【互動故】【芒亨】各位獵人,歡迎嚟到神火村!

631 回覆
68 Like 10 Dislike
B
B 班仔有冇事
B
文呢
聽日岀
無文
聽日咗啦喎
【向水藝如實交代】

最怕空氣突然安靜,你望到水藝紅通通嘅臉容,清清喉嚨,就開始你滔滔不絕嘅解釋。

「我幾經辛苦,爬到成身都係泥,先捐到入個窿炸。」你繪形繪聲咁講。

水藝表情冷淡,目無表情咁聽住你講。

嗯⋯⋯⋯⋯

「你知唔知呀?果個拎住太刀個呀叔想一刀捅死你!」你手舞足蹈,希望可以打動女神。

水藝不置可否,側住頭若有所思的樣子很可愛。

「掉落地個時,我死懷住你,肋骨都斷左幾條。」你楚楚可憐,試圖挽回一啲同情分。

水藝一聲不吭,仍然不為所動。

你有啲詞窮。

水藝見你口啞啞,始終不明所以,終於嘆了一口氣,輕輕拉起自己破爛的衣缽,再頭別到一邊。

你恍然大悟,知道水藝想知嘅唔係事情嘅起承轉合,而係自己為何衣衫不整。

「啱啱我幫你急救,情急之下唯有咁做⋯⋯」你諗起水藝酥胸佈滿爪痕,感覺有啲理虧,便低下頭表示歉意,目光卻不爭氣的向上飄。
「哼。」水藝嬌叱,圓鼓鼓嘅臉頰係月光映照之下更為嫵媚。

你情難自禁,上前彎身,一親芳澤。

水藝有啲愕然,不過無推開你。

你見狀便更加放肆,雙手隨即施展揸波龍爪手,直闖佢嘅禁區。

水藝嬌喘連連,滿面緋紅,惹人憐愛。

月光斜照,兩個年輕嘅肉體用力咁起舞,演奏岀節拍強勁嘅交響樂章,歌頌生命起源之美。

良久,水藝依住係你嘅臂彎入面訓着左。

你唔敢亂郁,怕會驚醒佳人,一路保持同一個姿勢,直到天光,手臂酸麻到失去知覺。

直到返到神火村之前,你同水藝都無講過一句說話,不過佢緊緊拖住你嘅手,似乎一切都盡在不言中。
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

返到神火村,你見到村內嘅人個個都神色匆忙,愁眉苦臉咁。以前摩肩接踵嘅商業街,依家只有小貓三四隻。

街角盡處,賣蘋果糖嘅小蜜屋企人來人往,有幾輛馬車停泊係到,似係搬緊屋,你連忙上前睇下發生咩事。

原來你去左水沒林修行嘅呢段時間,神火村發生左翻天覆地嘅變化,村長為左對抗百龍夜行嘅威脅,動用左大量人力物力,興建要塞;有鑒於五十年前嘅慘劇,村內人心惶惶,有人倡議一走了之,竟然掀起左移民嘅熱潮。

小蜜一家人打算前往鄰近嘅結雲村暫避,畢竟個到風土人情,跟神火村最為接近。又有人提議到東多爾瑪——這個舉世聞名的發達城市重新開始,遠離一切危險。

你默默聽住大家七咀八舌咁討論之後嘅去向,心裏面卻係到諗,點解無人願意留底一齊守護呢片孕育自己成長嘅土地呢?

或者可能會遇到好多危險,或者可能會犧牲左安穩嘅生活,或者可能最後都係一無所得,但有啲野你覺得唔係第二到可以搵得返。

你無岀到聲,靜靜咁離開左人群,同水藝去到河邊,你嘅思緒好凌亂,你唔知道點做先啱,水藝無岀聲,就咁陪住你。

唔知過左幾耐,你嘅心情慢慢平靜左落黎,你決定:

A:四處逛下 睇下村落嘅情況
B:去要塞睇下有咩幫到手
X:去搵倪泰拎下意見
Y:同水藝傾訴下
劇情推進得有啲突兀
唔好意思
有啲kick住kick住嘅feel
Y
y
A
仲以為會慢慢咁攻略水藝 點知一嘢就扑埋 btw y
Y
Y
同水藝進展真系好快

今次其實投咩我都無所謂

但系我偏向A B X 。個人認為而家Y唔系太合時。神火村無左仲邊有男女情長?
水藝會話要搵火芽㗎啦唔洗緊張
而家見Y有三票已成定局,想補充一句

而家去見火芽一定要問問距知唔知伯賢係邊個,報告翻係伯賢綁左水藝。

同埋想個主角無gum精蟲上腦,次次見到女智商就大約等於零。

樓主加油,再接再厲!
文呢
【同水藝傾訴下】

秋風瑟瑟,柳樹上嘅枝葉了無生氣,慢悠悠咁飄落河面。

你盯住漸漸縮小嘅黑點,輕輕嘆了口氣。

「點解呢到會搞成咁㗎?」

雖然自己唔係係神火村土生土長,但大大話話都係到生活大半年有多,點都有啲感情。

偏偏就係你一個無乜經驗嘅獵人承擔左討伐怨虎龍呢個重任,你有啲諗唔明,點解村長會將咁重要嘅任務交比你,明明佢都知你實力唔夠⋯⋯
「其實以前神火村都唔係你諗咁㗎。」水藝輕聲說道,似係有弦外之音。

「以前神火村只係一條打鐵煉鋼嘅小村落,唔算好繁榮昌盛,後來一群遠渡重洋嘅獵人,黎到呢個區域狩獵巨龍,同村民來往嘅過程中,教授左村民好多唔同嘅狩獵技術。」

佢大傷未癒,無辦法一口氣講太多說話。

「無幾耐,神火村開始繁盛起黎,有好多一流嘅獵人開始活躍,形勢好似大好之際,就發生左《百龍夜行》嘅慘劇,村民死傷慘重,本來以為神火村會從此沒落。」水藝又頓左頓,將目光投向集會所掛住嘅錦旗。

綿旗上面繡有象形文字,雜貨商人陽炎嘅標誌,財力雄厚嘅佢包攬左神火村大半嘅產業,有如百足一樣咁多爪,緊緊揑住呢到嘅經濟命脈。
「係大家絕望之際,陽炎岀錢又岀力,以豐富嘅報酬吸引四方八面嘅獵人,令本來奄奄一息嘅神火村起死回生,所以村長好重視佢嘅意見。」水藝有啲攰,你掃掃佢玉背,等佢可以抖順條氣。

你覺得水藝講左咁耐歷史故事,應該唔單止係想你增廣見聞,一定有佢嘅深意。

「但係⋯⋯」來了。

「但係陽炎並唔在意獵人面對幾多危險,過渡狩獵會點破壞生態平衡,佢唯一在意嘅就只有狩獵魔物可以為自己帶黎幾多利益。」水藝終於入正題。

今次《百龍夜行》原本可以搵倪泰呢啲本領高強嘅獵人阻止,只係咁樣會大大降低左流通於市面嘅魔物素材數量,所以陽炎建議以你作為代罪羔羊,設法令討伐怨虎龍這個任務失敗,再召集眾人收割成果,有錢能夠使得鬼推磨,事成不怕沒人回流,實為一石二鳥之計。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞