【劇透集中討論區】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (6)

1001 回覆
6 Like 8 Dislike
派步兵個度都ok ge 因為好似話想保留MAGI唔想鳩炸 但係最後SEELE個補完都真係幾唔合理下 最好佢地知咁樣會work

都唔知做緊啲乜
咁究竟邊一邊先係補完緊
係個時叫番支槍番嚟有乜意思。。。
幫推

有冇資深巴打可以詳細講下SEELE同堂各自既如意算盤同埋點樣work到?
齣戲上咗影咁耐,都仲有討論
有冇人知邊到可以睇到近排入坑
舊TV+劇場, netlfix有哂
仲有好多野講

最近睇返日本個邊未上映前明日香fans 既留言同期待
再睇埋而家套戲個結局

個對比真係
好多都好好笑又好心酸
淚中帶笑
睇完之後,屌出聲,個個都諗住個明日香結局,點知俾人撚狗
撚狗都算,網上討論區ntr圖撚到香黨fan上天花板
呢個係我睇過最心酸既明日香fans 留言對話
係舊年十月既,而家睇返好好笑
無聊試下翻做中文

個推論好合理,但係出到黎個結局係完全相反
真希波以最壞既方式背叛晒所有明日香黨既期待

914:マリ嫌いなLASなんかいるのか
シンエヴァサブタイトルのSF小説「THRICE UPON A TIME(邦題 未来からのホットライン)」では
猫が展開を変えたり、主人公男性と恋愛相手女性を結びつける重要な役割している
語尾がにゃーのマリはLAS派なのは間違いない
それとSF小説主人公男性は匂いフェチの設定で、シンジも匂いに敏感、マリも匂いに敏感
以前からマリは未来から来たシンジの子孫かもしれない説がある

915:元ネタは知らんが、マリがLASなうちはいいけど泥棒猫したらまーじで俺の最大の敵になるね

916:マリが泥棒猫・・・被害妄想のカプ厨男は気持ち悪い・・・

914:點可能有LAS 派(明日香X真治)會討厭真希波架?
shin eva 副題既同名科幻小說“theuce upon a time”
就係由故事入面隻貓扭轉劇情走向,
擔當住撮合男女主角一齊既重要角色。

講野成日扮貓叫既真希波肯肯定係LAS 派。
嗰本科幻小說個男主角係個體味癖好者,
而真治同真希波都係對體味好敏感既人,
真希波好有可能係真治既後代,由未來返黎。

915:我唔知原來個梗係點樣啦,
總之只要真希波係LAS 都還好,
如果出到黎係狐狸精既話咁就係我地最大既敵人。

916:真希波會係狐狸精?被害妄想症既配對廚真係令人作嘔
我覺得步兵打室內戰,
室內戰一來有D守衛部隊, 二來美里個樹脂封路係拖左幾多時間
量產打EVA完全無問題波, 基本協同作戰

NERV必然出EVA嚟防, 如果唔出量產機既話,
陸自出面既常規作戰武器跟本唔係AT field既對手,
二號機一架就可以吊打成個旅/師,
斷左補給(彈藥同炸彈)同聯絡手段(有效指揮)既話幾多人都垃圾
如果有遠武真係想點玩就點玩, 剷起你個總理辦公室都無問題

出N2? NGE 應該得地雷同炸彈版,
飛彈版要ROE先有, 但望下力天根本無用
亂炸唔係傷到MAGI既問題, MAGI係水鳩陸自唔好亂打
背後應該係唔想trigger到最終教條既炸彈
(美里同律子都有講係最終手段)
炸左莉莉絲, 初號機係真嗣控制, 少個手段隨時補條毛

唔好唔記得初號機有S2, 理論上無限engry
量產機+複製型朗槍對抗EVA既情節其實係邏輯上合理既

係人類補完計劃方面

- 未EOE前
薰(亞當靈魂) + 莉莉絲(肉體) + 朗槍
薰聽SEELE支笛, 只要佢唔發覺最終教條係莉莉絲嚟就安好
依part其實好弱智, 我都唔想講落去

- EOE果時
首先第一點, SEELE係一班神棍, 佢地係根據死海文書寫點做就點做
死海文書本身係預言書, 中曬亞當莉莉絲, SEELE當執行書禁做
(再早前有第一二先民個Setting點解有死海文書但之後無提過)
當然lilith+adam就可以橙汁成功, 但形式主義走儀式都唔可以少
同埋橙汁化目的係想整合成一個更高等既生命體, 有曬智慧(人類)同生命(使徒)既能力, 成為神一樣既存在, 同時解決點互相理解既問題
但駕馭生命體既都係智慧, 所以司令好執著去拎到個主導權去達到佢既目的

第二點, 當時司令(手上有亞當)已經同綾波係莉莉絲面前,
綾波係有意識既莉莉絲靈魂, 依個info赤木應該賣左俾SEELE好耐
SEELE 唔想補完由司令控制
所以有option 2: 九架量產機+初號機(莉莉絲複製/半個身體)引發補完
全世界都知佢兩父子關係巨差,
真嗣精神又唔穩定, 只要令到真嗣精神崩潰無能力去用理性駕駛機體
(所以其實明日香同二號機好撚慘, SEELE專登虐待去令到真嗣精神崩潰)
就可以達到無人控制到補完既效果
整倒轉卡巴拉生命樹係開反AT field 同 召喚莉莉絲用黑之月要收集人既靈魂
倒轉生命樹爆炸係用反AT field所以黑之月無事
NERV本部點解又無事? 鬼知咩 或者莉莉絲係度無炸到掛

第三點, 如果NERV有後著, 例如Anima吹既F裝備
用量產機既亞當素材同莉莉絲都可以達到攬炒效果,
只要莉莉絲既靈魂(綾波)無返到身體上面

--- 以下開始鳩UP ---

而SEELE應該一路都唔知唯媽存在
朗槍我估應該係唯媽召喚/用AT Field拉落嚟去同初號機融合變成新既生命之樹即係補完核心 (唔係無啦啦落嚟真係一頭霧水), SEELE收到仲好開心

加上莉莉絲(綾波)既肯定, 令到真嗣(唯係背後)成為補完既主導者
(難講講句明日香拒絕令真嗣絕望要所有人死果時, 唯應該都係背後睇住)
唯先開始心理治療個仔, 當真嗣拒絕補完, 再推走真嗣返去現實
唯就達到佢所有既目的, 成為最終勝利者

唯目的: 令到SEELE失敗同時令自己成為永恆既生命體

---

老實講EVA依D野真係好虛, 庵野自己都話覺得幾型同正就拎左嚟用
實既都係心理學, 起碼佢話佢有認真睇過書去學
我最好奇係想知使徒如果回歸到去亞當到會點
個個使徒都想歸家
使徒成功無記錯係直接衝擊
除左使徒本身其他野都死曬
成功應該係變真既亞當

NGE TV 除左呀魚天知道真既亞當係邊
其他都衝左去莉莉絲度,
薰係直情俾人水左禁
冇Netflix 上網有冇得睇最後個劇場版 搵黎搵去都搵唔到好想睇埋個結局
應該唔難搵啵 動畫花園試咗沒
nyaa.si 有
我之前DONWN 過既BT,速度好快,不過好大容量144GB, 1995 TV版+ 2003 TV REMAKE版+2015 TV REMAKE BD版+新舊劇場版+ Ost音樂專輯+漫畫資源
利申 支那網http://www.wikibt.com/info/?id=165500
想問一下各位ching, 而家有冇完整版流出?

係香港上個陣點都會入場睇多次, 只係想有流出版可以留意下細節
push

官方否定真希波同庵野老婆安野夢洋子既關係
盲目既人都係當有架喇
我總係覺得唔應該執著依D位

Anyway, for your reference
SEELE 係咩: <Evangelion Chronicle> D8 page 22-23
SEELE 01: <Evangelion Chronicle> D9 page 6-8
人類補完計劃: <Evangelion Chronicle> D27 page 9-12
司令既計劃: <Evangelion Chronicle> D27 page 5-8
朗槍: <Evangelion Chronicle> D6 page 21-22
第三次沖擊(EOE): <Evangelion Chronicle> D30 page 19-20
進攻NERV: <Evangelion Chronicle> D26 page 9-12

如果你識日文可以睇曬<Evangelion Chronicle>D1-30
應該係NGE 最齊既官方解說書 (唔好諗有人翻譯)
D31開始係新劇場版, D50收左皮因為新劇拖太耐

btw 其他原案(企画書)有諗住
好似一般超級機械人故事去搞清楚件事

然後打敗幕後黑手然後大團圓END
不過你明庵野架, 唔係點上到神台
樓上唔記得quote, sor

官方twitter2號機仲like左
瑪莉反而係鶴卷, 劍介又話係鶴卷, wtf, 怪

最終開始解謎啦
明日香fans真係慘
新版對波縮晒水
明顯係讓路俾真希波做大波妹
又唔想畫到太大
就畫細明日香對波

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞