【劇透集中討論區】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (6)

1001 回覆
6 Like 8 Dislike
笑撚左,成件事好on9
Q嘅後段似係諗唔到高潮位就揾明日香落來隻揪

真嗣全程好似不受控咁拔咗支槍出來強制殺死咗Gay薰

然後打完出返來就好似咩事都冇咁俾明日香的咗返第三村,所有角色嘅心理活動都係痴Q咗線,夠貼題
Q 唯一價值就係中間彈鋼琴個段
舊劇明日香真係逞強,
做到pilot真係因為自己呀媽半個靈魂係二號機度
TV唔洗講同步率,
幾乎無脫離過真嗣自己打贏使徒
雖然外表好硬(毒舌), 但始終都係個脆弱既細路女
一直都慢慢依靠真嗣, 等緊真嗣去救佢
Willing him to tear down the walls of Jericho

但新劇係自己打贏, 獨立好多
對比舊劇已經好大進步,
係<終>寫坐上EVA佢已經好努力
複製人根本當實驗品,
用完即棄, 贏唔到就要死
其實已經都夠悲哀

如果仲要輸俾新女角加上三號機精神崩潰
咁依班staff真係虐角色既心理變態
近三沖+三沖 沖既係人類IQ + EQ(清零)
細路仔脾氣解話睇落真係好唔少

由<Q>開始D人物個行為邏輯好怪
最尾<終>都係強行自圓其說

諗真D 司令有曬所有決定性既資源,
反而唔係集中兵力主動出擊打wille搶初號機
(搵唔到wille? 宣佈自己去滅第三村米搞掂)
最尾反而係防守算數...

一開波個巴黎作戰又係鳩
你空陸唔一齊上場, 排隊送頭
司令機關算盡整死SEELE班友
依D反而低級錯誤, 我真係睇唔透
睇返<破>封印二號機, 提左唔少野
IPEA, 聯合國, 歐盟, 美國, SEELE
NERV, 梵蒂岡條約
另外本身EVA係戰略兵器,
唔係唔會有咁多限制

暗指當時各陣營有自己既計算
而司令依然可以咁多大佬算盤上攪局
計畫同執行自己既路

當然EVA個重點唔係依度啦
(staff一樣唔會補充)
但暗線表現出司令個手段係高

至於<Q>度,
我覺得SEELE見到4沖好似成功左先俾權限俾佢,
<破>度加持最尾都有講打亂SEELE個計劃點會放過你
如果隨時都殺得, 就唔會有SEELE係近4沖既對話啦
<Q>
放水交Wunder同初號機俾美里搞亂局勢
打完使徒之後利用Wille做對手,逼SEELE繼續俾佢做司令
(無左依步就會變成舊劇場版一樣鳥盡弓藏,SEELE進攻NERV總部)
將薰換成第13使徒,令薰個世界重寫計劃失敗逼薰自殺
趁Wille同13號機打交清理埋SEELE班Sound only

<終>
巴黎作戰都係放水
二號機無零件維修嘅話,就引唔到明日香使徒化
(明日香使徒化嗰陣用嘅天使之血話唔定係司令係到特登留低)

司令無必要去打wille
直接將總部飛去南極,逼Wunder同明日香去南極決戰
用薰嘅肉體同複製原型明日香啟動13號機
靠原型明日香搶走使徒化明日香,避開埋DSS頸圈自爆
埋伏NHG四號艦搶走埋Wunder,回收初號機發動衝擊

司令根本勁到痴線
只不過係無直接講出黎,靠劇情發展側面描寫
搞咁多嘢都係為咗碇唯
真男人
nhk 庵野秀明特輯追加內容,100 分鐘版

應該又有新燃料投入中

BS1スペシャル
【さようなら全てのエヴァンゲリオン~ #庵野秀明 の1214日~】放送決定のお知らせ
4月29日(木・祝)
午後8:00~8:50(前編)
午後9:00~9:50(後編)

プロフェッショナルには放送時間の都合上入りきらなかった映像やインタビューを新たに加え、100分の拡大版
幾時有庵野director’s cut版
<Q>個鳥盡弓藏真係講得好!
唔知設定集有冇依條橋

唔係放水wille根本死硬,
司令根本計到盡
為左搵返老婆, 將所有人都計算曬
能力大到出cheat咁,
唯個眼光真係勁
笑左, 果頭庵野串完nhk無拍清楚
nhk即刻出新片, 佢地夾埋架?

我買呢個
劍劍嘅肉棒好好味
想買之前綾波游水個stand
但屋企根本沒位擺
擺太耐又會封塵
阿加力膠都算易清潔既
但真係無位放

https://twitter.com/khara_inc2/status/1383261763341197313?s=19

明日香第三村服裝原來係安野夢洋子design
男物のシャツ, 男裝T-shirt

又要準備俾人質疑件衫係咪劍劍既
ching終極回帶
但段片入面個綾波cos應該係我見過最捉到神韻嘅版本
亦有可能係因為得1/3臉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞