【劇透集中討論區】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (6)

1001 回覆
6 Like 8 Dislike
停呀 明日香幾時醒又唔知
明明係劍介自己主動帶走真嗣

同埋打杖時期, 明日香長期留艦既啦
有咩事少一個駕駛員就少個大戰力
美里同律子唔會肯, 對駕駛員不嬲都係懷疑多
係艦度駕駛員房就係一堆炸彈, 有事即刻可以同艦分離

懷疑會定期body check明日香
始終無人知使徒入侵過會點 同 左眼入面使徒封印柱都要維護

長期係第三村基本上無可能, 第三村零防禦,
輕工重工微創手術機器又無, 點維護細版使徒封印柱,
另外司令直接去第三村捉明日香就完成計劃既一大部份

明日香自己都有講
"依度(第三村)唔係我住既地方, 而係我要去保護既地方"

5 or 2ch嚟?気持ち悪い
我最後既倔強啦容我離開一陣
5ch, 都改左名好耐

當海邊嗰個係惣流明日香啦
新劇唯一既良心
舊劇場版既明日香仲係鐘意真治
所以真治先特搵返佢出黎同佢講再見

式波只係clone, 送佢返劍介身邊追求幸福
○ 西瓜田(第47页)
使徒与零号机的激烈战斗。
在稍远的地方,真嗣独自站立旁观着。
那里是加持的西瓜田。
玛丽来了这片西瓜田。
真嗣和玛丽眼神相交。
两人背后EVA与使徒的战斗还在持续。
“为什么你不战斗呢?你应该有非你不行,只有你才能做到的事情吧?”
“……”
“……你啊,不是因为伤害了明日香而在生气吧?生想要牺牲明日香的大人的气?只是想要反抗大人的做法?只是想要反抗你父亲吗?
“……”
“你不战斗的话大家都会死。最后,不论是明日香还是绫波丽,都会死的呦。”
* * *
零号机的战斗场景。绫波丽陷入苦战。
* * *
“碇司令有着即使牺牲明日香也要守护的东西……但是,你连这样的东西都没有吗?”
“……”
玛丽突然在西瓜地里推到真嗣。(或者因为暴风还是偶然的什么原因倒下?)
西瓜碎了。红色的果汁侵染二人的身体。
真嗣低语“这里的西瓜,是加持先生种的”。“我很珍视它们。但是,我想要珍视的回忆,却一点也没有……”
* * *
插入回忆(第19页起)
元渡“人靠着不断忘却回忆才能生存下去,然而也有绝对不能忘记的事情”
* * *
玛丽说道“呐,你想想看吧”。“稍微想想看,现在,对你而言,应当保护的重要事物,也许并不存在与这个世界上。但是……”
“!(吃惊的真嗣)”
玛丽对真嗣——
a 亲吻
b
c

我唔識中文定你唔識中文

從第16集開始,劇情發生了巨大的變化,開始聚焦於角色並拋棄了關於敘述個人角色救贖的大敘事[160][161]。
明明TV最後2集嘅自我對話咪就係自我救贖 到底呢句想表達乜
我就咁睇佢中文都1999 wiki不嬲有手有腳識上網就可以改
咁到底加新角色同唔可以做總編之間有咩關係
理性討論你又係到老羞成惱
已訂新個2張簽名入場poster
真係寧願比炒狗賺都唔想入場睇多次
睇返你講既野真係好岩
可以由任一其他人取代
律子 洞木光 冬月都可以取代佢
冬月都可以獸化二號機 帶真嗣出黎 Q救真嗣 終同真嗣拖手跑走
真嗣都有啲gay
完全係可以咁樣安排
真希波好唔重要
明日香就好唔同
明日香冇人可以取代
明日香做既野得明日香可以做
綾波都係
做嘅嘢其他人做就會好odd
岩呀
就算第十使徒擊敗零號機 二號機
就黎人類滅亡
一個吊兒郎當既人都唔會搵個救世主出黎
吊兒郎當就係咁
完全冇關係
係我老羞成惱
唔好意思
係我唔識中文
你岩
明日香真係好特別
一出場消滅第七使徒
訓係真嗣隔離傾心事
學煮飯
俾第九使徒入侵
呢啲野得佢可以做
其他人係唔得既
merukari?

屌,炒到成二千幾

抵到張飛個價
隻8號機beta個設計愈睇愈有心思, 有冇人有同感?

由2號機改,同8號機beta個設計話比我聽WILLE係完全冇人造人技術, 全部係機械義肢(我覺得好有特色)
山下育人Twitter 最近成日post設定圖
好精彩

佢話有次3d print出意外
背脊一大堆錯誤零件
庵野竟然鍾意
結果就設計左二號機改背上個堆野
真係幾正, 半生化半機械
每次入黎都要睇到依d消息
都係舊劇場版結局最好
Sorry 長文, 破防後有感

重睇返<Q>, 再加上自己可以狂replay<終>既parts
今日終於明白明日香一拳打落玻璃度個理由

明日香其實係專登去(真希波講)同有打扮下先見真嗣
頂黑帽(有配件架)同外套都係專登著,
又可以遮到自己個殘樣同殘駕駛服
(打杖已經打到好殘樣, 又無得訓, 又無得沖涼-北上有講食水來源
由其係艦度無得沖涼俾著惣流應該發曬癲)
如果只係嬲既話搞禁多野做咩

但未入門口真嗣開口埋口都係綾波點, 另外有救綾波無救佢
明日香依D醋埕緊係即刻爆啦
(<終>櫻打左真嗣一把, 明日香見到已經即刻串, 有醋意)
要作戰時即刻除左, 外套係是但掉低
但頂黑帽就有掛好, 證明佢都鐘意頂黑帽

一個女仔專登著自己鐘意既野去見人代表咩?

---

而係<終>
明日香係第三村根本唔係生活,
時刻都同自己講佢仲係一個人
佢都唔會被第三村所接納,
第三村個個都知佢係駕駛員(少校了, 半個管理層),
你睇艦上面點對駕駛員,
聽你點一回事, 但冷暴力應該唔會少

而明日香全裸係對比返<破>既全裸,
真嗣個反應真係表現曬物是人非

由<Q>一開始UN作戰已有種去到盡既尋死feel
宇宙戰掉走頭盔, 360度大迴轉再拉近到棺材,
(真空軍皇牌, 個G-force應該超高, 就算LCL都頂唔到幾多)
未確認安全就用盡推進器推棺材(宇宙戰大忌)
係米真係唔夠時間修正軌道?美里都未落order

<終>依次決戰前連遊戲機都掉低,

(成個<終>明日香真係打左幾耐機,
遊戲機總係有種想封閉自己, 唔想同其他人講野既feel)
就又專登走去見真嗣, 對應返<Q>果次專登見,
所以個告白係知自己應該有去無回既情況講
放唔放低根本唔重要, 重要既係講左出去, 無遺憾

明日香成個補完就係札醒完既悲傷回憶
即使公仔套既劍介對細個明日香講左句"明日香就係明日香, 禁就夠啦"
明日香即刻就札醒到海灘, 已經第二次札醒
("XXX就係XXX" 係真嗣, 庵野同宮崎駿[nhk]先會用到句式)

由其依次札醒, 感覺式波明日香個本質好似係仲有"拒絕"成分

綾波同薰補完就有交流同握手共識
(唔理係米係厄又好啦, 真係幾厄綾波既)
明日香就真嗣告白完就啦啦聲送佢走,
一句交流都無, 唔洗提握手,
佢兩個真係鐘意單向輸出

補完果時真嗣可以做導演同睇對方記憶
而明日香一早就想解脫, 所以根本厄都厄唔到
再加上互告白, 隨時會跟自己一齊死

真嗣打算犠牲自己就夠, 唔想拉任何人落水
(終於大個, 唔係EOE禁乞求明日香幫佢
而係去諗下點幫到明日香)
所以啦啦聲送走明日香, 因為知道自己唔會俾到幸福佢

明日香第三次札醒被送走,
薰望住仲講"走左啦佢, 你唔寂寞咩"
真嗣個幸福係邊度, 薰(超我)好清楚

---

EVA 如果唔去分析鏡頭語言同人物心理, 禁睇嚟無意思
如果成日都係低級CP, 我真係啦啦聲棄左佢算
另外我唔信庵野過半百啦會多幾多新貨
無諗過明日香件外套會有意思, 只係覺得多個造型用黎出figure

講真, Q 同終兩套戲都隔左成十年, 中間仲要走左去拍哥斯拉
兩套戲好多劇情都夾唔埋

Q 入面, sakura 擺到明憎撚死真治
真治知道綾波係老母複製人之後即刻冷淡左好多
一開始初號機射死光救明日香, 到最後一幕明日香拖住真治走
當時全世界都覺得只會係明日香結局

點知今集黎個180 度反轉
加乜野X 波複製人設定, 預設對真治有好感
sakura 又寫到佢鐘意真治咁
明日香同劍劍仲要係乜鳩老夫老妻感情

我真心相信係庵野鳩流流
突然改設定同故事結局, 好多野唔合理
有人提點, 我聽返<Q>同EOE既音軌先發現

真嗣PTSD果時, 係有明日香EOE個台詞
語氣節奏幾乎一樣, 懷疑就係EOE抽出嚟用,
重配應該無禁易一樣

- EOE 1h11m 第三四軌
- <Q> 1h09m 第一軌

而其他人既都應該係新配,
不過太多人聽唔曬同確認唔到

庵野真係究極謎語人, 收收埋埋
另外音軌入面有唔少專登既細節位
其實搞藝術上佢都算良心
笑咗
shut up and take my money

過一排可能又補多咗真希波版
睇佢製作特輯到17年都沒寫晒劇本後尾又推翻重寫
畫面係真係靚嘅 睇得出佢晒好多心機係運鏡視角方面
但劇本個特輯真係輕輕一句帶過
想要真希波版,不過應該都唔會有架啦

屌,你都唔會買真希波架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞