

巨熊吃痛,轉身就往身上逃去。

「點呀你?有無大礙呀?」倪泰擊退巨熊之後,連忙過黎關心你嘅傷勢。

「未死得住,不過好痛,唔太郁到。」你挨左係石頭到休息。

倪泰見狀,拎左樽粉紅色嘅藥水比你,叫你飲左佢。

你身上嘅傷痕居然以肉眼可見嘅速度癒合,血慢慢止左,呼吸都變得順暢。

「嚟啦,「青熊獸」已經受左傷,我地快啲去追!」倪泰扶起你。

你心中不大情願,畢竟傷勢剛剛好轉,實在唔想又搵命搏,但倪泰啱啱又救左自己一命,一番好意,又好難拒絕。

你決定:
A:跟隨倪泰,追獵「青熊獸」
B:藉詞婉拒
X:建議倪泰先行,自己稍息後跟上
Y:欺騙倪泰先行,自己趁機回神火村
a
又話揀最快嘅留言?
X
自己去單刷金獅
揀最快嘅留言?
#46 我揀A架喎
a
唔好意思
改左最快有3票個option呀
上面有講
SOR,我睇漏咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞