【劇透集中討論區】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (6)

1001 回覆
6 Like 8 Dislike
waffle閃卡個個情人節我有買 3個成套買

https://www.eva-info.jp/14085

又有新雜誌封面同送袋, 不過呢個明日香個表情麻麻地
呢個走晒樣
邊個畫師來
唔知
佢瑪莉表情個畫風好熟口面
但又講唔出係邊個
頂,明日香封面one last kiss好似係送插畫貼紙
有冇人答到我舊EVA 電視版有冇補完到?點解最後24-26集乜撚都冇講就去左坐櫈獨白拍手?但係睇分析又話個3集係補完緊

同埋新劇場版EVA個4套戲係咪重啟嚟?啱啱睇晒26集同 end of eva 洗唔洗睇?

唔該晒
https://twitter.com/ikuto_yamashita/status/1395768071357272068?s=19

可能真係會有真希波版

松原泰典畫緊真希波
好似tv 版係補完成功既good ending

eoe 就係薰入侵後既分岐路線,補完失敗後的明日香end

新劇場版係輪迴重啟
覺得ching 未必好明, 所以要定義好咩叫補完先
1. SEELE橙汁化成功, 全人類回歸一體?
2. 主角們心靈補完(或者叫治療)成功?

EVA TV EP25 EP26 係補完左真嗣,
雖然有D強行(無錢關係),但的確係做緊真嗣自我既心靈剖析同悟道(?), 詞窮講唔到意思
明白面對(接納了解)自己, 面對(接納了解)他人既可貴

SEELE橙汁化: 唔知
心靈補完真嗣: 成功, 其他角色唔知
(我懶查官方雜誌啦)

======

EOE著眼點就係真嗣同明日香既複雜關係
由依個關係再切入自己同他人間既問題
點題既都係 "真心為你" 同 "I need you"

<Evangelion Chronicle>

SEELE橙汁化: 大失敗, 唔單止仲有真嗣同明日香, 唯仲話其他人都可以返嚟世界
心靈補完明日香: 某程度上成功(主要呀媽方面)
心靈補完真嗣: 要去到最尾鏈住明日香條頸果時明日香溫柔禁撫摸佢, 喊曬先算補完左D

呀詩人庵野既<The End of Evangelion 詩篇>

題外話, 點解至於明日香要專登係補完入面去激死真嗣, 迫到真嗣鏈佢頸?
兩首補完"情歌"(由其庵野既日文歌詞)講得好清楚佢地既關係同心態

明日香心態: <Everything you've ever dreamed>

明日香係因為失敗既kiss, 尋死同拒絕心態而專登傷害真嗣
拒絕係一種傷害真嗣既方法

真嗣心態: <Come, Sweet Death [Komm, süsser Tod]>

真嗣就係試過去理解明日香, 但又傷到自己, 又傷到"あの人"(即係明日香), 好絕望想去逃避
逃避係一種傷害明日香既方法

根本原因都係返去TV所講"刺蝟困境" Hedgehog's dilemma

(印象中根據鹭巢既講法係作everything先, 可以推斷出因為莉莉絲[綾波]俾左真嗣補完既主導權, 所以先用Come, Sweet Death)

======

新劇場版只有<序>係有remaster既意思
由<破>開始都係新野

我又無諗過輪廻有咁多考據

之前流出結局個段偷拍片
真治拖住瑪莉走出車站個遠鏡
其實係focus 住架由月台開出既列車, 即係明日香, 薰同綾波等緊個架
慢慢向住相反方向駛走

覺得呢幕就好似代表住只有真治同真希波擺脫左
其他人就喺架火車上面繼續輪廻咁
講緊人類補完亞當同莉莉絲結合既補完 純粹想知TV版25 26集話係補完緊 但係邊撚到有show到出嚟?我淨係見到主角諗野同拍手 基本上已經脫離左主線
但係邊度show到係補完緊 亞當同莉莉絲有結合咩TV版?最後兩集直接跳左去獨白拍手
唔駛諗咁多
23 話之後已經燒晒所有錢
唯有用舊畫面同靜態畫黎寫埋落去
之後再補返話呢個係補完成功既結局

真正既結局係eoe
成個d part 係推倒緊 a到c part
(畫d part 個staff話庵野禁講)
但如果你只睇end就會唔知好多野
推論就變曬估估下

anyway, 只睇end啦
睇返結局係真嗣係札醒就到車站
無啦啦變28歲, 仲要神木隆之介配音
古古怪怪

同埋有十幾隻白鴿飛起, 對應返<序>既一開始,
虛幻與現實既分界線

白鴿完對面月台D人就唔見曬, 當然架車可以遮到既
但薰同綾波個企位應該無咩可能遮到,
薰同綾波個位置係上落車位, 唔存在需要移動去上車
(角度上無可能同排除低級錯誤)

架車停好果時對面月台係無曬人

所以你個車代表輪廻既講法係估出嚟? 有冇證據先?
你既講法太易推翻曬

有人考據到架車クモハ42係專登整, (庵野要, 佢定佢老婆鐘意)
曬錢整, 前面鏡頭有人影折射後面無, 我唔信唔係專登
車站出面既都係實境, 另外有座樓就專登CG重建(因為當年老鄉贊助?)

有人實地考據到由跑樓梯到出車站,
除非其中一方落完天橋就甩手啦啦聲左右換位繼續跑,
唔係個走位根本做唔到, 無啦啦換位又係古怪
根本唔洗換位, 出入門口有兩個細門可以直接出/入
(睇nhk庵野自己跑)

聽實地考察話條天橋係可以去對面月台,
再加上nhk庵野自己跑, 我就覺得想擺脫既人根本係佢自己
無show 因為無錢整
要用原畫, 粗線條已經知窮到傻,
校園part已經係最後既一口氣
所以要用意識流拍手補完心理算, 結果上左神台

有錢就去整EOE, THE END OF EVANGELION
先真係做人類補完計劃

同埋人類補完唔止亞當同莉莉絲結合 (會唔受控)
仲要有把朗槍(整生命樹)或者初號機(點解?SEELE鳩UP多)
而司令想要透過綾波(莉莉絲靈魂)去控制補完
但綾波俾左真嗣(初號機)

而把槍一早俾司令射左上太空,
所以SEELE先要9架量產機係強行整倒轉生命樹anti AT field

結論而言EOE同ROE最終勝利者都係碇唯
無輸過一對比就知其他人都輸到仆街
依兩公婆真係可怕
無證據無考察
純粹係個人感覺啫
所以我咪話拍到好似佢地兩個擺脫左個loop 咁囉

我呢d 係當eva 係愛情片咁睇
其實都想問埋究竟初號機加9隻白eva個生命樹整嚟做乜 好似冇影響咁 初號機覺醒又生晒翼咁就係比SEELE當工具當電池補完? 但係零加亞當唔係已經補完成功?
初號機=lilith分身 所以用初號機可以頂鳩lilith個位
個人睇法(鳩up) 麗+lilith+adam係源堂個補完
初號機+量產係seele個邊個補完

https://evazone.seezone.net/Analysis/impact/ThirdImpact/
見過有幾種講法
有啲話2526=air同真心嘅LCL世界入面發生嘅野
另一種講法係2526=補完成功
就係唔撚明SEELE個邊點補完 因為量產個啲係跟亞當整既所以補完到?兩邊都係垃圾機械人補條撚 隔離老豆個邊係真係莉莉絲靈魂加亞當本體喎SEELE傻撚左?
使徒係adam柯出來有s2 量產都有 應該可以當半個使徒掛
其實seele個補完就係想大家都變橙汁 所以就咁反個at力場已經完成到
應該唔洗要有意識體去介入
咁都得咁我攞零號機同初號機掂都得啦即係咁講
有s2嘅得初號同量產
用lilith整嘅好似得初號(not sure)
零號應該沒乜用
btw我反而想知既然佢地當時都攻陷咗nerv仲要出量產
又或者講既然都有量產仲要派步兵做乜鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞