【劇透集中討論區】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (6)

1001 回覆
6 Like 8 Dislike
變咗橙汁
我好鍾意佢個種人物性格 小朋友得嚟又唔肯認輸
就係個一幕凌波自爆變橙汁?咁即係話當初真嗣係救到凌波?
新版比人硬改咗做傲嬌 唔知做乜撚野
原版應該係自我 自視 又好勝嘅小朋友
新版破個時無啦啦袋便當面紅
btw Q個綾波又係噁心人 佢變橙汁前一幕 突登將件黑色戰鬥服唔知點解一野變返白(原版麗個款咁) 之後再變橙汁
噢 睇錯
Q個個係初號機入面住咗14年 變咗長頭髮
黑suit個個就變咗橙汁
明明真嗣都困咗係初號機14年
但2個人好似完全沒咩交流
屌原來我無睇錯
你係咪想問破個綾波
Q由頭到尾都得黑波無白波
真希波狐狸精黎
一早吼住真治,扮同明日香friend 咋

決戰前明日香搵真治告白
真希波一路心口貼背脊咁請真治食波餅
之後明日香話已經放低左真治
真希波就開始改口唔再叫真治做狗仔,嗲晒聲咁叫佢真治君~

綾波之後補完有出,不過落雨收柴咁俾真治送走
其實有邊個唔係收柴咁送走
薰已經叫做多對白
始終都係原版係最好
凌波本身都係一個好好嘅角色 自爆前因為碇同真嗣救咗佢而慢慢學做人
同埋新劇場版係入面因為真嗣而學煮飯 尤其係lift個下同明日香互串見到大家隻手個下真係好深刻
咁即係Q個個由頭到尾都冇死?只係困住左係初號機?
無瞬間心靈重疊
無俾真治跳熔岩救過
無同真治kiss 過
無被精神污染,發現自己其實鐘意真治而唔係加持既根本唔係明日香

只有舊版惣流先係真正既明日香
式波只係臭雞
個個係破來
你應該調轉咗破同Q
唔係無死 係比真嗣救咗入初號機
唔知叫唔叫無死 但應該都唔係正常狀態(出唔返來)
yup
好多人好buy四眼妹 覺得人又好又大波又識照顧人
但我成日諗 如果係咁我去睇日常校園喜劇
入面呢啲女隨手執都一大把
睇eva唔係就係想睇刺蝟取暖咩屌
咁真治對綾波同薰都起碼有對話

對明日香直頭唔俾佢講野,轉頭就射走佢

做乜鳩呀
屌那星,對住個咁既臭雞明日香

真希波直頭係聖母瑪利亞啦
俾我都跟佢走

舊eva 已經好完整
新劇只係庵野同佢老婆既自傳,無任何內涵
仆街 好鐘意你呢個形容
好似啲仆街發達後出本自傳吹捧下成功學之類

舊劇一句I need you. 已經講晒所有野
真治同明日香都無左對方唔得,互相傷害到最後都會一齊

新劇拍撚左咩出黎呀

個人係幾鐘意真治同瑪莉一齊,但唔係咁樣架
要咁樣摧毀明日香同綾波麗,成全真希波?
eva 世界既真希波先係結衣bb

現實世界既真希波係貞本漫畫版+ 安野moyoko
想提一下是英文Eyecatch,跟TV版似乎是相對的。在TV二十五話,Eyecatch為"Do you love me?"。在AIR中,Eyecatch為"Love is destructive.",令人想起了補完過程中,人們失去形體前都是見到最愛的人。

在TV二十六話Eyecatch為"Take care of yourself.",而在One more final中,似乎對這句話作出回應,我還是不能照顧自己的,Eyecatch為"I need you."。

經典到
Well said
明日香普通到仆街
Ok ar咁end法
我都係當年睇舊版走過嚟嘅人
真希波應該同夢洋子冇關係,至少設計原意係冇,除非wiki既資料唔係事實啦

由於角色形象還未確定,還要儘可能地與其他角色相區別,角色設計師貞本義行苦惱了一陣子,一邊跟導演討論一邊修改草圖。最終在《福音戰士新劇場版:序》末尾的《破》預告片創作中,庵野在草稿中選定了個戴眼鏡的形象,貞本於是又返回去將草圖完善[10]。貞本一開始試圖取明日香和綾波零這兩個角色的中間值[10],但是看過早期劇本後發現真希波似乎在不同方面有前兩者的影子,於是覺得有必要通過繪畫來突顯其個人特點。為了方便區分,貞本將頭髮設計成暗色的長直發,頭身也設計得比明日香和綾波零都要高[11]。眼睛部分處理成輪廓分明的長眼睛,貞本認為「有點吊眼梢,能畫得很可愛」[11]。而明日香也是梳兩個辮子的,為了將她和明日香區分開來,庵野要求「把辮繩向下挪一點」,並加上了發箍。另外,體態和髮型還受到電影《我的老大,我的英雄》中新垣結衣的影響。[10]

真希波制服的設計,貞本得到的說明只有兩點:英國風格和教會學校風格。關於教會學校風格,庵野拿了一些英國女學生的照片給貞本作參考。看了所有的照片,貞本發現「採用格子裙的居多,幾乎各校的學生都穿著褲襪,穿邊緣帶顏色的西裝外套的居多」。[12]貞本於是利用這些元素設計了長袖夾克和格子迷你裙,長袖夾克還參考了英國電影《猜火車》中出現的教會學校女生形象[10]。但《破》是在夏天上映,貞本覺得長袖夾克不合時宜,於是就改為白襯衫加領帶[10][12]。除了制服,在《破》中,貞本還為真希波設計了兩套戰鬥服。第一套是駕駛暫設5號機時所穿的戰鬥服,貞本從一開始就決定將其設計成電視動畫《宇宙戰艦大和號》中加米拉斯飛行服風格的服飾,並且使用綠色、復古的設計以符合英國風,此外還參考了俄國的太空衣、英國科幻電視劇《星際戰爭》中的飛行服。[11]戰鬥服下半身的裝扮類似擊劍服,這是為了強調歐洲貴族氣質。導演意圖讓人物在戰鬥結束後才露出臉,以獲得很好的戲劇衝擊力,貞本因此加上了頭盔,頭盔後部的設計參考了自行車比賽的頭盔樣式。[13]第二套戰鬥服則是真希波駕駛2號機時所穿的,與第一套追求的復古風格相反,第二套引入了新型的工業設計[13]。對於設計,貞本表示最辛苦的是顏色,綠色還是黃色,為此猶豫了半個多月[14]。當看到色彩設計師菊地和子調出的粉紅色,貞本眼前一亮,當場就定下來了[13]。貞本認為,粉紅色是象徵著女孩子的顏色,並且在動漫界一直很流行[14]。

再補兩張初期設定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞