【劇透集中討論區】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (6)

1001 回覆
6 Like 8 Dislike
你都講出左零有轉變
真嗣 明日香 甚至連薰都有轉變
真希波當然都要
其實明日香戲份多係邊?
破3號機後就消失咗
Q出來又係湊下熱鬧
同埋照你咁講 因為唔想明日香湊熱鬧
所以掉明日香去坐3號機 明日香原來個啲位就用真希波頂咗
咁係咪可以理解為真希波變咗湊熱鬧
但如果你都係覺得真希波好重要
咁按照TV走向 東治坐3號機 明日香獸化 Q最後拉真嗣出來 咁佢仲算唔算湊熱鬧
明日香自爆左2號機
點拉真嗣出黎
我係指舊tv入面 當然長度唔同都有影響
但新劇入面除咗明日香使徒化後有轉變外
麗其實係破都沒乜點變 薰係Q入面又係沒乜變
真嗣本身就係坐 唔坐之間彈出彈入 呢個都預咗
真希波 我其實唔明睇晒4集都唔明佢想做乜 所以我都判定唔到佢有無變
離題講少少
個人覺得舊版加持鼓勵真治呢段好過真希波好多
由加持講有說服力好多
有種死前既豁達但又講出個種唔甘心

講返正題
如果剩係睇新劇場版所有劇情
咁真希波一定係為左真治付出最多嗰個
等左佢二十幾年
一早知道補完計劃, 就左唯/ 真治坐上eva

但係我地觀眾好難咁客觀去睇
畢竟係劇場版新加既角色, 好難抽離到TV 版既劇情
咁如果無加新角色佢自然唔會自爆
睇返個採訪嘅立論話係因為想幫明日香加戲份 所以佢坐3號 真希波就頂空白位
咁按照前文理解 頂咗空白位個個人唔係即係變咗湊熱鬧咩
之後又覺得真希波太少戲份 所以又搵佢頂埋加持個位
睇返佢個句 對真嗣和麗也沒產生什麼決定性的影響
呢個其實都可以套返落真希波身上(係終出現之前)
個人覺得可能因為咁所以ending就塞返真希波入去
唔係要睇埋漫畫14卷番外先明咩
新劇入面好似淨得冬月同真希波個少少對話
好似無直接講過佢同唯嘅關係(?)
利申老人痴呆
零係破入面學煮飯
安排真嗣同老豆食飯
明日香摑佢 佢識擋
識同明日香 真希波講多謝
佢「似返個人」既進程係快過舊版好多
點會冇變

終既薰最後放下左真嗣

真希波冇得唔變
佢係好熱愛揸eva
其他野都唔太在乎
最後世界冇左eva
佢咪回歸平凡
鍾意有碇唯dna既真嗣
我覺得上面個段訪問好古惑

講到話想加明日香戲份咁
其實鶴巻暗示左主要係想加真希波出場機會
最後個場二號機一定要由真希波揸
所以先迫左明日香去揸三號機提早離場

明日香其實係真希波出場既犧牲品
如果無貞本個漫畫版, 真係唔知真希波想做乜

但係貞本版真希波個性格又同劇場版唔同
加上漫畫版係碇唯, 劇場版係綾波唯
個設定又唔同晒

到底應唔應該當同一個人黎睇
最大問題係好多人將新舊版劇情撈亂
我最近重睇返tv版 eoe 新版
清楚好多

同人生一樣
回憶總係美好
亦都有好多扭曲
睇返舊相
同朋友講返往事
會有新既感受
睇你咁講零係有變
但薰我覺得唔算有變
因為佢放下真嗣已經係埋緊尾
唔係因為佢變咗所以導致呢個ending 而家因為就到ending所以佢一定要變
真希波好鐘意揸eva 咁佢點解咁鐘意揸eva又無解釋
同埋印象中係佢拉真嗣出負宇宙 唔係真嗣決定同佢一齊出負宇宙
個無eva嘅世界可能佢有份決定(?) 利申鳩up
我覺得真希波熱愛戰鬥呢個設定都無左
以前就話想突出佢同其他childen 既唔同

而家話佢只在乎唯/ 真治可能更加合理
道理就好簡單 餅就得一塊 人就有咁多個
你要加多一個人入去 其他人塊餅自然細咗
只不過無人會諗到新加個個可以同主人公一齊食到唯一有朱古力個位嘅個一塊
佢唔自爆
Mark9就佔領wunder
一定要爆架喎

你之後講個啲呢
完全唔係咁樣
有心機就睇晒呢度啲訪問佢啦
https://sites.google.com/site/evangelion20crcinterview/
唔好靠估喇
睇我上面條link啦
有答到你呢個問題
劇透話終有交代真希波背景
寫到薰變左自我滿野郎咁
我覺得係敗筆黎, 其實可以寫到佢超然脫俗d
唔好變到同明日香咁啦

最尾我都覺得係真希波決定要帶走真治去另一個世界
多過真治自己話事

月台上面, 特登遮住真治對眼唔俾真治望向綾波同薰個邊
都係出於同一個心態
咁點解唔可以係真希波自爆
到底有咩理由係非要明日香自爆不可
你應該get唔到我講緊乜
我係討論緊如果無加新角色嘅情況下會係點
個故事明明係講緊少年嘅改變
但劇本唔係為少年服務 而係為少女服務
印象中係真嗣要完左eva世界
自己留係負宇宙
類似犧牲自己咁
真希波就從天而降
帶佢走
過新生活
https://www.youtube.com/watch?v=syfOD9NMPwI

呢兩個月睇左好多twitter 同5ch 講eva 既comment
呢段片我覺得係matome 晒大部份網上對真希波既睇法
我自己睇法都係差唔多, 都係謎一般
咁撚長
成本破全集upload 晒上去?
可以
兩個都可以自爆
可以加個新角色
然後安排佢做晒所有唔重要既野
係可以既

你想討論冇加新角色會點
會變成tv版既總集編囉
大月俊倫要求加新角色之前
真係打算做總集編架咋
條link入面啲訪問有講架
睇晒佢先啦
唔洗討論啲有答案既野
你條link其實去除聲優後 得序同破嘅訪問
同埋唔加新角色同總編好似無咩關係
remake嘅遊戲用同樣嘅角色一樣可以做出唔同嘅表演力
東借啲戲份西借啲戲份其實同總編又有咩分別(破) 差在換咗個皮 舊肉都係個舊

关于“吊儿郎当”和“狡猾”女生的这个方案,加持虽然也是一幅吊儿郎当的样子,实际上却是个很认真的角色,所以只要玛丽彻彻底底地吊儿郎当,就不会撞车了。可能是因为庵野先生把“吊儿郎当”理解成那种头上绑着麻花绳哼着小曲儿开大卡车的大叔形象了。

说到底玛丽到底是不是会对真嗣说教的性格也没决定,就这么先放着不管,推进动画的其他部分了。虽然我们并不想确定两人之间的关系,但还是决定在这一幕要让玛丽诱导真嗣奋起。可以说从我们打算让玛丽参与到故事的核心那一刻起,方法就只有一个——让玛丽代替加持,在这一幕里对真嗣的判断产生决定性的影响。

就咁睇都睇到我1999 又唔想佢地撞車 又但做同一樣野

然而只有玛丽反而觉得战斗是一种乐趣,是因为战斗才去战斗的。就算问玛丽“到底要不要战斗”,她也绝对不会犹豫,说不定对她而言根本没什么可选的。玛丽不会某一天突然内心觉醒了,钻起“我的人生这样就行了吗?”的牛角尖。这种角色与过去EVA里的那种持续自问自答,拷问式寻找内心答案的现代性角色正相反。大概从打算刻画这样的角色那一刻起,就产生了昭和气息的感觉吧。哎,我说是这么说,其实自己也不明白(笑)。

即係好似我之前個比喻 籃球員入足球場用手掉個波入龍門
唔想撞車
係指加持表面吊兒郎當
內裡認真
真希波唔可以一樣
所以要內外都係吊兒郎當

所以影響真嗣個度
舊版加持係說教式
而真希波係諷刺式
一樣係影響真嗣
但性格唔同
所以方式都唔同
冇撞車

就係因為兩個人做相同既事
用唔同方式
先明顯比較到佢兩個性格唔同

運動既規限好大
編劇既自由度大好多
唔適合咁樣比喻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞