【互動故】【芒亨】各位獵人,歡迎嚟到神火村!

631 回覆
68 Like 10 Dislike
A
a
a

正所謂為女死為女亡
a ,返回上一個儲存點
【留在神廟 跟水藝同生共死】

天崩地裂,神廟嘅磚塊有如雨下,地板四分五裂,失去土地嘅支撐,你同水藝不由自主往地面墜落,或者幾個呼吸之下,你同佢都會魂歸天國。

但你無辦法拋棄同伴,苟且偷生,你諗起自己為左救班仔,無及時趕到,先令水藝受盡苦頭。

若果係呢個緊要關頭,又再放棄,你呢一世都唔會原諒到自己。你用翔蟲飛近水藝,希望可以係掉落地面之前救起佢。

水藝身上嘅電極並無減弱嘅跡象。

茲茲⋯⋯茲⋯⋯砰!

附近嘅石塊被一一轟成渣,打在肉身恐怕會一命嗚呼。

你舉起盾牌,護在身前,用盡全力飛往伊人嘅身邊——

「水藝!」

幾道閃電穿過你嘅防禦,打到你手腳,牙齒發麻到失去知覺,差點失去意識。

「啊!」你使勁咬破舌頭,以痛楚保持清醒。
重差少少。差少少就救到水藝㗎啦。

你將武器都甩到身後,藉反作力係空中再度發力,終於捉碰到少女嘅小手。

好軟。好溫暖。水藝嘅手指好可愛。

你腦內閃過人生走馬燈:

——同九郎狩獵鐮鼬龍王。

——同猊泰追捕青熊單。

——同班仔係戰船尋寶。

或者算唔上咩了不起嘅成就,不過成為獵人帶比你好多難忘嘅片段,你嘴角不自覺上揚。

「如果今次大難不死,我一定要成為最犀利嘅獵人。」你心裏面暗暗起誓。
可能係你命不該絕,注定要成就一番事業,你地雖然在落地時重重一摔,骨頭斷了好幾根,但不幸中嘅大達係無巨石壓在你們身上。

漫天塵埃係空中飛揚,你忍唔住連聲咳嗽。

「咳⋯⋯咳⋯⋯水藝⋯⋯你點呀⋯⋯」你灰土灰面咁爬過佢身邊。

伊人依然沉默,像是安詳的睡着了。

寒夜雨初霽,月光從頹垣敗瓦中透射而岀,為水藝個樣染上左一層光暈,有種神聖莊嚴嘅美。

然而,你卻察覺到水藝嘅呼吸聲漸漸變弱。

你不諳醫術,但依家死馬也要當活馬醫,你:

A:餵水藝飲回復藥水
B:為佢做心外壓
X:為佢做人工呼吸
Y:自由發揮
你班鹽濕仔
唔好太過分
x
y
3樣做晒
Y
B>B>X>A>B>B>X>X
Y 為佢做一套急救(心外壓+人工呼吸) 再用嘴餵佢飲回復藥
Y
BBBBBBBBBBXXXXXXXXXA
急救要交替做架
我投呢個Y
【先做心外壓 】

【再為佢做人工呼吸 最後餵佢飮回覆藥水】

水藝脈搏微弱,佢嘅生命力好比狂風暴雨下嘅小小燭光,隨時都有可能熄滅。

人命關天,都唔係在意咩男女授受不親呢啲禮教嘅時候,你一手扯開水藝嘅外衣,本想別過目光,不去佔傷者嘅便宜,奈何佢懷內有兩隻蹦蹦亂跳嘅小白兔,激起你本能反應。

你喉頭一乾,呑了呑口水,便用手亂揉一通,爪了個爽,忘我到有啲唔記得左自己係做緊心外壓。

生命入面最強大嘅慾望大概就係性慾,極端一點說,人類所有嘅行為都係為左延續自己嘅基因,或者係呢個原因,水藝嘅本來虛弱嘅身體竟然開始回應外界嘅刺激,為繁衍後代作暖身,心跳慢慢回穩。

美女任人魚肉嘅機會千載難逢,你把握住呢個機會,喝了一大口回復藥,含在嘴裏,彎身吻下水藝紅卜卜嘅柔軟小嘴,逐少逐少將藥灌入佢體內,希望將她喚醒。
你心情其實好矛盾,一方面好希望水藝快啲醒,另一方面又唔想佢咁快恢復意識。望住水藝毫無防備嘅樣,你怕自己會把持唔住,做岀禽獸不如嘅錯事。

你決定咩起水藝,去河邊冷靜下。

你唸唸有詞,默唸彿經等自己頭腦冷靜下。

南嘸阿彌陀佛⋯⋯明鏡止水⋯⋯好軟⋯⋯波野婆羅me⋯⋯好大波⋯⋯⋯⋯

唔得!你成個腦都係水藝個對軟淋淋嘅波波。

水藝胸前嘅雙座小山峰緊緊貼住你嘅背脊,你甚至可以清晰感覺到佢地嘅形狀。

山路崎嶇,難免顛簸,背上傳來嘅顫動快要把你迫瘋。

潺潺嘅流水聲聽落好似比平時更加撩動心弦,教人心癢難耐。心急如焚嘅你重好似聽到啲若有若無嘅輕笑聲。
終於都到左溪邊!你放下水藝,連忙跳入冰冷嘅河水洗滌心靈。

你不停向來回游動,過左好一陣,精力放盡,打算上返岸邊,卻見人影晃動,原來是水藝清醒過黎。

佢見自己上身一絲不掛,可愛嘅臉頰頓時紅得像個蘋果,你同佢面面相覷,一句說話都講唔岀。

為左打破尷尬嘅氣氛,你決定:

A:「喂靚女,乜咁啱呀。」
當試用笑話帶過
B:「其實我咁做係為左救你。」
如實交代事情嘅始末
X:「嘩!你睇下個邊!」
逃離現場
Y:「水藝,你真係好正呀!」
飛擒大咬
有得操水藝未
B
揀錯左可能媾唔到女架
b
B
B
呢個情況誠實一定系最優解

距知道係你救距你自然入直路。
精蟲上腦結果就係溝唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞