【劇透集中討論區】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (6)

1001 回覆
6 Like 8 Dislike
鶴巻和哉都係跟老細order 做野唧

過多幾年, 班製作人同聲優都六張幾
都好難再由原班人馬做返eva
當shin 係eva 既完結無錯架啦

下次再出都應該係reboot 或者anima 全新人做
到時都唔會再有eva 既feel 架啦
問題係真希波係鶴巻拍板既破局人
anyway,
如果你係鶴巻既話應該唔想庵野再搞eva
推倒重做幾個月既工作量崩潰死

鶴巻純動畫人
送庵野大佬開心做特攝仲好啦

鶴巻拎到大旗就應該仲有feel既
始終佢跟左庵野咁多年做執行者

但做anima真係要重寫, 山下個劇情真係唔得
不過機設真係好睇左D,
同埋佢知道(佢既)觀眾要咩
睇左破設定集個幾頁資料
綜合下真希波當初破入面個劇情設定

真希波唔係47 歲不老阿嬸, 係真正既15 歲少女
明日香前輩身份, 二號機後補駕駛員
明日香稱呼真希波做瑪莉前輩

第一次同綾波麗一樣, 包住繃帶咁登場
真希波同真嗣係Boy meet Girl 正統男女主角咁相遇
仲同班長做左好朋友

中段因為同步率高, 代替明日香駕駛二號機
但係明日香唔肯服輸, 搶先左上二號機
真希波同明日香和解, 一齊揸二號機對付空降使徒

三號機之戰後, 真嗣準備離開東京
真希波扮明日香語氣去挽留真嗣, 但係真嗣決心離開

第十使徒來襲
真嗣係西瓜田再同真希波相遇
真希波壓倒真嗣用大人之吻鼓勵真嗣作戰

真希波無得揸二號機
但係差唔多搶晒所有主要角色既戲, 正女主角咁同真嗣互動
大家受唔受?
明日香係電視版就係一副高材生嘅姿態嚟揸二號機。

如果話真希波同步率勁過明日香,所以取代咗佢,我就真係接受唔到。
索性屌走埋真嗣咪算
真希波為咗救返人愛嘅唯
決定坐上初號機
個故事完全無問題
好合理又唔洗解迷
但好似無咩feel,
連主創都過唔到自己果關

真嗣都可以del埋佢
講到底都係錢問題

真希波呢d 擺明係fashion lesbian 啦

實際上係扮百合接近明日香同唯
一遇到男人就會露出真本性
舊版好睇既地方係角色間衝突
新劇就唔湯唔水, 睇返訪談
由<破>開始, staff之間根本傾唔掂數,
重要既轉接點劇情, 意見兩極分化
庵野最尾拍板先係依加個樣

<Q>其實個心理描寫幾好,
完全係庵野整<Q>果時個痛苦,
元老開始走, 自己班細既又傾唔掂數

4:44
https://www.youtube.com/watch?v=uqeU5a6YgCs#t=4m44s
其實好大問題

舊設定既真希波就好似惡役令孃轉生咁
搶晒所有角色經典場面

迫明日香上三號機強制退場
跟住新女主角再同真嗣有kiss 戲
連“あんたバカァ” 呢句都搶埋

想象唔到如果照舊設定出街
破仲會唔會咁受歡迎

庵野對真希波既愛太沉重啦
新劇其實改曬setting
無錯既, 其實應該當第個故事同人物

<破>救麗個劇情係金主(大月)要架
破局人做唔到破局效果
睇班staff 個掙扎比劇情有趣
咁樣應該破就直接玩完
舊劇fans應該會杯葛

因為睇得EVA既都係舊fans多
所以庵野最後拍板都reject曬
其實可以反轉人物

點解一定要真嗣去決定補完?
點解一定要真嗣去拯救兩個女角?
劇場版其實可以轉角色做主軸,
無必要一定要真嗣

其實成個新版,除咗綾波之外對於女角嘅背景描寫都幾薄弱
https://www.evastore.jp/products/detail/15467

出現了 東治嘅運動外套
好貴
有咩人會買?
東治本人
明日香都係逞強
tv 版同步率一輸左俾真嗣就一路起唔返身
打使徒每況越下

輸俾真嗣都算
如果新劇輸俾真希波
輸俾個新女角仲要精神崩潰
咁真係太慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞