【劇透集中討論區】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (6)

1001 回覆
6 Like 8 Dislike
如果真係內外都吊兒郎當咁佢就唔應該係個個timing去屌醒真嗣啵
編劇嘅自由度係比運動大 但都要切合返個劇集嘅形象
你唔會突然見到dr stone入面明明係講大家用科技去重新創造世界
但最後突然有個天降角色用魔法解決晒一齊
本來就係諗住做總集編
後來決定加新角色
咪唔可以做總集編囉
點樣冇關係?

定係你覺得可以加個新角色做路人
咁就可以唔洗改劇情做返總集編?
佢邊有屌醒真嗣呀
佢叫真嗣走架
你唔明唔記得就睇多次先再講啦

真係想了解就睇埋啲訪問
你上面講既野好多都係訪問有答案
我講唔晒咋
你睇左先啦
佢唔係屌醒真嗣
係俾佢睇下個現實去影響佢

而當時除左真嗣
已經全軍覆沒
人類就黎滅亡
你係咪覺得一個吊兒郎當既人
就算人類滅亡
都唔會帶嗣出黎?
編劇係有啲準則既
但唔係要切合返套劇既形象
你鍾意睇既eva舊版就已經唔係咁樣
劇情由十二使徒之後急轉直下
Eva呢樣野係出晒名

我都講左好幾次
由舊版開始重睇先再講啦
有好多記憶係淡左架喇
加新角色都可以做總編
唔加新角色都可以做新劇情
其實到底兩樣野有咩關係
只不過而家係加新角色但又做新劇情
同人咪例子 用舊角色 但新劇情
其實舊eva第4話已經有點題
第四話:雨天、逃離之後 – Hedgehog’s Dilemma
而個ending的確係講返個堆野
唔明你嘅急轉直下係點得出來
我就係睇咗你個訪問再睇返破
發覺完全唔撚同
你個訪問一開始係寫係西瓜田
睇返破係2號機手上面
「從第16集開始,劇情發生了巨大的變化,開始聚焦於角色並拋棄了關於敘述個人角色救贖的大敘事[160][161]。這種轉變與導演庵野秀明的朋友借給他一本精神疾病相關的書,使得他對心理學產生了興趣有關[93]。當時第十六話的劇本已經完成,鶴卷和哉在製作時提出在使徒與真嗣的接觸中、不要讓使徒用人的語言,庵野受此啟發然後把主題決定為自己與自己的對話,以討論究竟該如何與他人交流作為結局[162]。庵野在想不出來的時候,看了精神病相關的詩集後一下子就寫出了綾波的獨白[159]。此次對內心世界描寫的成功對之後的故事發展有很大的影響[158]。這種關註上的變化在最後兩集中對人物進行精神分析的場景時達到了高潮[40]。」

係呀
Wiki既介紹一定錯啦
十六話前後邊有分別呢

官方訪問都一定係錯啦
邊有西瓜田呢

你係岩既
一定係咁啦

真係冇關係
庵野同鶴卷9up
佢地真係好on9
你岩
真希波真係好垃圾
明明就唔重要
但搶晒啲重要野黎做
做晒啲重要野
個人都係咁唔重要
佢獸化二號機 帶真嗣出黎 Q救真嗣 終同真嗣拖手跑走
真係唔岩
佢咁唔重要點可以做呢啲野
佢冇資格做女主角
其他人都可以取代佢
應該明日香獸化二號機 帶真嗣出黎 Q救真嗣 終同真嗣拖手跑走
咁先岩
真希波唔可以取代明日香
明日香先可以取代真希波
庵野真係晒大譜
買真希波產品個啲fans真係有眼無珠
好似陳偉霆係大陸有得紅咁
呢個世界真係好多傻人
發生咩事? 做咩又返到真希波個問題?

不過有樣野講得無錯, 分清楚NGE, ROE同漫畫版好D
NGE(TV + EOE) 同 ROE 都係庵野話事
漫畫版根本官方同人, 同anima一樣level
只可以作參考, 而唔係事實根據

而真希波個問題都係等設定集啦,
睇左唔少<終>劇透盜攝都係得冬月一句
無謂拗啦, 由其過12年, 推翻幾多, 留低幾多, who knows
可能<終>設定集先終極喂屎都唔定

其實真希波係Q 既時候都唔係咁體諒真治

薰被DSS 炸死, 真治係十三號機上面難過到出唔到聲

真希波第一句就係屌鳩佢”世間を知れ”

係今集先變左全肯定全包容嬸嬸
睇到個講法

今集個標題係eva 3.0+1.0

係指延續Q 既3.0 +
真治mari 在另一個世界重新開始就係1.0

想買隻留念 想問下隻碟後面好大個真嗣果塊野係咩黎架?咁樣成set幾錢?
做乜咁燥
大家都係fans

只講今集,明日香同真希波都一樣咁重要
個人黎講,我兩個角色都一樣咁鐘意
所以好enjoy

我地真正敵人係戰犯庵野先啱
唔認同

真希波同真嗣溝通得
<破>天台, 打力天(Zeruel)
<終>明日香告白, 先自介 (明日香如果唔去, 真希波都唔去)
決戰叫真嗣救公主, 同應承會去搵(/救)佢
真希波有唔少行動前提都係明日香, 連開口埋口

所以我一路懷疑出車站根本唔係真希波
至少記憶上唔會係, 真希波愛明日香太多
得一張凳自己唔坐都俾明日香坐
平時都玩玩下feel, 明日香出事就超認真

同埋車站個明日香仲係自己一個打機就知應該未補完
真嗣告白完, 未同明日香交換意見就急急腳踢佢走
麗同薰都有好好傾清楚, 然後麗同薰係自己出舞台
寧願真希波拉明日香出車站sheshe好過, 真嗣犠牲左佢算
咁拗就拗到天荒地老都無結果
呢D 真係睇你點睇

我就覺得真希波係泥棒猫, 第三者, 壞女人搶人男朋友
同明日香同一間房一齊瞓左十幾年, 點會唔知明日香鐘意真治
扮假百合接近明日香就真

海灘個度, 擺明係見真治同明日香告白
覺得唔對路
真希波突然出現一句御達者就趕走明日香

明明應承左美里小姐會帶真治返黎
點知一個屈尾十就帶左佢去異世界, 仲唔係驚會撞返明日香?

anyway
我覺得一個咁處心積慮既女主角其實相當有魅力
https://syosetu.org/novel/254977/
鈴原櫻 x 真治 同人小說
都幾有趣
呢個我有睇

屌那星, 明日香X真治黎架
得個title 係sakura
師兄你真係多戲 but respect your taste
我自己習慣起碼係跟原片盜攝先講意見

明日香俾第十三號機捉左, 真希波聲嘶力竭大叫"アスカ"
咁都假就奧斯卡差佢一個獎

同埋成個真嗣導演既補完, 真希波應該仲係搵緊路
海灘個真希波隨時係假人, 同埋有得傳送到目的地仲慢慢飛咩?
都係果句等原片bd 同 設定集實際

但真嗣對真希波其實有咩吸引力姐?
個味好聞? 狗仔feel?

原來最新個話又講返sakura

btw, 呢個網站既原創作品好多都幾好睇

無乜龍傲天類
今集連美里都開始ヤンデレ
其實我唔係想拗
咁樣唔會有結果

呢d 都係睇觀眾點解讀
我上面講個d 其實都係半搞笑

因為個人好鐘意睇三角關係既故事
相愛相殺,背叛,略奪愛同失戀
但男性向市場又好少呢類型

所以見到真治同明日香咁泥沼式既愛情
今集仲有真希波橫刀奪愛
我即時變到極度沉迷

當然,呢d 只係我個人趣味同睇法
有怪莫怪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞