【劇透集中討論區】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (6)

1001 回覆
6 Like 8 Dislike
だって、14年前にはもう戻れないんだもん
あの時には戻れないけど
あの時は好きだった
それはあの時は好きだったけど
今は嫌いって意味でもなければ
今は別の人が好きって意味でもなくて
ただ純粋に伝えたかったんだと思います

而家先再睇返宮村優子個訪問
宮村優子呢幾句都總結晒shin 入面明日香對真治同其他人既感情

其實而家都仲係咁鐘意真治, 無鐘意過其他人
只係羅密歐同朱麗葉咁, 時間差造成既悲劇
已經無辦法係埋一齊, 只能夠係最後表達自己既心意

睇返動畫組其他staff 既訪問
都係得緒方惠美同宮村優子對自己配既角色最有愛
就算再唔滿意個劇情編排都好
都盡力想維護返真治同明日香既角色形象
唯有接受啦係咪先

監督對談呢篇
鶴巻提到劇中真治, 美里小姐, 源堂全部都係庵野自己既化身
所以需要"他者"真希波入黎終結EVA 既故事

其實大家都知, 但係估唔到會講到咁明
都係個句就係庵野私心
佢反正都吹到咁大索性可以將EOE個明日香搬過來頂鳩mari個位
未睇過英文同人小說

試下搵黎睇先
本身諗住放低左
入黎又見到劍香
我接受唔到啊
其實英語圈EVA官方資料其實好齊
隨時齊過日本搵, 我連anima連載版都搵到
(同單行本唔同, 單行本CUT左好多
所以英語圈都有唔少高質同人,
同埋文化關係寫得放好多

我入門係The-2nd-try
睇完先知原來英語圈都可以寫到依個feel
官方隔一排就掟d 野出黎
提醒我地劍劍同香香既存在

要信宮村優子
劍劍同香香係清白既

一係學我咁,早日成為真希波派
根本係宮村自己都接受唔到厄緊自己
已經講明老夫妻語氣
點解要撚狗我地
唔駛講咁多,amiami四月Figure 預訂榜第一係明日香,大家都身體很誠實
最終決定權都係庵野>鶴卷手上
個副監督或者聲優應該出片之前都係咩都唔知
出片之後? 庵野會講咩? 睇下幾多謎語
今次new type 先解左一個啞謎, 其他都係old news

由B part 開始就係由庵野自己剪 (nhk)
除左設定集或者庵野自己講, 唔係都應該無意思

佢地不嬲鐘意撚狗既啦,
但鶴卷有透露話做錯野就知仲係啞謎

雖然我都好想睇明日香救真治

但係我又好鐘意而家真希波個結局
今集明明個主題係要同eva 講bye bye

而家咁搞法根本大家都畢唔到業
但你無可否認其實佢個角色位置可以由任一其他人取代

唔係真希波獸化2號機
拖住第十使徒
一早人類滅亡左

Q最後薰死左
因為真嗣仲係13號機入面
Guf之門仍然打開
零同明日香都離開左eva
除左真希波
冇人可以拉真嗣出黎
關閉guf之門
但問題係原本係明日香坐2號機 東治坐3號機
係庵野唔想同舊時一樣 先將成個順序shift咗
唔係非真希波不可嘅事 只係咁啱加入嘅新角色係佢
到底庵野傷害咗幾多個連登仔嘅心?
我認同結局明日香可以同真希波掉轉位置,咁會了左fans 既心願

不過應該無其他角色都可以替代到真希波

今集無端端加左複製人同original 明日香設定
其實點都要佢犧牲架啦
唔記得有無人講過
上映前官方youtube 放左頭十二分鐘巴黎戰個段

打完最尾真希波獨白
“就算去到天涯海角,我都會黎接你
一定要等我,真治”

當時好奇怪,心諗做乜鳩
你係咪想講去搵明日香呀

而家睇返原來係伏線黎
當時完全無人估到結局係咁
i mean佢個角色設計上同佢係劇入面嘅行動唔係好睇到必然嘅關連性
eg 真嗣係懦弱 逃避 所以會成日有出走 唔揸機嘅情況
麗係人偶 所以會有盲目服從 所以之後都會有產生自意識嘅一幕
但真希波出場就係上帝視角+遊戲人間咁嘅feel
按我理解應該係佢到最後都係置身事外先符合返佢個角色設定
咁又要講返原本破入面真希波個廢棄設定

學綾波繃帶少女咁登場
搶左明日香名句同二號機
用初吻鼓勵真治
綾波+明日香+美里三合一

個陣仲已經畫埋story board
好彩無用到呢個設定,如果唔係破唔會咁成功
唔係庵野提出
亦唔係因為唔想同舊時一樣
係因為電影時間有限
想俾明日香多啲戲份

所以真希波要獸化打使徒

而Q最後都一定要有真希波
而且破既時候
安排左真希波取代加持
由說教式轉成諷刺式
令真嗣跑返去揸eva

而Q就係佢拉真嗣出黎
如果唔係真嗣死左都有可能
佢當時係想死
終既劇透都話佢有想自殺

佢對真嗣影響好大
只係真嗣自己唔覺
q 入面真希波都仲係好符合呢個設定
真心想知係幾時開始決定要升佢做真女主角?

知道終個結局再睇返Q
真希波個角色變晒味
由明日香應援團變左做處心積慮既第三者

真希波每次出場都會唱歌
睇歌詞以為係暗示明日香同真治既未來
點知原來係講佢自己同真治

如果你buy 就會好buy
你唔buy 就會憎撚死呢個角色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞