【互動故】【芒亨】各位獵人,歡迎嚟到神火村!

631 回覆
68 Like 10 Dislike
你越聽越心驚,不過始終有樣野諗唔通,伯賢一行人若果只係普通山賊,又點解要綁架水藝,佢直接挾脅陽炎嘅商隊唔係更好咩?

你有種預感,此事內裏有更大嘅陰謀,你必須盡快行動:

A:前往要塞 質問陽炎
B:會合班仔 試圖離開神火村
X:嘗試疏散村民 減少傷亡
Y:到野外顧察《百龍夜行》的情況
分析下先:

A:前往要塞 質問陽 : 個人覺得我地外人一個可能得到的答案唔多。何況人地係裝你彈弓想你失敗問得到的情報可信度成疑。所以唔推薦。

B:會合班仔 試圖離開神火村:逃避不可以解決問題。

X:嘗試疏散村民 減少傷亡:呢個唔系我地責任所在。我地係獵人,唔系保安。

Y:到野外顧察《百龍夜行》的情況:呢個係責任所在。

我投Y。附加出發前同村長通報伯賢一事。
y
X
B
有貓萬事足
Y
Y
我投執多水藝一劑先
今晚會更
呢幾日都好忙
唔好意思
【到野外顧察《百龍夜行》的情況】

知己知彼百戰百勝,目前形勢唔明朗,即將到來嘅大災難嘅大部分情報你都係道聽途說,你決定親身去驗證下《百龍夜行》嘅恐怖。

你同水藝道別過後,便到隨從廣場會合班仔,打算整頓好裝備就岀發。班仔雖然睇落重未好返曬,不過一聽到你話要岀發考察,就連忙話自己無事。你有啲唔忍心,但係此行凶險,有人可以互相照應始終係好事,就默默接受佢嘅好意。

整理裝備嘅過程中,你發覺原來一路以黎,都無乜點好好保養同打理佢地,刀鋒上佈滿住鐵鏽,用咁嘅武器又點可能狩獵到強大嘅魔物呀。

可惜,依家村入面嘅刀匠都比徵召到要塞幫手,你就算有錢,都無辦法做一把新嘅武器。你臨走之前,隨手拎起係戰艦入面收集到嘅寶物,希望遲啲可以用黎交換到啲有用嘅野。

準備好之後,你同班仔就岀發到群魔集結嘅熔岩洞。
對於好多獵人黎講,熔岩洞係一個金礦。此話並唔係話呢到啲魔物嘅素材有幾稀有,而係高價礦脈係呢個島嶼有如星羅棋佈,只要你有本事係隨時噴發嘅活火山,同凶猛無匹嘅魔物夾擊下生存,要發個橫財也不難。

然而,係《百龍夜行》嘅影響下,呢到一個人影也不見,龍影倒是黑壓壓一片,幾乎將大半個太陽遮去。

俗語有云,登泰山而小天下,你以為自己已經對魔物體型之龐大有深刻嘅體悟,點知見到岩龍嘅時候,你重以為自己中左幻術,一座石山係瞳孔慢慢放大,嚇你一大跳。

只係最教你意想不到嘅,係平時地盤意識極強嘅魔物居然成群結隊,向住要塞方向進發。你心裏暗暗叫苦,呢個數量嘅魔物,恐怕陽炎還未發大財就得先到地府報到。

領頭嘅係一頭長住紫色鬚毛披住粉色鱗甲嘅巨龍,每踏一步就有幾縷白煙從佢嘅身上滲岀,強大嘅熱能甚至連埋伏左係山頂嘅你都感覺得到。
屌唔住
聽日繼續
你記得戰艦上手稿上嘅資料,呢條係蠻顎龍,佢強而有力嘅下顎可以撕碎任何來犯嘅敵人,體內儲存嘅熱能甚至可以熔化礦石,係呢個島嶼基本上沒有天敵。

佢身旁重聚集左姫蜘蛛同赤甲獸呢啲喜好酷熱天氣嘅魔物,要是不幸比佢地發現,恐怕會𣊬間被四方襲來嘅火焰蒸發。

有危就有機,你留意到距離魔物群不遠處,有白光閃閃,似係有啲咩吸引嘅事物掉落在地,你心裏掙扎:

A:上前查看
B:掉岀苦無 吸引魔物注意
X:靜侯魔物離開
Y:返回神火村
X

等下咪算囉,反正佢地都走緊
x
X 幫下樓主
可以快啲繼續寫
X
會唔會執到寶玉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞