【劇透集中討論區】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (6)

1001 回覆
6 Like 8 Dislike
如果由破開始鋪真嗣同真希波既感情戲
大部份人應該一早反左枱唔會入場睇

其實真希波已經搶左好多戲
破搶左加持個名場面同二號機

Q 開始仲以為係行真嗣+ 明日香雙主角線
真希波就做明日香身邊既薰既角色
點知去到shin 最後仲搶埋美里小姐+ 明日香+ 薰個位黎做

有人搵返個伏筆
原來破, Q, SHIN 三套戲開場第一幕都係由真希波唱歌開始帶入
三首歌歌詞都係暗示緊兩個人一齊去追求幸福世界

幸せは歩いてこない だから歩いてゆくんだね
Q
ふたりの旅のはじまり ひとりじゃないって すてきなことね
シン
愛 あなたと二人 花 あなたと二人 恋 あなたと二人 夢 あなたと二人
二人のため 世界はあるの 二人のため 世界はあるの
有冇人知幾錢
雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞雞
你諗住着出街?
懷念過去 唉
而家睇返火影個end都順眼過eva好多 心諗
唔好咁
我仲買左真希波個puzzle 返黎砌架
新劇咩來
聽都沒聽過
真希波本身係新劇既定位已經係破局人
<破>既訪談都係咁講

只不過<Q>一路真希波都係講推真嗣去明日香度,
就算<Q>完, 真嗣同真希波個交集都係近乎0
應該大部分人都覺真希波係明日香個姐妹, 戰友

估唔到最尾係咁姐

------
所以我一路都覺得新劇對庵野係一種痛苦,
舊劇係佢成功既起點, 係灰心分家(GAINAX)先搞新劇賺錢
(果時庵野起新公司都要錢, 跟佢既果班伙記都要食飯)

正正係因為舊劇既束縛, 新劇先唔湯唔水,
藝術家脾氣, 劇本又諗唔掂, 成日推倒重做
睇下nhk個節目, 鶴卷和哉個樣日日都黑面
(nhk都拍左成千日...)

真嗣就係佢既投影, 而真希波就有佢老婆投影
最後係佢自己鄉下車站兩個咁跑出去...
或者我FF啦, 但我覺得係暗示緊兩個人終於離開到EVA依個困局
(搵夠錢可以做自己最鐘意既特攝
新劇都專登改名, 改setting
本身想當第個人處理

<Q>真係死o靚妹feel, <破>真嗣係老豆設局伏佢,
真嗣都有拆NERV去表達, 屌埋老豆, 辭職唔撈
無理由14年內無一個人同佢講過
嬲救凌波無救佢? 會唔會太方丈

但<Q>成船人但凡多個人講多句人話都唔會禁差
係我直接4沖算, 嚟多次變橙汁end
唔係
反而惣流先係冇真嗣就搞唔掂嗰個,但因為自己唔承認先有咁嘅下場

破嘅真嗣同明日香反而相當符合大眾嘅期待而且行動力高

新明日香一出場就自行打敗一隻使徒已經反映到佢唔一定需要真嗣
真嗣都做曬佢可以做既野
佢寧願自己死都唔想殺明日香

點救根本係死局 司令專登設局
除非真嗣知道老母其實係初號機入面
又叫到老母reject dummy system

你講得無錯, 明日香根本冇擺脫過依件事
<Q>一開波係潛意識救左次但都係嬲依件事
(幫你一野打爆44B, 仲要修正少少軌道,
潛意識都識救你,俾少少感動都好)
都一直嬲足14年, 真嗣又唔係佢邊個
除非確立左關係, 真嗣係男友咁, 無盡力諗點救係抵嬲既
但唔係呀嘛
陣間十一點半舞台挨拶完

睇下庵野會唔會有乜爆野講
有解釋就唔係庵野啦
https://www.youtube.com/watch?v=s6B6URfvrSs

舞台挨拶頭十分鐘
鶴卷話好多人睇完nhk 個節目好關心佢身體, 叫大家唔駛擔心
庵野話票房無得同鬼滅比
去呢個成績已經滿意, 同樣係robot anime 既gundam 都做唔到
緒方補充話鬼滅好多都係家庭客
Eva 就多數都係單人入場, 有咁既成績已經好好
https://www.youtube.com/watch?v=T6AuqHJN-UI

庵野認左最尾車站係塞自己野落,
"對佢老婆有了解會對理解新劇有幫助"

鶴卷解釋埋點解13號機double entry會開到機, wtf
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞