【互動故】【芒亨】各位獵人,歡迎嚟到神火村!

631 回覆
68 Like 10 Dislike
【使用翔蟲騎上其中一匹翼蛇龍】

天搖地動,你把心一橫,決定使用翔蟲騎上其中一匹滿天亂飛嘅翼蛇龍。

翔蟲將你拉到半空,你順勢捉住一匹翼蛇龍嘅尾巴,吃痛嘅魔物怪叫連連,用力揮動尾巴,希望擺脫你嘅控制。

你死命捉緊呢個生機,慢慢爬到翼蛇龍嘅背脊,點知佢轉頭就向你張開血盤大口,情急之下你無法騰岀手拎起武器,唯有將翔蟲嘅絲線隨意一縛,纏住佢嘅雙顎同四肢。

翼蛇龍被你控制住手腳,竟然想撞向岩壁,與你玉石俱焚!

你扯動翔蟲嘅絲線,向上用力一扭,翼蛇龍的飛行方向被你硬生生改變,趕及在撞上岩石之前,轉向直飛到高空。

「嗚~噢~嗚~」

你忍唔住仰天長嘯,騎住翼蛇龍飛行騰雲駕霧,感覺有如坐上凌霄飛車,刺激嘅快感令你精神為之一振。

就係你以為可以搵到一個喘息空間嘅時候,湖面上嘅動靜越黎越大,有個黑影伴隨住浪花緩緩浮現——

——係「怨魂嘅詛咒」

只見一條身長百尺有餘嘅蛟龍,係湖中暢泳,身體隨住粼粼波光擺動,背鮨順住水流搖晃,姿勢優雅自然。

你不自覺看得岀神,慢慢騎住翼蛇龍低飛,靠近湖面,陽光明媚,水面折射岀嘅光線金光閃閃,你覺得好放鬆好舒服,眼皮越黎越重⋯⋯

「主人,危險呀!」班仔嘅呼喚將你喚醒。

你猛地醒來,只見蛟龍破空而至,雙爪閃着寒光,就要把眼前獵物嘅頭顱割去!

你急中生智,連忙:
A:從翼蛇龍身上跳到水中
B:嘗試低頭閃避
X:驅使翼蛇龍飛上高空
Y:從翼蛇龍身上撲向蛟龍
遲啲研究下
呢排返工好忙
x
A
Y
Y
騎上去!
Y
Y
Y
【從翼蛇龍身上撲向蛟龍】

你靈機一觸,不退反進,驅動翔蟲撲向蛟龍,打算依樣葫蘆,用翔蟲嘅絲線操控蛟龍!

不過蛟龍似乎洞識左你嘅意圖,係你快要騎上佢身體之前,就鑽身潛回水中。

你一個撲空,唯有轉身飛上巨石與班仔會合。

「主人,你啱啱騎住翼蛇龍飛好似好正咁!我下次都要玩!」班仔一見面劈頭就說。

「好呀,下次捉實我,帶你飛上天!」
你同班仔打手指勾約定。

巨石唔似傳說中所講,遍佈調查兵團嘅寶物,有嘅只有一俱又一俱嘅穿住戎裝嘅骸骨,佢地嘅手緊握住唔同嘅武器,睇黎臨終之時都係到
守護緊啲咩咁。

你沿住遍地嘅殘骸一路行,去到巨石嘅中心,個到有個巨型嘅深坑,似係魔物肆虐過後殘留嘅痕跡,內裏漆黑一片,但你感覺入面會有不枉此行嘅寶物。

你同班仔大眼瞪小眼,交換過眼神,一齊點頭,決定落去調查深坑。
岀住先
慢慢唔急
等你
你用火石燃起火把,將佢交比班仔,然後叫佢騎上你膊頭,係火光嘅照耀下,你沿住石壁,背住班仔慢慢爬落去。

你爬到汗流浹背,幾經辛苦,終於踏到土地。
巨坑嘅底部原來藏住一艘戰艦,上面掛住一面繡上銀色盾牌嘅錦旗。

你相信呢艘戰艦入面,就收埋左調查兵團不惜犧牲生命都要守護嘅寶物。

戰艦嘅主體已經殘破不堪,桿杆折斷,底部穿左個大洞。

你從破洞鑽進戰艦,入面有好多唔同嘅房,你決定先去:

A:艦長室
B:甲板
X:引擎房
Y:倉庫
去唔同房會有唔同嘅道具
Y
X
A
A
Y
X
a
X
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞